Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OSVČ - informace o tématu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Termín pro podání daňového přiznání na papírovém formuláři je dnes. Koho se týká?

Těsně po velikonočních svátcích je první letošní termín pro odevzdání daňového přiznání. Týká se ale primárně těch, kdo jej podávají v listinné podobě. Ostatní, kteří podávají přiznání elektronicky či prostřednictvím svého daňového poradce, mají čas ještě několik týdnů. Shrňme si, kterých daňových poplatníků se tedy termín 2. dubna 2024 týká a kdy jsou další termíny pro podání daňového přiznání.

Přečíst článek

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Přečíst článek

Od roku 2024 bude 23% daň z příjmu platit výrazně více lidí než dosud

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Přečíst článek
video

FreshStart: Živnost nebo eseróčko? Co si vybrat při startu byznysu, radí právník

Chystáte se začít podnikat, ale váháte, zda začít jako živnostník nebo rovnou založit eseróčko? Vyzpovídali jsme ostříleného advokáta Petra Papeže a zjistili všechny výhody, nevýhody i nástrahy obou možností. Poslechněte si praktický rozhovor, díky kterému budete mít jasno, za „který tým“ se postavíte na startovní čáru vaší byznysové dráhy.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Lukáš Kovanda: Když už vláda zrušila EET, neměla by OSVČ zatěžovat vyššími odvody

Druhý antibyrokratický balíček obsahuje řadu správných věcí, skutečný smysl ale bude mít hlavně tehdy, pokud obsažené úlevy nebude vláda kompenzovat zatížením jinde. Když zrušila EET, neměla by OSVČ zatěžovat vyššími odvody.

Přečíst článek
Samosprávy chtějí utrhnout vlastní podíl. Ne aby vládního balíčku těžil jen je státní rozpočet

Samosprávy bojují o vlastní sousto. Nechtějí, aby z vládního balíčku těžil jen je státní rozpočet

Ministerstva, kraje, profesní komory a svazy, nevládní organizace a další instituce žádají úpravy úsporného balíčku, pomocí něhož chce vláda zlepšit stav veřejných financí. Připomínky zaslané do elektronického systému návrhů zákonů se týkají mimo jiné rozdělení daně z příjmu právnických osob či daně z nemovitosti, sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), daňového zvýhodnění benefitů, podpory stravování zaměstnanců nebo zvýšení náhrady pro bývalé prezidenty.

Přečíst článek
Mojmír Hampl

Mojmír Hampl: Náš penzijní systém je absurdní. Každý třetí senior odchází do penze předčasně

Mojmír Hampl dodal z pozice šéfa Národní rozpočtové rady vládě na konci loňského roku dvacet stran podkladů s návrhy na škrty ve výdajích a navýšení příjmů, aby se veřejné finance přestaly potápět do stamiliardových dluhů. A pak nechal vládu půl roku koupat se ve vlastní šťávě. Kabinet minulý týden představil úsporný balíček, který do velké míry kopíruje návrhy Hamplova úřadu. Jak je hodnotí sám Hampl? „Jsem rád, že politici vůbec našli nějaký kompromis,“ říká v rozhovoru pro Newstream. Prostor pro další škrty vidí a nejvíc ho děsí přemýšlení politiků o garantovaném důchodu.

Přečíst článek
Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Pro podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá poslední týden. Finanční úřady proto ode dneška prodlužují úřední hodiny. Finanční správa také upozorňuje na možnost podání přiznání elektronicky, v takovém případě je termín o měsíc delší. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do července.

Přečíst článek
Do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146 tisíc podnikatelů.

Lukáš Kovanda: V Česku masivně „vymírají“ živnostníci. Je za tím i přechod do šedé ekonomiky

Do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146 tisíc podnikatelů. To je více než za poslední dva roky dohromady, vyplývá z údajů společnosti Dun & Bradstreet. Co je za tímto úbytkem, popisuje ve svém komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek
Daňové přiznání, ilustrační foto

Daňové slevy 2023. Co všechno vám letos ušetří peníze

Podnikatelům, kteří nevyužívají paušální daň, se blíží povinnost podat daňové přiznání. V tom mohou podobně jako zaměstnanci využít řady možností, jak si snížit daňový základ nebo přímo vypočtenou daň. Jaké daňové slevy lze uplatnit a jaké podmínky je pro ně potřeba splnit vysvětluje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek
Úřad práce - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo je tady zvýhodněný? OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky. Prostě to univerzálně nejde a je třeba posuzovat věc případ od případu. Rozhoduje věk, pohlaví, kvalifikace, místo bydliště, ochota dojíždět, rodinné zázemí a mraky dalších faktorů.

Přečíst článek
Internet, ilustrační foto

Na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, IT sektor roste

Počet firem, které podnikají v oboru informačních technologií v Česku, se za posledních pět let zvýšil o 16 procent na 12 510 podniků. Jejich množství tak rostlo o čtyři procentní body rychleji než celkový počet tuzemských firem. Počet OSVČ v informačních technologiích pak rostl osmkrát rychleji než v jiných oborech. Vyplývá to z aktuálních údajů analytické společnosti Dun & Bradstreet.

Přečíst článek
Na přihlášení k paušální dani už máte čas jen do 10.ledna.

Pozor, už zbývá jen pár dnů. Na přihlášení k paušální dani máte čas jen do 10. ledna

Od letoška paušální daň může využívat větší počet živnostníků. Mění se ovšem výše zálohy, horní limit a zavádí se tři pásma s různou sazbou daně dle typu činnosti a příjmu. Přihlašování, odhlašování i přestupy na jiné pásmo je třeba ale udělat do 10.ledna 2023.

Přečíst článek
Reklama

News box

Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Doporučujeme