Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Itálie chce přilepšit státní kase prodejem Kolosea, tedy jeho digitální podoby

Koloseum, římská památka
Pixabay
 ČTK

Itálie se chystá v dražbě nabídnout svou ikonickou památku, římské Koloseum. Alespoň tedy jeho digitální podobu, prostřednictvím technologie nezaměnitelného tokenu (NFT), píše list La Repubblica.

Reklama

Skupina umělců, kurátorů a politiků navrhla vytvořit certifikovanou digitální kopii stavby, a to prostřednictvím NFT. Jedinečnou digitální kopii památky, která ale tvoří také aktivum, se kterým lze dále obchodovat, pak navrhují prodat v dražbě do zahraničí.

„Skrze technologii NFT můžeme zhodnotit umělecké dědictví, aniž by bylo nutné díla přesunout byť o centimetr,” uvádí navrhovatelé. Podle nich je další výhodou, že vlastnictví „fyzického Kolosea” zůstane italskému státu.

Deník La Repubblica připomíná, že v Itálii nejde o první iniciativu tohoto druhu. Florentská galerie Uffizi v květnu letošního roku prodala za použití technologie NTF digitální kopii známého obrazu Tondo Doni od Michelangela Buonarrotiho. Italský ministr Dario Franceschini uvedl, že jeho úřad chce dále zkoumat obchodní potenciál tohoto druhu digitálních kopií. „Vyhodnocujeme opatření, abychom zaručili co největší transparentnost a také co nejvyšší příjmy pro státní pokladnu,” uvedl Franceschini.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Není však zcela jasné, kolik by italský stát z prodeje Kolosea mohl utržit. Koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple v březnu vydražil londýnský aukční dům Christie's za téměř 70 milionů dolarů. Muzeum Uffizi ale za kopii obrazu Tondo Doni získalo výrazně nižší částku. Galerie dostala jen polovinu z prodejní ceny 240 tisíc eur, druhá polovina připadla firmě, která digitální kopii vytvořila.

Nezaměnitelné tokeny jsou elektronické identifikátory, které s pomocí technologie blockchain potvrzují, že digitální sběratelský předmět je autentický. Tokeny, které v posledních letech zaplavily sběratelský svět, tedy patrně vyřešily ústřední problém digitálních sbírek: jak uplatňovat právo na něco, co může být snadno a nesčetněkrát zkopírováno.

Míšeňský porcelán

Desítky tisíc eur za talíř? Investice do Míšně mohou pomoci s inflací

Díky dálnici D8 jste tam za chvíli. Návštěva muzea a fabriky míšeňského porcelánu je skvělý tip na výlet. A možná i dobrou investiční příležitostí.

Přečíst článek

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Přečíst článek
Fotograf Martin Stranka v Mánesu

Dříve byl zájem o mé dílo jen v zahraničí, ale už se to změnilo, říká fotograf Stranka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme