Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda chce více zdanit tabák a alkohol. A zlevnit potraviny, bydlení a léky

Tisková konference, kde vláda představila balíček úsporných opatření
ČTK

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty (DPH) nově měla dvě sazby místo nynějších tří. Více chce zdanit alkohol nebo tabák. Zlevnit naopak chce potraviny, bydlení a zdravotnické prostředky.. V úvodním projevu při představování vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). I když se některé daně zvýší, kabinet se soustředil na to, aby dopady na občany byly co nejnižší, uvedl.

Reklama

Většinu snížení schodků podle ministerského předsedy zajistí úspory, například omezení dotací. Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu v příštím roce by byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard, uvedl. Kabinet podle něj je a bude rozpočtově zodpovědný.

„Ozdravný balíček je protidluhový a protiinflační. Přináší úspory a krotí výdaje státu. Nechceme být dotační ekonomikou, proto jsme významně osekali dotace soukromému sektru, řekla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová. 

Soubor opatření znamená, že česká ekonomika může v příštích letech růst. „Musíme přijít s odvahou a kroky, které se dotknou každého z nás, ale které dostanou českou ekonomiku po letech přešlapování zpět do formy,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard korun, omezení provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard, řekl Fiala.

Důchodová reforma

Důchodová reforma pak podle Fialy stojí na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodů, změně valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů. Jsme první vládou, která má odvahu přijít s důchodovou reformou, dodal.

Vladimír Bezděk, ekonom, poradce a předseda představenstva v investiční společnosti AVANT a

Vladimír Bezděk: Vše směřuje k rovnému důchodu. Každý penzista dostane stejně peněz

Vedl dvě důchodové komise, tu první v letech 2004 až 2005. Pro Vladimíra Bezděka je to dávnověk, v současnosti je předsedou představenstva investičního fondu Avant, jednoho z největších fondů pro kvalifikované investory na českém trhu. Jeho doménou jsou nyní investice do nemovitostí. Téma penzí se však táhne jeho profesní kariérou. Je členem poradního týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla. Podepíše Pavel nižší zvýšení důchodů, o kterém se už dva dny baví poslanci? Bezděk k tomu jistě řekne své. A co bude s českým penzijním systémem? „Vše směřuje k jedné státní důchodové dávce,“ říká trochu věštecky.

Přečíst článek

Důchodový věk by se měl nově nastavit podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let. Penze by měla trvat v průměru 21,5 roku. Zaručený důchod by měl odpovídat 20 procentům průměrné mzdy. Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Část příjmu ve stáří by mělo zajistit spoření se státním příspěvkem. Postupně by se mohly zvýšit odvody živnostníkům a víc by mohli odvádět i lidé pracující na dohodu. Reformní změny ke zmírnění zadlužování důchodového systému a k zajištění jeho udržitelnosti představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj reforma počítá i se společným základem pro výpočet penze manželů či zohledněním péče ve výši důchodu.

Výdaje na penze prudce rostou, nyní tvoří přes 30 procent státních výdajů. Loni se vyplatilo bezmála 600 miliard korun, letos by to mohlo být zhruba o 90 miliard víc. Deficit důchodového pojištění by mohl činit kolem 80 miliard korun. V příštích letech by mohl stoupnout na několik procent HDP ročně. Do důchodu nastoupí silné ročníky dětí ze 70. let. Ubude pracovníků, kteří na penze přispívají.

Dvě sazby DPH, vyšší daně firem či daně z nemovitostí

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty (DPH) nově měla dvě sazby místo nynějších tří. Snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se sloučí na 12 procentech. Více chce zdanit alkohol nebo tabák. Díky sloučení sazeb se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) sníží o tři procentní body DPH na léky, potraviny či bydlení. Jedinou výjimkou ze sazeb bude nulová DPH na knihy. Úprava DPH podle Stanjury bude znamenat, že lidem zůstane navíc 6,3 miliardy korun. I když se některé daně zvýší, vláda se soustředila na to, aby dopady na občany byly co nejnižší.

„Zrušeno bude 22 daňových výjimek. Zkrátí se tak mimo jiné daňové přiznání,“ dodal Fiala. Vláda také podle něho slíbila zjednodušit a zpřehlednit daňový systém. 

Vládní konsolidační balíček přinese zvýšení firemních daní i daně z nemovitosti. Zvýší se také odvody živnostníků a stát opětovně zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance. Daň z příjmu právnických osob od roku 2025 vzroste na 21 procent ze současných 19 procent, státu to vynese 22 miliard korun. Část výnosu z daně z nemovitosti půjde po jejím zvýšení od příštího roku i do státního rozpočtu, příští rok to vynese devět miliard korun, v roce 2025 dalších 300 milionů korun. Daně z tabáku, alkoholu a hazardu vynesou za dva roky navíc 10,9 miliardy korun, většinu v příštím roce.

Balíček zvýší odvody živnostníků, kteří příští rok odvedou státu navíc tři miliardy korun, v roce 2025 dalších 4,5 miliardy korun. Opětovné zavedení nemocenského pojištění se sazbou 0,6 procenta přinese státu příští rok dodatečných 11,9 miliardy korun, v dalším roce dalších 1,1 miliardy korun.

Petr Fiala, Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura

Živě: Vláda představuje úspory. Konsolidační balíček obsahuje 55 opatření

Vláda ve čtvrtek představí svůj konsolidační balíček, který má státu ušetřit víc než 70 miliard. S představováním souboru opatření chce začít symbolicky v 11:55, tedy za pět minut dvanáct.

Přečíst článek

Hlavní část úspor na výdajové straně tvoří rušení dotací celkem za 54,4 miliardy korun, z toho 45,6 miliardy v příštím roce. Výdaje na provoz státu by se měly snížit o 11,2 miliardy korun. Objem platů ve veřejném sektoru se sníží o 9,7 miliardy korun.

Rozpočtové příjmy vzrostou v příštích dvou letech o 69,2 miliardy korun, z toho o 31,7 miliardy korun v příštím roce. Hlavní podíl na růstu příjmů bude mít zvýšení daně z příjmu právnických osob na 21 procent ze současných 19 procent. Vynese státu 22 miliard korun, projeví se to až v roce 2025.

Tempo zadlužování České republiky je hrozivé a je dědictvím předchozích populisticko-socialistických vlád. Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu v příštím roce by byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard, uvedl premiér. 

Fiala připomněl, že jeho kabinet už krátce po svém jmenování učinil výdajové škrty ve výši téměř 80 miliard. Nikdo ale podle premiéra nemohl počítat s ruským útokem na Ukrajinu, následnou migrační krizí a nutnými programy podpory pro občany a firmy, které sužovaly vysoké ceny energií.

Předkládaná opatření podle Fialy mají naprosto jednoznačnou podporu celé vládní koalice. „Samozřejmě, že jde o kompromis. Každý z nás musel v něčem ustoupit a udělat to s vědomím, že za finálním kompromisním výsledkem stojí a že je ho schopen hájit,“ poznamenal. Kabinet podle něj nečeká slova chvály a v první chvíli ani masivní pochopení, ale je připraven na racionální debatu a všechna rozhodnutí obhájit.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

České veřejné finance jsou podle Moody's v příznivém stavu. Navzdory tomu, co říká vláda

České veřejné finance jsou v příznivém stavu, říká ratingová agentura Moody's. Vláda však potřebuje vyburcovat veřejnost, aby ta snáze přijala nepopulární kroky typu osekání důchodů či zvýšení daní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme