Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dánsko - informace o tématu

Požár renesanční budovy staré burzy, jedné z nejznámějších památek Kodaně

Pohroma pro Kodaň. Hoří jedna z tamních historických památek a symbol města

Historickou budovy burzy, která patří k nejznámějším památkám dánské metropole Kodaně, zachvátil rozsáhlý požár. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se zřítila věž stavby. Dánský ministr obrany neštěstí přirovnal k vyhoření pařížské katedrály Notre-Dame téměř přesně před pěti lety. Zranění nejsou hlášeni a přesná příčina požáru zatím není známá.

Přečíst článek
Dánská rekordmanka Markéta II. končí. Vládu převezmou moderní král a australská popelka

Dánská rekordmanka Markéta II. končí. Vládu přebírá moderní král a australská popelka

Přečíst článek
Nejlepší důchodový systém na světě má Nizozemsko. Česko by mohlo být dvacáté

Lukáš Kovanda: Nejlepší důchodový systém na světě má Nizozemsko. Česko patří k nadprůměru

Nejlepší důchodový systém na světě má Nizozemsko. Vyplývá to z letošního hodnocení poradenské společnosti Mercer, která od roku 2009 každoročně sestavuje ukazatel kvality penzijních systémů ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek
Frustrující zjištění. Kostičky lega z recyklovaného plastu by klimatu škodily více než “neekologické”

Frustrující zjištění. Kostičky lega z recyklovaného plastu by klimatu škodily více než „neekologické”

Dánský výrobce stavebnic Lego vzdal plán vyrábět kostičky z recyklovaných plastových lahví. Společnost uvedla, že podle jejích propočtů by přechod na recyklovaný materiál ve výsledku vedl k vyšším uhlíkovým emisím než setrvání u současného výrobního postupu. Informoval o tom deník The Guardian.

Přečíst článek
Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

AKTUALIZOVÁNO: Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

Největší evropskou firmou se dnes stal Novo Nordisk. Dánský výrobce léčiv překonal dosavadní jedničku, francouzské „impérium luxusu“ LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Dánská společnost Novo Nordisk

Výrobce léku na obezitu je větší než ekonomika rodného Dánska. Útočí na post nejhodnotnější evropské firmy místo krále luxusu LVMH

Farmaceutická společnost Novo Nordisk dosáhla dalšího milníku ve svém raketovém vzestupu: tržní hodnota dánské společnosti, která úspěšně otestovala lék na obezitu, přesáhla velikost její domácí ekonomiky. Novo má stejnou hodnotu jako všechny ostatní dánské blue chips akcie dohromady. A soutěží o titul nejhodnotnější evropské společnosti, který aktuálně drží výrobce luxusního zboží LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Nejmírumilovnější zemí světa v roce 2023 se opět stal Island

Nejmírumilovnější zemí světa je opět Island. Česko vypadlo z první desítky

Nejmírumilovnější zemí světa se podle studie Global Peace Index opět stal Island, který tak vévodí žebříčku od jeho založení v roce 2008. Česká republika si pohoršila o pět míst a vypadla z první desítky. Ukrajina kvůli ruské invazi klesla na sedmé místo od konce, Rusko je ovšem ještě o jednu příčku pod ní. Celkově index zjistil, že svět je o něco méně bezpečný než minulý rok kvůli dopadům pandemie COVID-19, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
zvýšila meziročně v Česku zisk

Nábytkářským řetězcům pandemie neublížila. Jysk zvýšil v Česku meziročně zisk i tržby

Dánské nábytkářské síti Jysk v uplynulém finančním roce, který trval od 1. září 2021 do 31. srpna 2022, stoupl v Česku meziročně čistý zisk o zhruba 35,5 procenta na 899,8 milionu korun. Tržby firmě vzrostly o přibližně 24 procent na 4,7 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek
Dánská společnost Flying Tiger Copenhagen plánuje vstoupit do Asie.

Od stánku na bleším trhu se Flying Tiger rozletí do Asie. Otevře tam tisíc obchodů

Dánská společnost Flying Tiger Copenhagen, která prodává širokou škálu produktů od vodních pistolí až po podložky na jógu, plánuje vstoupit do Asie a v příštích pěti letech po celém světě více než zdvojnásobit počet prodejen. Firma už podepsala smlouvy o otevření zhruba poloviny z 1000 plánovaných obchodů, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel Martin Jermiin. V současnosti má firma 900 prodejen, většinou v Evropě, a působí i na českém trhu.

Přečíst článek
Loga firem, které se podle Yale School of Management stáhly z ruského trhu.

Nechceme, nemůžeme. Proč velké západní firmy ani po roce neopustily Rusko

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru téměř ihned stovky západních nadnárodních firem oznámilo svůj odchod z ruského trhu, a to i za cenu miliardových odpisů. Ale neučinily tak rozhodně všechny. Dosud v Rusku v nějaké míře fungují pivovarnické skupiny Heineken a Carlsberg, energetický BP, francouzský maloobchodní řetězec Auchan či lídr farmaceutického trhu Pfizer. Není podle nich lehké odejít, kvůli akcionářům, zaměstnancům i výhrůžkám znárodnění ze strany ruského státu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Ani pět titulů nejlepší restaurace na světě nepomohlo. Kodaňská Noma zavírá krám

Pětkrát byla nejlepší restaurací na světě. Teď kodaňská Noma zavírá krám

Jestli bylo v kodaňské luxusní restauraci Noma, pětkrát vyhlášené jako nejlepší na světě, těžké získat rezervaci, od ledna 2025 už to bude zhola nemožné. Vyhlášená restaurace oznámila ke konci příštího roku konec, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Princ William s rodinou při oslavách vánočních svátků

I modrá krev slaví Vánoce. William a spol. budou poprvé bez Alžběty

Královské rodiny v evropských zemích slaví Vánoce různě, často musí skloubit čas trávený s nejbližšími v soukromí s pracovními povinnostmi. Mnozí panovníci natáčí vánoční projevy pro televizi a objevují se na veřejnosti, v některých zemích ale členové vládnoucího rodu o podobě oslav médiím nic bližšího nesdělují. Jak budou probíhat letošní Vánoce v královských palácích od Británie po Španělsko.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme