Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitální Mucha jde do dražby. V nabídce bude i Slovanská epopej

Muchovské ilustrace
Nadace Alfonse Muchy
Stanislav Šulc

Již tento pátek budou mít sběratelé možnost pořídit si skutečný unikát. Do prodeje jdou ilustrace legendárního Alfonse Muchy v podobě nezaměnitelných digitálních tokenů, tedy NFT. Netradičním artiklem zahajuje činnost nová platforma na prodej digitálního umění Vive Arts. Ceny budou startovat níž než u Muchových klasických děl.

Reklama

U příležitosti startu výstavy Mucha to Manga - The Magic of the Line v Tchaj-peji, kterou pořádá Muchova nadace, dochází k netradiční příležitosti pro sběratele. Budou si moci pořídit NFT ilustraci kultovního českého umělce Alfonse Muchy, jehož díla se na prestižních aukcích prodávají za miliony korun. Prodejní akce nazvaná Timeless Mucha bude probíhat na nově vzniklé globální platformě určené pro obchodování s digitálním umění Vive Arts

„Prostřednictvím této platformy chceme posunout podporu umělců a institucí na vyšší úroveň a otevřít nové příležitosti pro digitální kreativitu, inovace a propojení pomocí blockchainových technologií. Jsme nadšeni, že můžeme pokračovat ve spolupráci s Muchovou nadací v rámci první série prodejů Vive Arts, která zve celosvětové publikum k objevování pozoruhodné sbírky této nadace a získávání oblíbených uměleckých děl Alfonse Muchy v podobě NFT,“ říká Celina Yeh, výkonná ředitelka společnosti Vive Arts.

František Janoušek: Španělské zdi (vyvolávací cena 1,6 milionu korun)

V Galerii Kodl se bude dražit Kupka za 25 milionů nebo malby Karla Gotta

Tradičně nejočekávanější aukce podzimu se tentokrát bude konat bez účasti veřejnosti, zájemci se mohou zúčastnit prostřednictvím portálu Artslimit.com, plnou mocí zástupci galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu. Vedle mistrů meziválečné moderny jsou v nabídce také současní umělci jako Pasta Oner nebo Vladimír Houdek.

Přečíst článek

A zajímavá příležitost to je i pro sběratele. Na rozdíl od klasických „fyzických“ Muchových děl, jejichž ceny jsou v současnosti již v milionových řádech, začínají muchovská NFT na mnohem nižších částkách. Například Dáma s kaméliemi ve dvou exemplářích bude startovat na 0,75 ether, tedy přibližně 64 tisíc korun.

Mucha by souhlasil

„Můj pradědeček Alfons Mucha byl srdcem inovátor,“ uvádí výkonný ředitel Nadace Mucha Marcus Mucha. „Kromě toho, že vytvořil secesi, první skutečně globální designové hnutí na světě, žil svůj život na pomezí umění a technologie a v jeho pařížském ateliéru proběhly první experimenty bratří Lumiérů v oblasti kinematografie. Společně s Vive Arts a jejich vizionářským týmem můžeme pokračovat v Alfonsově uměleckém odkazu v nových uměleckých formách - formách, jejichž možnosti by ho nepochybně fascinovaly," dodal pravnuk slavného umělce.

CryptoPunks se prodávají za miliony dolarů. Nyní vznikají CzechPunks

O víkendu se začne prodávat série českých NFT, která připomíná veleúspěšné CryptoPunks nebo Bored Apes Yacht Club, jejichž jednotlivé položky se prodávají za statisíce až miliony dolarů.

Přečíst článek

Timeless Mucha je součástí rozsáhlé spolupráce mezi oběma institucemi, která nabídne divákům po celém světě nový způsob, jak objevit umělecké dílo průkopníka secese Alfonse Muchy a jak se seznámit s Muchovou nadací a rodinnou sbírkou Mucha Family Collection. 

Po zahajovacím prodeji budou začátkem každého měsíce až do dubna následovat na platformě nové nabídky NFT, které budou zahrnovat ikonická díla, jako jsou Zvěrokruh, série Měsíc a hvězdy, Job a divadelní plakát k filmu Gismonda, v němž hrála nejslavnější pařížská herečka té doby Sarah Bernhardtová. 

Závěrečný prodej se uskuteční v dubnu 2022 v rámci speciální dvoutýdenní aukce, která připomene 110. výročí dokončení prvních tří obrazů Muchova monumentálního cyklu Slovanská epopej v roce 1912, jež byly v tomtéž roce darovány Praze.

Podívejte se na dílo Alfonse Muchy

Na objednávku Muchovy nadace a Vive Arts vznikla v roce 2019 dvě NFT Slovanské epopeje, ohromující VR dílo, které vytvořilo oceňované digitální studio Nexus Studios. Umělecké dílo, které mělo premiéru v Národním palácovém muzeu v Tchaj-peji v roce 2019, oživuje svět představený na prvním plátně Slovanské epopeje Slované v pravlasti a zve diváky, aby se vnořili do Muchovy představivosti a niterně prožili emocionální hloubku jeho tvorby.

Jedno NFT Slovanské epopeje VR zůstane Nadaci Mucha a jednu bude možné zakoupit, přičemž součástí prodeje bude i náhlavní souprava VR. Veškerý výtěžek z prodeje NFT podpoří poslání Muchovy nadace.

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Přečíst článek
Fotograf Martin Stranka v Mánesu

Dříve byl zájem o mé dílo jen v zahraničí, ale už se to změnilo, říká fotograf Stranka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme