Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika mezičtvrtletně konečně stoupla, i když jen o píď

Recese skončila. Ekonomika po třech čtvrtletích konečně stoupla, i když jen velmi mírně
ČTK

Hrubý domácí produkt Česka ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 0,4 procenta a mezičtvrtletně vzrostl o 0,1 procenta. Meziroční pokles HDP byl ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a úbytkem zásob, naopak pozitivně působily výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka, uvedl Český statistický úřad ve svém zpřesněném odhadu.

Reklama

„Na straně poptávky byly ve 2. čtvrtletí hlavními faktory mezičtvrtletního růstu HDP tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka. Pozitivně přispěly také vyšší výdaje na konečnou spotřebu domácností, které vzrostly poprvé po šesti čtvrtletích. Naopak významně negativní vliv na mezičtvrtletní srovnání měla změna stavu zásob," uvedl  ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

První růst po třech kvartálech poklesu a stagnace

Podle prvního odhadu z konce července se hrubý domácí produkt (HDP) mezikvartálně zvýšil o 0,1 procenta, byl to první růst po třech čtvrtletích poklesu a stagnace. Meziročně ekonomika podle předběžného červencového odhadu ČSÚ ve druhém čtvrtletí poklesla o 0,6 procenta.

HDP Česka po čtvrtletích do 2Q2023 zdroj: ČSÚ, newstream.cz

„Po stagnaci v úvodu roku jde o nepatrné zlepšení, které ovšem nemá smysl příliš přeceňovat. Přece jen jde o tak malý růst na hranici statistické chyby, že bychom mohli klidně dál mluvit o stagnaci,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

První náznak stabilizace

Opadávání inflační vlny sice podle Dufka zastavilo trend omezování reálných útrat domácností, protože ve druhém čtvrtletí se spotřeba tuzemských domácností zvýšila o 0,2 procenta. „Po roce a půl jde o první náznak stabilizace spotřeby, za kterým můžeme hledat už tak nízkou srovnávací základnu, a především pak alespoň částečné opadnutí inflační vlny. Vzhledem k tomu, že tento v podstatě zanedbatelný nárůst obstaraly nákupy zboží krátkodobé spotřeby, není zatím důvod mluvit o návratu nákupního apetitu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Zhoršený výhled ekonomického vývoje. Ministerstvo financí letos čeká pokles HDP o 0,2 procenta

Ministerstvo financí v dnešní prognóze zhoršilo výhled ekonomického vývoje pro letošní rok. Očekává pokles hrubého domácího produktu o 0,2 procenta, zatímco v dubnu počítalo s růstem 0,1 procenta. Důvodem zhoršení je větší než očekávaný pokles spotřeby domácností, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Odhad celoroční inflace ministerstvo ponechalo na 10,9 procenta.

Přečíst článek

Druhé čtvrtletí v řadě tak HDP zaznamenal meziroční pokles, když v prvním čtvrtletí ekonomika meziročně klesla o 0,5 procenta. Vývoj HDP ve srovnání s loňskem negativně ovlivnila slabší spotřeba domácností a nižší tvorba hrubého kapitálu, pozitivně naopak působila zahraniční poptávka.

Ministerstvo financí v srpnové prognóze uvedlo, že za celý letošní rok očekává pokles HDP o 0,2 procenta. Podle srpnové prognózy České národní banky (ČNB) by ekonomika letos měla za celý rok vzrůst o 0,1 procenta.

Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude lehce nad stagnací

Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude stagnovat

Nová prognóza České bankovní asociace pro letošní rok předpokládá jen velmi mírný růst tuzemské ekonomiky o 0,1 procenta. Proti květnové prognóze se odhad nepatrně zhoršil a vrátil se zpět na odhad z kraje letošního roku. Inflaci pro letošní rok stále čeká 11 procent a v jeho závěru kolem osmi procent. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou dnes novinářům představila Česká bankovní asociace (ČBA).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme