Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dánové se bojí jaderných katastrof, nakoupili proto zásoby jódu

Cvičení dánské armády
ČTK/AP
 ČTK

Dánsko znepokojené válkou na Ukrajině nakoupí dva miliony jódových tablet, jimiž chce ochránit lidi v případě jaderné události v blízkosti severské země.

Reklama

Jód je považován za prostředek chránící organismus před důsledky jaderného ozáření, jako je rakovina štítné žlázy. V poslední době v Evropě vzrostly obavy z jaderných havárií na válkou zmítané Ukrajině, ale také z použití jaderných zbraní Ruskem.

„Vývoj covidu-19 v uplynulých dvou letech nám ukázal, že je důležité se připravit. Válka na Ukrajině nám ukázala, že svět je nepředvídatelný,“ uvedl zdravotní úřad v dnešním prohlášení.

ilustrační foto

Finové se bojí Ruska. Kvůli Ukrajině radikálně změnili postoj a chtějí rychle do NATO

Finové mění kvůli válce na Ukrajině svoje postoje ke svému východnímu sousedovi. Čím dál tím víc obyvatel této severské země považuje Rusko za vojenskou hrozbu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Dánsko je vzdálené více než 900 kilometrů od nejbližší ukrajinské hranice a aktuálně není vystaveno žádnému konkrétnímu riziku, ujistil ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. Zásoby jódu by byly použity v případě události nebo havárie jaderné elektrárny v blízkosti Dánska, které žádnou jadernou elektrárnu neprovozuje. Nedaleko jsou ale některé švédské a německé jaderné elektrárny a v dánských vodách se pohybují plavidla s jaderným pohonem.

Zásoby dvou milionů jódových tablet by pokryly rizikové skupiny včetně dětí a mladých lidí do 18 let věku, těhotné a kojící ženy a příslušníky pohotovostních složek do 40 let, uvedl zdravotní úřad. U lidí starších 40 let nebyl prokázán ochranný účinek přijímání jódových tablet. Jejich první dodávky dánské úřady očekávají do dvou až tří měsíců.

Trinity Bank, Radomír Lapčík

Trinity Bank zvyšuje úročení u nižších vkladů na 4,08 procenta ročně

Trinity Bank zvyšuje úročení vkladů u nižších částek do 400 tisíc korun na 4,08 procenta ročně. Vyšší částky úročí 3,68 procenty.

Přečíst článek

Pandemie v České republice - ilustrační foto

Stanislav Šulc: Putin a Válek vyřešili pandemii. Tedy vlastně ne

Tisíce pozitivních testů denně navzdory minimu realizovaných testů, tisícovka lidí v nemocnicích, z toho stovka ve vážném stavu. A desítky mrtvých denně. Tyto statistiky se česká vláda rozhodla označit za konec pandemie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme