Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Levná vysokoškolská menza? Zapomeňte. Jídlo stojí přes stovku, strávníků ubývá

Menza České zemědělské univerzity Praha
Juandev / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Ve vysokoškolských menzách rostou ceny obědů. Důvodem je hlavně zdražování potravin. Například na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) se cena za hlavní jídlo v jedné z menz zvýšila už před prázdninami o šest korun a od září o další tři koruny, nyní se pohybuje mezi 88 až 108 korun. Vyplývá to z odpovědi zástupců vysokých škol v Praze. Nevyloučili, že se ceny jídel budou kvůli inflaci postupně zvyšovat i v dalších měsících. Na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v důsledku toho již nyní zaznamenali mírný úbytek strávníků.

Ceny obědů v menzách odrážejí náklady na potraviny a energie, v jednotlivých zařízeních se liší. Například VŠE má tři provozy. V menze na Jarově se před prázdninami zvýšily ceny hlavních jídel v průměru o šest korun a od 1. září o tři koruny. „Nyní se cena hlavních jídel bez studentské dotace pohybuje od 88 do 108 korun," uvedla mluvčí školy Věra Koukalová. V menze, která je přímo součástí školy, se podle ní ceny jídel od září zvedly o sedm korun. Pizzerie VŠE zdraží asi o deset procent, dodala.

O několik korun se zvýšily ceny také ve stravovacích zařízeních Českého vysokého učení technického (ČVUT), potvrdila mluvčí školy Kateřina Veselá. Růst byl například ze 108 na 112 korun, řekla. Podle ředitele Kolejí a menz České zemědělské univerzity (ČZU) Jiřího Macouna se dá předpokládat, že ceny v nadcházejících měsících porostou dál v návaznosti na inflaci. „Zvýšené náklady na energie, potraviny a služby se průběžně promítají do odbytových cen. V důsledku to zatím znamená mírný pokles poptávky," doplnil mluvčí VŠCHT Michal Janovský.

Dalibor Martínek: Soumrak hospod přichází. Kuchyňky firem se plní zaměstnanci s krabičkami

Hospodští dobře věděli, že je čeká poslední kloudná sezona. Proto napálili přes léto ceny všeho. Smažák za dvě stě osmdesát korun, párek v rohlíku za devadesát, všem těmto zradám na zákaznících jsme byli v Česku svědky.

Přečíst článek

S ohledem na drahé energie připravují vysoké školy pro menzy rovněž úsporná opatření. V úvahu připadá podle mluvčí VŠE například výměna energeticky náročných technologií za modernější a s nižší spotřebou, tedy například otevřených lednic za úsporné LED lednice. „Dalším opatřením je redukce počtu mrazicích a chladicích boxů na suroviny a nastavení pravidelného zásobování od dodavatelských firem," řekla. Šetřit budou menzy také třeba na vytápění, ventilaci nebo svícení, doplnila mluvčí ČVUT. „Například ve vytápění to bude kontrola času – vytápění bude provázánost s rozvrhem výuky,“ řekla.

Obědy podražily kvůli rostoucím cenám potravin a energií v uplynulých měsících také v mateřských, základních a středních školách. V základních školách se nyní pohybují většinou mezi 30 a 40 korunami.

Jakub Mareš, kuchař v Thajsku

Český kuchař v Thajsku: Odstěhovat se sem bylo nejlepší rozhodnutí mé kariéry

Vůně chilli, česneku, citronové trávy a grilovaného masa se už dávno neomezuje jen na ulice v Bangkoku. Thajská kuchyně si podmanila svět a stále patří mezi největší turistická lákadla jihovýchodní Asie. Za jídlem do Thajska vycestoval i český kuchař Jakub Mareš. Barvy, chutě a vůně místní kuchyně už tam objevuje 13 let. Odchod do Asie hodnotí jako své nejlepší kariérní rozhodnutí. Gastronomická scéna je tu podle něj velmi dynamická a kariérní postup nezvykle rychlý a přímočarý. „Neměnil bych, možná za opravdu lukrativní nabídku z New Yorku nebo Londýna, ale ne déle než na dva tři roky, pak bych se určitě vrátil,“ říká executive chef v hotelu Renaissance Phuket.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Takzvaná michelinská hvězda pro nejlepší restaurace.

Michelin bude i v Česku. Desítky milionů za pozice ve slavném gastroprůvodci zaplatí stát

Přečíst článek
Výhled z karlovarského nového gastropodniku Varyo.

Pavel Maurer: Kde se najíst ve Varech aneb Tipy nejen pro festivalové období

Přečíst článek
Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak mají blízko ke dvěma stovkám

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak v Praze stojí přes dvě stovky

Přečíst článek
Doporučujeme