Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak v Praze stojí přes dvě stovky

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak mají blízko ke dvěma stovkám
Ambiente
 ČTK

Za oběd v restauraci utratili Češi v lednu průměrně 178 korun, což bylo o 20 haléřů více než v prosinci. Růst cen tak výrazně zpomalil, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Edenred. Meziročně obědy zdražily o 16 procent. Prodeje obědů v restauracích nebo skrze rozvážkové služby byly v lednu asi o 30 procent nižší než v roce 2019, uvedla firma.

Reklama

Proti předchozím měsícům, kdy průměrné ceny obědů stoupaly meziměsíčně o více než korunu, si Češi v lednu připlatili mnohem méně, stojí v průzkumu. Nejdráž bylo v pražských restauracích, kde polední jídlo vyšlo na zhruba 201 korun. Nejméně naopak zaplatili obyvatelé Jihlavy, a to přibližně 161 korun.

Ceny za oběd meziměsíčně nejvíce stouply v Liberci, Ostravě a Jihlavě, zhruba o korunu. Nejmenší nárůst čekalo strávníky v Českých Budějovicích a Brně, kde obědy proti prosinci zdražily asi o deset haléřů, vyplývá z informací Edenred.

Zdeněk Pohlreich

Pohlreich: Krize nastane, až prázdné podniky nebudou chtít ani Vietnamci

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky. Jen převlékl kabát. Nově se s ním budou potkávat diváci Novy. Tentokrát ale nebude zachraňovat podniky před krachem, ale vybírat ty nejlepší. O českou gastronomii se neobává, i když jak říká nyní je gastro byznys jako jízda na tygrovi.

Přečíst článek

Největší část mzdy na polední stravování vynaloží v Pardubickém a Jihočeském kraji, zjistil průzkum. „Pokud by lidé v těchto regionech chodili na jídlo takřka každý pracovní den, za 20 obědů by v lednu utratili více než desetinu své mzdy," uvedla firma. Nejmenší část platu podle ní obědy ukrojí obyvatelům Prahy a Vysočiny.

Restaurace porážejí rozvážkové služby

Lidé v lednu upřednostnili oběd v restauraci před rozvážkovou službou v 92 procentech případů, od srpna 2020 je to nejvíce. „Svého maxima dosáhl i objem transakcí v celém segmentu (veřejném stravování), který byl v lednu nejvyšší od září 2020," uvedla firma.

Hodnota daňově nejvýhodnější stravenky vzrostla na začátku letošního ledna kvůli inflaci o 15 korun na 195 korun. Z hodnoty stravenky si podniky mohou podle zákona o dani z příjmu odečíst nejvýše 55 procent, zbývající část si většinou doplácejí zaměstnanci. Ceny ve veřejném stravování podle společnosti Edenred loni v listopadu meziročně vzrostly o 27 procent.

La Degustation Bohême Bourgeoise je jedna ze dvou restaurací v Česku s michelinskou hvězdou.

Chcete v Česku michelinskou hvězdu? Zaplaťte miliony, jinak máte smůlu, říká Michelin

Česko by mohlo přijít o restaurace s michelinskou hvězdou, nově totiž musí jednotlivé země společnosti Michelin platit poplatek deset milionů korun za tři roky. Firma Michelin, která vydává průvodce od roku 1900, plánuje uzavřít smlouvy se státními agenturami, aby ho pomohly financovat. V Česku je to agentura CzechTourism, definitivní rozhodnutí, zda stát částku zaplatí, ale záleží na ministerstvu pro místní rozvoj. Píše o tom server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takzvaná michelinská hvězda pro nejlepší restaurace.

Michelin bude i v Česku. Desítky milionů za pozice ve slavném gastroprůvodci zaplatí stát

Přečíst článek
Radim Jančura: Rakušané nesmyslně zvedají ceny. V našem hotelu je pivo za dvě eura

Jančura: V našich hotelech v Rakousku si Češi sami čepují a platí bez obsluhy. A já jim věřím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme