Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burza v Lipsku si nad drahými energiemi mne ruce

Burza v Lipsku si nad drahými energiemi mne ruce
iStock
 ČTK

Energetická burza European Energy Exchange (EEX) sídlící v Lipsku dosáhla v loňském roce díky výkyvům na trzích s energií rekordních tržeb i zisku. Vyplývá to podle agentur Reuters a DPA z výsledkové zprávy podniku. Na burze EEX se tvoří také ceny českých velkoobchodních energetických produktů.

Reklama

Firma ve středu oznámila, že loni zvýšila celkové tržby o 33 procent na 482,4 milionu eur (11,3 miliardy korun). Její zisk před zdaněním a úroky stoupl dokonce o 74 procent na 239,2 milionu eur (5,6 miliardy korun).

„Skupina EEX zaznamenala silný růst zejména v obchodování se zemním plynem a na severoamerických komoditních trzích,“ uvedla EEX, která je součástí německé skupiny Deutsche Börse. Dodala, že počítá s dobrými výsledky také v letošním roce.

Firma podle zprávy těžila mimo jiné z napětí kolem dodávek plynu vyvolaného válkou na Ukrajině, které vedlo k výraznému růstu objemu obchodů na jejích trzích s plynem.

Statistiky nelžou. Fiala jejich zpochybňováním nahrává dezinformační scéně

Lukáš Kovanda: Statistiky se politikům líbit nemusí. Jejich zpochybňování nahrává dezinformační scéně

Zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. Politici totiž zpochybněním bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i důvěru v EU, komentuje kauzu kolem údajně zavádějících dat Eurostatu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Dalibor Martínek: Eurostat vysvětlil, proč se v Česku plní náměstí. Už neříká, proč je česká vláda zticha

Eurostat potvrdil, co v Česku podniky a lidé viděli v loňském roce na zálohách či fakturách dodavatelů energií. Což bylo neřízené zdražování. Ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie, o 231 procent, pravil zpětně evropský úřad. Je to šílené číslo.

Přečíst článek

Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

AKTUALIZOVÁNO: Šokující nepoměr. Čechům zdražil plyn o 231 procent, Slovákům jen o 18 procent

Ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Růst činil 231 procent, zatímco například na Slovensku dosáhl 18 procent a byl druhý nejnižší v unii. Ve své zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Pokud se cena vyjádří v eurech, nejlevnější plyn měly domácnosti v Maďarsku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme