Reklama

Potřinácté za sebou. Inflace v Česku stoupla na 17,5 procenta, kvůli energiím i dovoleným

Potřinácté za sebou. Inflace v Česku stoupla na 17,5 procenta, kvůli energiím i dovoleným
iStock
Dušan Kütner
duk

Inflace v Česku v červenci meziročně stoupla o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červnu. Oproti červnu se spotřebitelské ceny zvýšily o 1,3 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami energií, pohonných hmot a v oddíle rekreace a kultura, uvedl Český statistický úřad. Inflace v červenci stoupla potřinácté za sebou. Nárůst je však nižší, než očekávali analytici i ČNB.

Reklama

Spotřebitelské ceny v Česku v červenci pokračovaly v meziročním růstu. Ten dosáhl hodnoty 17,5 procenta. „Oproti minulému měsíci ceny vzrostly o 1,3 procenta, což byl nejmírnější meziměsíční nárůst od letošního února,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Inflace v červnu dosáhla 17,2 procenta a byla nejvyšší od roku 1993.

zdroj: ČSÚ

 Co se týče bydlení, meziročně vzrostly v sedmém měsíci roku především ceny elektřiny o 33,6 procenta, zemního plynu (+59,8 procenta) a tuhých paliv (+41,1 procenta). V oddíle doprava zmírnil růst cen pohonných hmot a olejů na 43,6 procenta (v červnu 47,5 procenta).

Dubrovník, Jaderské moře

Inflace v Česku i přes zdražení dovolených zaostala za očekáváním. Je to nadějná zpráva pro novou radu ČNB

Inflace v Česku po dlouhé době zaostala za prognózami. V červenci činila meziročně 17,5 procenta, zatímco ČNB počítala s 18,8 procenta. Trh pak čekal 17,6 procenta. Meziměsíčně inflace dosáhla 1,3 procenta, trh přitom čekal až 2,9 procenta, v konsensu 1,6 procenta. Meziměsíční růst cen pohánělo zejména markantní zdražení dovolených, o 23 procent v porovnání s červnem. Silný růst cen dovolených odráží skutečnost, že Češi na ni letos rozhodně nešetří, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje (nárůst na 19,3 procenta z červnových 18 procent). Růst cen masa zrychlil na 21,7 procenta (v červnu 20,4 procenta), sýrů a tvarohů na 20,5 procenta (v červnu 17,5 procenta) a olejů a tuků na 53,4 procenta (v červnu 42 procent).

Vše o inflaci čtete zde

Analytici odhadovali, že míra inflace v červenci vyskočí na 17,6 procenta, odhad České národní banky byl 18,8 procenta, uvedl již dříve analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Zpomalování meziměsíčního růstu je pozitivní signál, ale bohužel na vrcholu ještě asi nejsme. Po prázdninovém klidu se dá očekávat, že se ekonomika opět rozběhne a zejména na základě drahých energií a dalších vstupů bude velký tlak na firmy, aby ceny zboží a služeb nadále zdražovaly. Dá se očekávat, že se kvůli tomu množství firem dostane do problémů,“ uvedl ředitel strategického poradenství PwC v Česku Jan Hadrava.

„Inflace dál narůstá, i když pomalejším tempem než v předchozích měsících. Stále jsou ovšem před námi nové ceníky energetických a plynárenských společností, takže můžeme počítat s jejím dalším nárůstem,“ uvedl hlavní ekonom Creditas Petr Dufek. „Když se podíváme na ceny energií, tak jejich růst byl v tomto měsíci spíše jen symbolický, a proto se dá předpokládat, že je to jen krátká přestávka v jejich jinak prudkém zdražování,“ míní.

Dvacet procent na dohled

„Je pravděpodobné, že s upgradovanými ceníky energií se inflace bude sunout ještě vzhůru a přiblíží se zřejmě na dohled dvaceti procentům. V každém případě levnější pohonné hmoty a zmírnění u cen vlastnického bydlení by mohlo inflaci začít konečně brzdit. Totéž lze říct i o potravinách, které vystřelily před sklizní o téměř 20 procent. Nemluvě o ustřelených cenách oblečení a obuvi nebo prudkém zdražování v restauracích,“ dodal Dufek k výhledům na další měsíce.

Obchod (ilustrační foto)

Máslo, mléko, eidam, vejce. Zdražily opět téměř všechny základní potraviny

V polovině července v Česku opět meziročně zdražily základní potraviny jako máslo, mléko, vejce, mouka či cukr. A to rapidně – oproti loňskému stejnému období činí nárůst cen u těchto potravin dvacet procent až tři čtvrtiny, jako třeba u mouky. Vyplývá to z šetření průměrných cen potravinářských výrobků Českého statistického úřadu. Důvodem zdražování jsou dopady ruské invaze na Ukrajině na potravinářský a energetický trh, přičemž růst se stále podle všeho ještě nezastavil.

Přečíst článek

Na rostoucí rekordní inflaci Česká národní banka reagovala v posledních měsících zvyšováním úrokových sazeb, naposledy v červnu na sedm procent. V červenci však podle očekávání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. V novém týmu kolem nového guvernéra Aleše Michla se nenašla dostatečná podpora pro zpřísňování měnové politiky.

ČNB také zlepšila odhad vývoje ekonomiky, pro letošní rok čeká její růst o 2,3 procenta, a zvýšila odhad inflace. Ta by letos měla podle bankéřů vystoupat na průměrných 16,5 procenta, přičemž měsíční inflace by měla v některém z podzimních měsíců vyšplhat až na psychologickou hranici 20 procent.

Obchod (ilustrační foto)

Lidé dál šetří, tržby v maloobchodě v červnu meziročně klesly o šest procent

Lidé v červnu nakupovali méně potravin a výrobků pro domácnost včetně benzínu, naopak více utráceli v lékárnách a drogeriích. V celkovém výsledku v červnu meziročně klesly tržby maloobchodu o šest procent, oproti květnu ale stouply o 0,2 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Bude to trvat, ale inflaci ke dvěma procentům stlačíme, říká guvernér Michl

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, jsme ale přesvědčeni, že to bylo rozhodnutí správné,“ uvedl její nový šéf Aleš Michl v dokumentu zveřejněném na webu ČNB. Newstream přináší Slovo guvernéra v plném znění.

Přečíst článek

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku klesla pod devět procent, je nejnižší za rok a půl

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme