Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý Rheinmetall chce postavit továrnu na nové tanky Panther přímo na Ukrajině

Tanky Panther a Leopard 2 mají obdobnou korbu, věž je odlišná.
ČTK / AP
 ČTK

Německý zbrojařský koncern Rheinmetall jedná s Kyjevem o výstavbě továrny na výrobu tanků Panther přímo na Ukrajině. Ročně by jich mohl vyrobit až 400, řekl německému deníku Rheinische Post šéf podniku Armin Papperger. Západní spojenci se už několik měsíců snaží Ukrajině dodávat desítky tanků, ale země napadená Ruskem tvrdí, že by jich potřebovala další stovky.

Reklama

Zhruba za 200 milionů eur (4,7 miliardy korun) lze na Ukrajině postavit závod Rheinmetallu,” řekl Papperger. Rozhovory s ukrajinskou vládou jsou podle něj slibné a Papperger doufá, že rozhodnutí padne v příštích dvou měsících.

Polské tanky Leopard 2A4 už jsou na Ukrajině.

Poláci drží slib, první várku leopardů už doručili na Ukrajinu

Polsko dodalo Ukrajině první čtyři tanky Leopard 2 ze slíbených čtrnácti. Premiér Mateusz Morawiecki se vypravil do Kyjeva v den prvního výročí ruské invaze. Setkal se rovněž s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který potvrdil, že první tanky německé výroby dodané Varšavou už dorazily a posílí ukrajinskou obranu.

Přečíst článek

Šéf Rheinmetallu je přesvědčen, že závod by bylo možné ochránit před ruskými vzdušnými útoky. „Ochrana prostřednictvím protiletecké obrany by neměla být obtížná,” řekl Papperger. Zdůraznil, že Ukrajina k vítězství ve válce potřebuje 600 až 800 tanků. Aby bylo možné se dostat na toto množství, musí být rychle zahájena výroba nových tanků, řekl. „I kdyby Německo odevzdalo všech 300 tanků Leopard 2, které má bundeswehr k dispozici, bylo by to pořád velmi málo,” dodal Papperger.

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Rheinmetall nyní dává k dispozici v souvislosti s válkou na Ukrajině zhruba 250 tanků. „U nás se pracuje na plné obrátky,” řekl manažer a dodal, že firma už pro nasazení připravila více než 40 bojových vozidel pěchoty Marder, dalších zhruba 100 jich má být do konce tohoto roku. Z 50 tanků Leopard 2A4 je připraveno 30, kromě toho lze uvést do provozu 88 ze 100 německých tanků Leopard 1 starší konstrukce, doplnil Papperger.

Andor Šándor

Andor Šándor: Ukrajina nikdy nezíská Krym zpět. To by byla třetí světová válka

Před rokem, pár dní po ruské invazi na Ukrajinu, jsme válečnou situaci rozebírali s generálem a bezpečnostním expertem Andorem Šándorem. Tehdy Šándor tvrdil, že Rusové během prvních dnů sice nedosáhli cílených výsledků, nicméně nepředvedli všechno, co dovedou. Za poslední rok toho už předvedli mnohem víc. Zničili ukrajinskou energetickou infrastrukturu, mohutně mobilizovali. Především však ukázali, jak dokážou bez mrknutí oka obětovat tisíce vlastních vojáků. Jaká je podle Šándora situace na bojišti nyní, kdy Rusové podnikají na Donbase rozsáhlou ofenzivu?

Přečíst článek

Šéf německé zbrojovky očekává, že válka na Ukrajině potrvá pravděpodobně ještě roky. „Západní spojenci tam sice posílají dost zbraní na to, aby se Ukrajina mohla bránit, ale Ukrajinci dnes nemají dostatek výzbroje na to, aby zcela získali zpět své území,” upozornil Papperger.

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.

Němci v ráži. Vláda povolila vývoz na Ukrajinu i starších tanků Leopard 1

Německo vedle moderních tanků Leopard 2 v jednom případě povolilo i vývoz tanků staršího modelu Leopard 1 na Ukrajinu. Podle agentury DPA to řekl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. O kolik tanků jde, ale neuvedl. Veřejnoprávní televize ARD mezitím zveřejnila průzkum veřejného mínění, podle něhož s dodávkami německých tanků Ruskem napadené zemi souhlasí většina obyvatel spolkové republiky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Co na to Putin?

Průlom v jednání. Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Nebezpečné rozhodnutí, reaguje Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme