Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta

Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta
Profimedia
 ČTK

Podporu z programu, který chce vláda při škrtech v zemědělských dotacích zrušit, v minulosti čerpalo několik potravinářských firem z holdingu Agrofert, mlékárenská společnost Madeta, Mlékárna Kunín nebo společnost Hamé. Vyplývá to z informací o příjemcích dotací na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Reklama

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve čtvrtek řekl, že od příštího roku bude na dotaci určeno „nula korun". Vláda chce z peněz určených na dotace do zemědělství ze státního rozpočtu ušetřit 10,2 miliardy korun, více informací zatím neuvedla.

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Vláda zveřejnila soubor opatření, jimiž se chystá snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 54,4 miliardy korun. Zahrnuje zvýšení daní firmám i zaměstnancům, daně z tabáku, alkoholu a hazardu nebo daně z nemovitosti. Vzrostou také odvody živnostníků a stát opět zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance. Snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se sloučí na 12 procentech, dosud byly deset a 15 procent. Díky tomu mají naopak zlevnit potraviny, bydlení a zdravotnické prostředky. Ostatní položky, které dosud byly v jedné ze snížených sazeb, se ale přesunou do základní 21procentní sazby.

Přečíst článek

Cílem dotační podpory je zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů nebo zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků a podniků pro výrobu krmiv na evropském trhu, uvádí SZIF.

Ministr Nekula po představení konsolidačního balíčku řekl, že škrty se mají týkat hlavně dotací pro velké podniky.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová v reakci uvedla, že ministerstvo se chystá zrušit jediný dotační titul pro výrobce potravin. Řekla, že byl určený na investice. Ministr tím podle ní naznačuje, že není zájem o zpracování tuzemské produkce v ČR. „Bohužel už řada českých potravinářských firem dostala nabídku investiční pobídky až do výše 50 procent nákladů z jiných zemí EU, pokud zpracovatelské závody postaví na jejich území," dodala.

Desítky milionů dotací

Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle státní Evidence skutečných majitelů je reálným vlastníkem Agrofertu, ovládá ho také podle auditu Evropské komise.

Z firem z holdingu v roce 2021 čerpal dotaci ve výši zhruba 25 milionů korun mimo jiné podnik Vodňanská drůbež, podobnou částku dostala mlékárenská firma Olma nebo Mlékárna Hlinsko. Získaly ji i podniky zabývající se zpracováním masa jako firma Kostelecké uzeniny, která čerpala přes 24 milionů korun. Dotaci přes osm milionů korun dostal také podnik Krahulík - Masozávod Krahulčí. Více než 9,6 milionu korun získala pekárna Penam. Dotaci dostaly i holdingové firmy ZZN Pelhřimov, Primagra nebo Cerea.

Petr Fiala, ODS

Firmy i majitelé nemovitostí budou platit vyšší daně

Vládní konsolidační balíček zdraží léky, vodu či bydlení. Vyšší daň čeká firmy a majitele nemovitostí. Dlouhodobě příznivé je ale výrazné seškrtání dotací, komentuje dnes zveřejněná úsporná opatření současné vlády ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Přes 17 milionů korun obdržela z dotačního programu největší česká mlékárna Madeta, která ve svých závodech zpracovává téměř milion litrů mléka denně.

Dotaci čerpala rovněž společnost Hamé, která patří mezi přední české výrobce trvanlivých i chlazených potravin, exportuje do desítek zemí a je součástí norské skupiny Orkla. Hamé již funguje jako obchodní značka pod společností Orkla Foods Česko a Slovensko, která sama čerpala v dotačním programu 7,7 milionu korun.

Je to populismus, reagovala Agrární komora

Dotaci ve výší 25 milionů korun v programu dostal podnik Rabbit Trhový Štěpánov, jehož předsedou představenstva je bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Podnik patří k největším zpracovatelům drůbežího masa.

Škrty více než deseti miliard korun v dotacích kritizuje Agrární komora ČR nebo Zemědělský svaz ČR. Prezident komory Jan Doležal to označil za populistický krok, který s komorou nikdo neprojednával. Uvedl také, že národní dotace jsou pro živočišnou produkci téměř jedinou formou podpory a krácení dotací povede ke snížení konkurenceschopnosti firem.

Zemědělci loni vydělali nejvíc za deset let. Famózní výsledek je jen hra čísel, tvrdí šéf jejich svazu

Zisk českého zemědělství loni vzrostl o 142 procent na 22 miliard korun, vyplývá ze statistik Zemědělského svazu ČR. „Nárůst zisku působí famózně, ale je to hra čísel, která ne zcela odpovídá realitě. Loňský růst nákladů se promítne až do letošního hospodaření,“ upozorňuje předseda svazu Martin Pýcha.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Ceny v zemědělství se propadly. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled

Lukáš Kovanda: Konec covidové i inflační krize u potravin. Znatelné zlevňování v obchodech je na dohled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme