Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Fedu Powell: Historie hovoří proti zbrklému rozvolnění měnové politiky

Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA
ČTK
Stanislav Šulc

V napjatě očekávané řeči na zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell potvrdil spekulace, že americká centrální banka bude nadále utahovat měnovou politiku. „Centrální banky na sebe musí vzít zodpovědnost, že vrátí měnovou stabilitu,“ uvedl Powell. Akcie na Powellovu jestřábí rétoriku reagovaly mírným poklesem.

Reklama

Delší, než by si trhy přály. Taková nejspíš bude jestřábí politika americké centrální banky. Alespoň to naznačil šéf Fedu Jerome Powell při své napjatě očekávané řeči o měnové politice banky konaném v Jackson Hole.

 

„Měnová stabilita je klíčová. Když je inflace na našem cíli, stimuluje to domácnosti i firmy k běžnému chování,“ prohlásil Powell. Jsou to pak právě centrální banky, které mají na sebe podle Powella vzít zodpovědnost za zkrocení inflace. „Historie ukázala, že zbrklé rozvolnění měnové politiky má tragické následky,“ dodal Powell.

A tak lze velmi pravděpodobně na příštím, tedy zářijovém zasedání Fedu skutečně očekávat další růst úrokových sazeb.

Růst o 0,75 procenta?

To ostatně již naznačili členové Fedu v několika rozhovorech během zasedání v Jackson Hole. Například Esther Georgeová prohlásila, že sazby bude potřeba nadále zvyšovat. A že je ještě hodně prostoru, kam až mohou růst. Aktuální sazba Fedu přitom aktuálně je v pásmu mezi 2,25 a 2,50 procenty.

Členové Fedu Esther Georgeová, John Williams a Jerome Powell na zasedání v Jackson Hole v roce 2018

Velký problém pro euro. Fed chystá razantní zvednutí sazeb

Ačkoli k zásadnímu vystoupení šéfa americké centrální banky Jeroma Powella dojde až zítra, nálada centrálních bankéřů je podle agentury Bloomberg jasná: sazby musejí růst, a to klidně výrazně. Důvod? Inflační tlaky se zatím nepodařilo dostatečně zkrotit.

Přečíst článek

Pro výrazný růst třeba až o 0,75 procenta na příštím zasedání Fedu se pak vyslovil další člen Fedu Patrick Harker.

Euro se zřítilo pod úroveň dolaru, kvůli cenám plynu i německému exportu

Euro se zřítilo pod úroveň dolaru

Spekulace na další růst sazeb v USA i slabé výsledky německé ekonomiky jsou důvodem opětovného oslabení eura. 

Přečíst článek

Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Americký Fed zvedl základní sazbu o tři čtvrtě bodu, nejvíce od roku 1994

Americká centrální banka (Fed) zvýšila základní sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu, tedy do pásma 1,50 až 1,75 procenta. Banka to oznámila na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru. Zvýšení základního úroku je největší od roku 1994. Důvodem zvýšení je zejména rychlý růst cen a v posledních týdnech i situace na finančních trzích. Podle šéfa Fedu Jeromeho Powella se další zvýšení dá očekávat na červencovém zasedání Fedu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme