Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

obnovitelné zdroje energie - informace o tématu

Evropská komise představila plán modernizace elektrárenské sítě v EU

Brusel představil plán modernizace evropské elektrárenské sítě. Jak bude postupovat?

Evropská komise představila plán modernizace elektrárenské sítě, který má zastaralou infrastrukturu v zemích Evropské unie připravit na posílení role obnovitelných zdrojů energie. Oznámila to komisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Přečíst článek
Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Přečíst článek
větrná elektrárna, ilustrační foto

Česko zaostalo v rozvoji větrných elektráren, řekl Síkela. Podíl větrné energie chce do několika let ztrojnásobit

Přečíst článek
Jozef Partika, obchodní ředitel, Michal Straka, specialista, Energetický Holding Malina

Malina Group vyhlásil insolvenci. Jde o miliardu

Společnost, o jejíchž praktiky se zajímala policie i politici, podala k Městskému soudu v Praze insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace společnosti. Podle odhadů Malina Group vybrala od klientů toužících po fotovoltaice více než miliardu korun.

Přečíst článek
Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku.

Fotovoltaiku nově plánuje 42 procent tuzemských firem, ukazuje průzkum. Hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku. Jde hlavně o firmy ze zemědělství či stavebnictví. Dalších 27 procent z těch, které ji už mají, ji chce rozšířit. Jejich hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen - Leasing. Podle dalšího průzkumu firmy Persola je zvýšení energetické soběstačnosti při pořízení fotovoltaiky hlavním motivem i pro domácnosti.

Přečíst článek
Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

V Evropské unii se v zimě poprvé navzdory krizovým podmínkám vyrobilo více energie z obnovitelných než z fosilních zdrojů. Mohl za to pokles poptávky po elektřině, vysoké ceny fosilních paliv i mírná zima. O historickém milníku informuje nová analýza energetického think-tanku Ember. Výrazný sedmiprocentní pokles poptávky vedl k dvanáctiprocentnímu poklesu výroby z fosilních paliv ve srovnání s předchozí zimou. Obnovitelné zdroje v zimním období (říjen 2022 až březen 2023) vyrobily 40 procent elektřiny v EU, fosilní paliva jen 37 procent. Spotřeba elektřiny klesala i v Česku. Snížení poptávky po elektřině v EU ušetřilo během zimy 12 miliard eur (282 miliard korun).

Přečíst článek
Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent.

Nový rekord, vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 12 procent

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent. Zvýšil se tak z deseti procent o rok dříve, vyplývá ze zprávy nezávislé organizace Ember. Loňský rok tak podle zprávy mohl znamenat vrchol emisí oxidu uhličitého (CO2) z energetického sektoru, který je největším znečišťovatelem ovzduší.

Přečíst článek
video

Dala bych si tak měsíc pohov. S podnikáním ale nepřestanu, říká Martina Vítková z NWT

Příběhy podnikání jsou plné úspěchů i pádů. Na dolním konci kola štěstěny se teď kvůli energetické krizi ocitla zlínská NWT. Rodinná firma, která tři desítky let zkoušela různé inovace. Loni kvůli závazkům energetické divize skončila NWT v reorganizaci. Martina Vítková, spoluzakladatelka zlínské firmy, v novém díle pořadu Jiný peníze Andrey Ferancové Bartoňové a Terezy Zavadilové popisuje, jaké nástrahy může podnikání připravit. 

Přečíst článek
Větrné elektrárny

Válka na Ukrajině uspíšila přechod k obnovitelným zdrojům, státy hodlají investovat miliardy dolarů

Ruská agrese na Ukrajině v loňském roce uspíšila snahy vlád po celém světě přejít na obnovitelné zdroje energie.

Přečíst článek
Solární panely v poušti

Photon Energy Group koupila solární farmu v Austrálii

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy Group koupila v Austrálii práva na solární projekt s bateriovým úložištěm. Nyní skupina připravuje jeho stavbu, která by měla začít ve druhém čtvrtletí příštího roku. Bez dalších detailů, jako je cena transakce, to uvedl mluvčí skupiny Martin Kyslý. Po dokončení projektu bude mít Photon Energy Group ve svém portfotliu 96 elektráren.

Přečíst článek
uhelná elektrárna

Kdepak zelená energie. Česko vyrábí většinu eletřiny z uhlí

Plných pětasedmdesát procent elektrické energie v Česku se vyrobí z uhlí a jádra. Obnovitelné zdroje činí slabou desetinu.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Poslední šance pro důležité zákony. Co může spadnout pod stůl?

Na poslední řádné schůzi budou poslanci projednávat důležité zákony týkající se energošmejdů, obnovitelných zdrojů, jaderných elektráren, dopravy, ale také pěti týdnů dovolené.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Evropa na cestě k zelenému „nerůstu“. Co přinesou návrhy z Bruselu

Zpřísnění ekologických cílů navrhované Evropskou komisí ohrozí evropskou konkurenceschopnost. Na důsledky v podobě zdražení nejvíce doplatí méně majetní.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme