Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dánsko je poprvé nejvíce konkurenceschopnou zemí, Česko na dosud nejlepším, 26. místě

Dánská vlajka
Pixabay

Švýcarsko přišlo o svůj léta nezpochybnitelný trůn nejvíce konkurenceschopné země světa a prvenství muselo letos přenechat Dánsku. Vyplývá to z nového, letošního žebříčku švýcarského institutu IMD. Česko si oproti loňsku polepšilo o osm pozic a zaujalo dosud svou nejlepší, 26. pozici.

Reklama

Dánsko se dostalo na první místo žebříčku IMD World Competitiveness Ranking (WCR) poprvé ve 34leté historii průzkumu. „Dánsko hraje extrémně agresivně na frontě udržitelnosti a těží z toho, že je na evropském trhu malou zemí,“ uvedl Arturo Bris, ředitel IMD World Competitiveness Center (WCC), které žebříček vytváří. 

Rezidenční výstavba ve Varšavě

Češi jsou na tom nejhůř v Evropě s dostupností bydlení. Koupit si vlastní byt je levnější i v Berlíně

Vlastní byt si pořídí rychleji v Berlíně než v Praze. Češi jsou na tom totiž v ohledu vlastnického bydlení nejhůř v Evropě.

Přečíst článek

Dánská vláda má ambiciózní cíl snížit emise o 70 procent do 10 let. Nezaměstnanost v Dánsku je na nejnižší úrovni za posledních 14 let a hrubý domácí produkt letos pravděpodobně vzroste o 3,4 procenta, alespoň podle nejnovější vládní prognózy. Trajektorie skandinávské země v žebříčku WCR za poslední čtyři roky vedla z osmého místa na nynější vrchol.

Top 10 zemí podle žebříčku konkurenceschopnosti IMD:

pořadí 2022 země pořadí 2021
1. Dánsko 3.
2. Švýcarsko 1.
3. Singapur 5.
4. Švédsko 2.
5. Hongkong 7.
6. Nizozemsko 4.
7. Tchaj-wan 8.
8. Finsko 11.
9. Norsko 6.
10. USA 10.
26. ČR 34.

WCR měřila ekonomickou konkurenceschopnost 63 ekonomik analýzou 163 tvrdých dat získaných z různých zdrojů pokrývajících období roku 2021. K tomu přidala odpovědi vedoucích pracovníků více než pěti desítek národních partnerských institutů WCC od obchodních komor po vládní agentury a od přibližně dvou tisíc absolventů IMD Business School získané ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Cvičení dánské armády

Dánové se bojí jaderných katastrof, nakoupili proto zásoby jódu

Dánsko znepokojené válkou na Ukrajině nakoupí dva miliony jódových tablet, jimiž chce ochránit lidi v případě jaderné události v blízkosti severské země.

Přečíst článek

Všechna data byla poté vložena do čtyř hlavních faktorů – ekonomická výkonnost, vládní efektivita, obchodní efektivita a infrastruktura – rozdělených na další podskupiny.

Ekonomická výkonnost Dánska prudce stoupá

Dánsko se zlepšilo v mezinárodních investicích a dařilo se mu výrazně v oblasti efektivity vlády. „Hospodářská výkonnost Dánska prudce vzrostla, což je způsobeno zvýšením investičních toků v zemi, omezeným růstem cen ve srovnání s jinými vyspělými ekonomikami a posílením veřejných financí se snížením veřejného dluhu a vládního deficitu,“ uvedl výzkumný specialista WCC Marco Pistis.

Účet, ilustrační foto

Studie: Inflace v ČR je 26. nejvyšší na světě

Inflace, která v ČR v květnu stoupla na 16 procent, je devátá nejvyšší v Evropě a 26. nejvyšší ve světě. Nejhůře si v Evropě vede Turecko s inflací 73,5 procenta, hned za ním je Moldavsko s 29,1 procenta a na třetím místě Estonsko s 20 procenty.

Přečíst článek

Zlepšení v ukazatelích týkajících se zdraví země – jako je očekávaná délka života při narození a index univerzálního zdravotního pokrytí – byla podle něj rovněž významná pro její výkonnost.

Česko na dosud nejlepší pozici

Česká republika o jednu příčku předstihla i své dosavadní nejlepší postavení v žebříčku z roku 2016, kdy se umístila na 27. pozici, uvedl předseda správní rady českého Spotřebitelského fóra Kryštof Kruliš. Spotřebitelské fórum na žebříčku spolupracuje za Českou republiku.

Výborné umístění na celkové 12. pozici jsme zaznamenali v rámci nově zavedeného dílčího kritéria, které sleduje bezpečnost internetových serverů," uvedl Kruliš. Letošní postup v žebříčku je podle něj dán zejména vylepšením ukazatelů v oblastech efektivity soukromého i veřejného sektoru v České republice. Pořadí zohledňuje statistické údaje o ekonomice před začátkem války na Ukrajině.

Fialova vláda chystá o polovinu vyšší schodek než ta Babišova. Česku hrozí nižší rating

Fiala chce utrácet více než Babiš. Schodek roste, Česku hrozí snížení ratingu

Za minimálního zájmu médií vláda Petra Fialy (ODS) v uplynulém týdnu schválila předběžné návrhy státních rozpočtů pro léta 2023 až 2025. Je třeba podtrhnout, že jde nutně o návrhy předběžné, které ještě mohou doznat citelných změn. Nicméně i tak jde o dokument, který naznačuje, jak současná vláda uvažuje o svém přístupu k veřejným financím v celém jejím zbývajícím řádném funkčním období. Zkrátka a dobře, žádné zásadní ozdravování veřejných financí neplánuje.

Přečíst článek

Žebříček odráží ekonomické veličiny dosažené zejména za předchozí vlády, upozorňuje Kruliš. Subjektivní hodnocení vycházející z průzkumu mezi předními manažery jsou už letošní a vypovídají o tom, jaká očekávání měli manažeři od nové vlády na jaře letošního roku.

V žebříčku je těsně před Českou republikou Izrael (25.) a za ní Jižní Korea (27.). Ze zemí střední a východní Evropy se lépe umístilo jen Estonsko na celkové 22. pozici.

Loňský vítěz Švýcarsko se posunulo na druhé místo, na třetí (z pátého) poskočil Singapur. Loni druhé Švédsko se propadlo o dvě místa. „Skokanem roku“ je Chorvatsko, které poskočilo o 18 míst v ekonomické výkonnosti. Klíčovou roli sehrálo jeho silné ekonomické oživení z nejakutnější fáze pandemie COVID-19 stejně jako oživení turistického sektoru. Rusko a Ukrajina nebyly v letošním ročníku hodnoceny kvůli omezené spolehlivosti shromážděných údajů.

Inflace - ilustrační foto

Inflace v květnu byla 16 procent. Růst cen táhly potraviny

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně vzrostly o 16 procent, což bylo o 1,8 procentního bodu více než v dubnu. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Inflace opět překonala očekávání ekonomů. Ti se shodují, že se tak schyluje k agresivnějšímu růstu sazeb ze strany ČNB.

Přečíst článek

Z ekonomického hlediska je pandemie u konce

Jedním z hlavních zjištění napříč ekonomikami je, že inflační tlaky mají větší dopad na podniky – a tedy na konkurenceschopnost národních ekonomik – než obavy z emisí skleníkových plynů a socioekonomických rozdílů. „Z ekonomického hlediska se zdá, že pandemie skončila. Velkou starostí je inflace, alespoň v Evropě,“ řekl Bris.

„Celosvětově řečeno, mezi výzvy, které mají největší dopad na konkurenceschopnost národů, ve větší či menší míře patří různé národní politiky pro řešení covidu od politiky nulové tolerance po uvolňování omezení a invaze Ruska na Ukrajinu,“ dodal hlavní ekonom WCC Christos Cabolis.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme