Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nákupní ráj Čechům v Polsku nekončí. Levnější benzín i potraviny slibuje Morawiecki nejméně do konce roku

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka
Radosław Botev / Creative Commons / via Wikimedia, CC BY 3.0 PL
Lukáš Kovanda

Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že prodlouží snížení daní z potravin či paliv až do konce roku.

Reklama

Polsko prodlouží svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku.

Varšava letos počátkem roku rozhodla zavést opatření spočívající v dočasném snížení DPH a spotřebních daní z pohonných hmot, elektřiny, tepla, hnojiv a některých základních potravin. Původně měla tato opatření platit jen do konce letošního července. Nyní se tedy platnost úlev prodlužuje do konce roku.

Čechům se tak vyplatí cestovat do Polska za nákupy po celý zbytek letošního roku. Této možnosti nyní využívají zejména Češi z příhraničí. Mohou totiž ušetřit opravdu citelně.

Ušetřené stokoruny i na menším nákupu

Například nákup 25 vybraných položek – pečiva, masa, mléčných výrobků, nápojů, ale také drogistického zboží – vyjde nyní v prodejně Lidl v polském městě Bogatynia hned za českými hranicemi na v přepočtu 838 korun. V severočeském Frýdlantu, v tamním Lidlu, přitom ten samý nákup stojí hned 1181 korun, tedy o 343 korun více. Přitom autem lze z Frýdlantu do Bogatynii dojet za 14 minut.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železničních tratích.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železnicích

Rusko jako součást své invaze na Ukrajinu blokuje tamní přístavy. Dostat obilí z Ukrajiny – která jej každý rok vyváží více než celá EU dohromady – je kritickou misí, která nutí vlády a společnosti prohledávat mapy a hledat nové trasy, hlavně ty železniční. Jen tak je možné zastavit razantní zvyšování cen obilí ve světě, kvůli kterému hrozí další zvýšení míry hladu ve světě, napsala agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Pokud Čech při své vyjížďce do Bogatynie kromě nákupu v Lidlu také natankuje u některé z tamních čerpacích stanic, ušetří ještě něco navíc.

Zatímco třeba litr benzínu vyjde v průměru v Česku podle aktuálních dat Evropské komise (zde) na 46,20 koruny, v Polsku je to 7,30 zlotého, což je v přepočtu dle nynějšího kursu 37,90 koruny.

Našinec tedy může tankováním v Polsku místo Česka ušetřit 8,30 koruny na každý natankovaný litr. Při natankování plné nádrže třeba takové octavie Čech tudíž ušetří až bezmála 460 korun oproti situaci, kdy by pořídil benzín na území Česka.

Sečteno, podtrženo, výjezd do Polska za nákupem potravin a za natankováním ušetří Čechovi až zhruba 800 korun v porovnání se situací, kdy by ty samé věci pořídil o několik kilometrů – a o zhruba čtvrthodinku jízdy autem – jinde. A bude to tak do konce roku.

Naopak, do konce roku se ještě může výhodnost nákupu v Polsku dále zvýšit. Snížení spotřební daně z pohonných hmot totiž v Česku zatím platí jen do konce září, byť Fialova vláda naznačuje, že by v případě nafty (ne však benzínu) mohla platnost prodloužit

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Vše k inflaci čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Chorvatsku i Maďarsku e krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce ve světě

V Chorvatsku i Maďarsku je krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce v Evropě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme