Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotovoltaiku nově plánuje 42 procent tuzemských firem, ukazuje průzkum. Hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku.
iStock
 ČTK

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku. Jde hlavně o firmy ze zemědělství či stavebnictví. Dalších 27 procent z těch, které ji už mají, ji chce rozšířit. Jejich hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen - Leasing. Podle dalšího průzkumu firmy Persola je zvýšení energetické soběstačnosti při pořízení fotovoltaiky hlavním motivem i pro domácnosti.

Reklama

Vlastní fotovoltaickou elektrárnu chystají podle průzkumu Raiffeisen - Leasing hlavně firmy ze zemědělství a lesnictví, z dopravy a logistiky a také ze stavebního průmyslu a developmentu. Rozšíření už stávající elektrárny pak plánují zejména firmy z těžebního průmyslu a zpracování surovin.

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů. Zavření jádra v Německu situaci nezmění

Ekonomicky je to nesmysl, je to jenom politika a ideologie, říká k uzavření posledních tří německých jaderných elektráren Jaroslav Míl, bývalý šéf ČEZ a také bývalý poradce vlády v otázkách energetiky. Míl je starý praktik, o energetice toho ví víc než všichni ministři.

Přečíst článek

Firmy k instalaci obnovitelných zdrojů energie vede především snaha pokrýt vlastní energetickou spotřebu. V průzkumu to uvedlo 77 procent z nich. Prodeje přebytků do sítě chce docílit 31 procent firem a zhruba 15 procent firem, které chystají fotovoltaiku, ji chce využít na nabíjení elektromobilů.

Firmy reagují na energetickou krizi, a snaží se být nezávislé na vnějších dodavatelích energií. Pro majitele menších fotovoltaických elektráren je navíc od nového roku prodej přebytků jednodušší a výhodnější, a to díky novele vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou. Doba návratnosti se tak může zkrátit,” uvedl obchodní ředitel společnosti Raiffeisen - Leasing Přemysl Beneš.

Motivací je snaha snížit náklady

Průzkum mezi firmami řešil také financování těchto investic. Více než polovina dotázaných firem pro ni plánuje použít vlastní zdroje v kombinaci s dotací. Třetina firem bude volit cestu úvěru s dotací. Výhradně na vlastní zdroje se pak podle průzkumu chce spolehnout asi 13 procent firem.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela: Ceny za energie uváděné Eurostatem platí jen 2,5 procenta Čechů

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce do novely energetického zákona zapracovat povinnost dodavatelů energií sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) skutečné ceny energií, za které je prodávají koncovým zákazníkům. Síkela to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. ERÚ a Český statistický úřad dosud mohly podle něj pracovat jen s ceníkovými cenami, které podle Síkely platí méně než 2,5 procenta obyvatel. Proto podle něj Česko v porovnání s ostatními evropskými zeměmi patřilo ve druhém pololetí loňského roku mezi nejdražší země v Evropě.

Přečíst článek

Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

V Evropské unii se v zimě poprvé navzdory krizovým podmínkám vyrobilo více energie z obnovitelných než z fosilních zdrojů. Mohl za to pokles poptávky po elektřině, vysoké ceny fosilních paliv i mírná zima. O historickém milníku informuje nová analýza energetického think-tanku Ember. Výrazný sedmiprocentní pokles poptávky vedl k dvanáctiprocentnímu poklesu výroby z fosilních paliv ve srovnání s předchozí zimou. Obnovitelné zdroje v zimním období (říjen 2022 až březen 2023) vyrobily 40 procent elektřiny v EU, fosilní paliva jen 37 procent. Spotřeba elektřiny klesala i v Česku. Snížení poptávky po elektřině v EU ušetřilo během zimy 12 miliard eur (282 miliard korun).

Přečíst článek

Motivaci lidí k pořízení fotovoltaiky řešil průzkum společnosti Persola, v němž odpovídalo 980 respondentů. I mezi nimi bylo hlavním cílem zvýšení energetické soběstačnosti, což deklarovalo 86 procent respondentů. Kolem 48 procentů dotázaných dále uvedlo, že počítají s prodeji přebytků elektřiny do sítě, a 14 procent majitelů fotovoltaiky dokonce předpokládá, že prodejem přebytků elektřiny vydělají na nákup elektřiny v zimních měsících.

K poslední skupině Persola uvedla, že vydělat na nákup elektřiny na celou zimu sice teoreticky možné je, ale jen za řady podmínek ohledně spotřeby a výkonu zařízení. Vhodnější tak podle společnosti je počítat s tím, že fotovoltaika především sníží náklady na elektřinu.

„Ideální podmínky pro výrobu elektřiny jsou za přímého slunečního záření při bezmračné obloze. Při oblačnosti klesá výnos přibližně na polovinu a při hustě zatažené obloze až na desetinu maximálních hodnot,” podotkla Persola.

Trh s obnovitelnými zdroji energie teď zaznamenává prudký nárůst zájmu oproti minulosti. Vloni bylo v Česku zprovozněno 33 760 fotovoltaik s celkovým výkonem 288,8 megawattu (MW), což je meziroční nárůst o 366 procent. Dvojnásobný nárůst byl patrný také u tepelných čerpadel, kterých se nainstalovalo přes 60 tisíc. Zájem pokračuje i letos.

Burza v Lipsku si nad drahými energiemi mne ruce

Burza v Lipsku si nad drahými energiemi mne ruce

Energetická burza European Energy Exchange (EEX) sídlící v Lipsku dosáhla v loňském roce díky výkyvům na trzích s energií rekordních tržeb i zisku. Vyplývá to podle agentur Reuters a DPA z výsledkové zprávy podniku. Na burze EEX se tvoří také ceny českých velkoobchodních energetických produktů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

větrná elektrárna, ilustrační foto

Česko zaostalo v rozvoji větrných elektráren, řekl Síkela. Podíl větrné energie chce do několika let ztrojnásobit

Přečíst článek
Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme