Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Fed, ilustrační foto
iStock

Před vypuknutím války na Ukrajině ekonomové očekávali, že by Fed letos mohl sazby zvyšovat až čtyřikrát, pokaždé o 0,25 procenta. S rostoucí inflací se dokonce spekulovalo, že by první zvýšení mohlo být vyšší, například o 0,5 procenta. To však nyní vypadá nepravděpodobně.

Reklama

Americká centrální banka (Fed) dnes pravděpodobně zvýší svou základní úrokovou sazbu, což bude poprvé od konce roku 2018. Fed v minulých měsících opakovaně upozorňoval na rychlý růst inflace, změna v dosavadní měnové politice tak je podle analytiků prakticky jistá. Do plánů Fedu ale teď promlouvá i válka na Ukrajině a nejistota s ní spojená.

bankovní přepážka

Zahraniční vlastníci se mohou radovat, české banky opět vydělaly desítky miliard korun

Hlavní podíl na vyšším zisku mají provize a poplatky. Ty bankám vynesly meziročně 46,4 miliardy korun, což je o 5,5 miliard více než v roce 2020. Naopak bankám klesly úrokové výnosy.

Přečíst článek

Základní úrok je nyní ve Spojených státech v pásmu nula až 0,25 procenta, kam jej výbor Fedu pro operace na otevřeném trhu snížil na začátku pandemie před dvěma lety. Očekává se, že Fed nyní hlavní sazbu zvýší o čtvrt procentního bodu.

Rychlý růst sazeb nenastane

Centrální banka zároveň zveřejní aktualizovanou makroekonomickou prognózu. Ta by mohla napovědět, kam až je Fed připraven v novém cyklu zvyšování úroků zajít a jak rychle bude sazby zvyšovat.

Reklama

Ještě před začátkem konfliktu na Ukrajině ekonomové očekávali, že letos Fed zvýší úrokovou sazbu až čtyřikrát, a to pokaždé o 0,25 procenta, tedy celkem na 1procentní sazbu. Se sílící inflací se dokonce spekulovalo, že březnové zvýšení bude vyšší, například o 0,5 procenta. To však kvůli konfliktu na Ukrajině vypadá nepravděpodobně.

Fed na závěr dvoudenního zasedání svého měnového výboru také zřejmě nastíní, jak hodlá reagovat na prudký růst cen energií způsobený válkou na Ukrajině. Tento cenový šok totiž koliduje s otevíráním ekonomik po pandemické uzávěře a se silnou spotřebitelskou poptávkou.

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Přečíst článek

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na konferenci centrálních bankéřů z celého světa v Jackson Hole ve Wyomingu v roce 2017 se setkali tehdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, tehdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a Haruhiko Kuroda, šéf Bank Bank of Japan.

Bankovní událost roku v Jackson Hole začíná. Co poradí světu k inflaci a úrokovým sazbám?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme