Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Reklama

Jeho tvorba se v aukcích a v prodejních galeriích objevují zcela zřídka. Tajemný Banksy přitom patří k nejslavnějším umělcům světa a pokaždé, když se jeho tvorba objeví na některé z budov, vzbudí nevídaný rozruch.

A nyní máte poměrně vzácnou šanci pořídit si některé z jeho uměleckých děl. A to přímo v centru Prahy. Nevěříte? Prestižní Galerie Kodl nabízí šestici Banksyho printů v rámci svého Letního výtvarného salonu, který se uzavře 13. srpna. Do stejného dne budete moci zároveň šestici děl slavného Brita v galerii na Národní třídě spatřit.

„Podobně jako naše současná doba je plná zvláštností, bezprecedentních situací a vlastně paradoxů, i Salon představuje jeden velký paradox ze světa umění – díla nejznámějšího současného umělce, kterého nikdo nezná,“ uvádí manažer výstavy Matyáš Kodl.

Kolik stojí Banksy?

V nabídce je šestice printů různé „váhové“ a cenové kategorie. Podle zjištění Newstream.cz k nejdražším dílům patří dvojice barevných sítotisků. Na jednom je slavný Banksyho obraz Morons, který je kritikou světa umění, na druhém je výjev ze snímku Pulp Fiction, na němž ale John Travolta a Samuel L. Jackson místo zbraní drží v rukou banány. Morons je signovaný a jedná se o kus ze série 300 kopií, druhý podle katalogu signovaný není a jde o kus ze série 600 kopií. Oba mají cenovku 3,5 milionu korun. A Pulp Fiction už je prodaný. Je taková cena za print adekvátní?

„Pokud by se jednalo o sítotisk umělce pohybujícího se pouze na českém trhu, a ještě v takto velké edici, taková cena by byla šíleně vysoká. Zde se však jedná o Banksyho, umělce, kterému se daří rezonovat v celosvětovém kontextu, který je díky své utajené identitě v hledáčku zájmu veřejnosti, médií i aukčních síní a kterému se na trhu se současným uměním neobyčejně daří. Zejména i proto, že část jeho děl není na prodej, ale objevuje se náhodně jako street art či graffiti na různých místech,“ vysvětluje odbornice na umění J&T Banky Anna Pulkertová. Zároveň upozorňuje, že klíčový je u Banksyho děl certifikát Pest Control Office, jež funguje jako garant pravosti u tvorby tohoto zcela nevšedního tvůrce. A všechna díla prodávaná v rámci Letního výtvarného salonu tento certifikát mají.

Umělec i celebrita, slibná to kombinace

Podle Valérie Dvořákové z J&T Banky pak pro investiční potenciál jeho tvorby hovoří i fakt, že je svého druhu celebritou. „Banksy je ohromně populární, a to i díky své anonymitě, kterou se mu navzdory mnoha pokusům o odhalení stále daří udržet. I to hraje v jeho oblibě a stoupající ceně na trhu velkou roli. Kromě toho je mimořádně originální, u Banksyho nikdy nic není tak, jak předpokládáte. Tyto atributy hrají významnou roli i pro jeho pozici na trhu - kombinace umění a efektu celebrity je velmi silná a pro budoucí vývoj na trhu slibná.“

A kolik stojí další díla v Banksyho menu? Většinou jde o milionové položky a za ně kupující získá vždy velmi slavný výjev. Například obraz Napalm zobrazuje slavnou vietnamskou holčičku popálenou napalmem po útoku americkou armádou, jejíž fotografie pomohla ukončit válku ve Vietnamu. Tu za ruce drží dvě ikonické postavy americké popkultury – Mickey Mouse a Ronald McDonald, tedy postava reprezentující slavný řetězec rychlého občerstvení.

I další díla pak jsou zástupci tradičního Banksyho kritického, ale dokonale srozumitelného přístupu k umění. Na obraze Trolleys útočí jacísi předmoderní lidé kopími na postávající nákupní košíky, Flying Copper je portrétem těžce ozbrojeného policisty, který má andělská křídla a místo obličeje smajlík.

Nejlevnějším dílem v nabídce je print pojmenovaný Tesco Value Petrol Bomb, na němž je hořící lahev Molotovova koktejlu označená logem nákupního řetězce Tesco. Tento print můžete mít již za 300 tisíc korun, nicméně jedná se o nečíslovanou kopii ze série 2000 kusů. Přesto může jít o solidní investici, i proto, že se Banksyho díla na tuzemském trhu s uměním příliš často neobjevují.

Švýcarský Richemont koupil výrobce kabelek Delvaux.

Trh s luxusem se čistí. Švýcarský Richemont vyrazil na nákupy

Luxusní impérium pohltilo belgického výrobce kabelek Delvaux. Cena? 250 milionů eur.

Přečíst článek

„Není běžné, aby české aukční síně nabízely díla od špiček současného světového umění, stejně jako nebylo úplně běžné, že se české umění dostává na zahraniční aukce. To se v posledních letech začíná postupně měnit a já z toho mám radost. Je důležité, abychom se zapojovali do kontextu mezinárodního trhu s uměním, a nepřímo tak i zviditelňovali Českou republiku na kulturní mapě světa,“ vysvětluje měnící se časy Pulkertová.

„Banksy se objevuje častěji v ulicích než v galeriích a na trhu. Některá jeho díla je v posledních dvou letech možné zakoupit přímo na jeho originálním e-shopu, jedná se ale především o dost specifický merchandise a celý nákupní proces je v duchu Banksyho tvorby opravdu netradiční. Není tedy úplně běžné, aby tuzemská galerie nabízela originální a oficiálně certifikované kousky od Banskyho,“ dodává Dvořáková.

Art villas Costa Rica, Formafatal, architektura

Stylová dovolená. Resort uprostřed kostarické džungle navrhli Češi

Nad pláží Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, se v prudkém svahu džungle ukrývá resort Art Villas. Komplex tří betonových vil a několika stromových domů navrhli čeští architekti pro českého investora.

Přečíst článek

Švýcarské hodinky jsou novodobou investicí.

Švýcarské hodinky se vracejí. Jejich prodej opět roste

Nástup chytrých zařízení a pandemie mohly zasadit definitivní ránu švýcarské vysoké hodinařině. Realita je však jiná. S novými statistikami prodejů skutečně drahých hodinek se ukazuje, že top značky se vracejí a mají možnost se během pouhých čtyř let vrátit k předpandemickým prodejům. Jak je to možné? Budou se muset změnit. A to pořádně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme