Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bydlení „za čárou“. Před pandemií hit, nyní nulový zájem

Žitava
Stanislav Šulc / Newstream.cz

Poptávka po nemovitosti za účelem bydlení za hranicemi zvláště na Liberecku téměř zamrzla. Na vině je pandemie a s ní spojené obavy z nemožnosti stýkat se s širší rodinou, potvrzují realitní makléři.

Reklama

Rok 2019, Žitava, Sasko. Žije tu zhruba 20 tisíc obyvatel, z toho podle odhadů až 1500 Čechů. Nejsou tu na letním bytě. Mají tu plnohodnotné životy, celé rodiny, část pracuje či podniká v Německu, část v České republice. Do Liberce jezdí přímý vlak necelou půlhodinu.

Proč tu žijí? Hlavně kvůli cenám nemovitostí. V historickém centru seženete byt 2+kk do 60 metrů čtverečních za necelých 700 tisíc korun. V Liberci se může cena vyšplhat i na čtyřnásobek. A vyplatí se tu žít i v nájmu. Sasko je unikátní v tom, že je levné, přesto nabízí vysokou kvalitu života.

Vše však změnila pandemie. Nejprve si hranice do Německa zavřeli Češi, o rok později to zopakovali Němci. Pohyb lidí mezi oběma zeměmi zamrzl.

Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Jan Borůvka: To, co se děje na realitním trhu, je hysterie

Ačkoli realitní profesionál, sám je překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. "Přece normální je i být v nájmu," říká k dlouhodobému růstu cen nemovitostí v rozhovoru pro newstream.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Obchodování s nemovitostmi se přitom kultivuje – do konce letošního roku budou muset mít makléři, kteří neměli příslušné vzdělání a praxi, povinné zkoušky. „A lepší vzdělání už je znát,“ říká. Počet obchodníků se ale nesnížil.

Přečíst článek

„Prodeje nemovitostí za hranicemi s pandemií úplně umřely. Problém měli pendleři, báli se, že se nedostanou do druhé země. Navíc často byla s průjezdem hranic spojena velká administrativa, pomalu abyste s sebou vezli celý šanon,“ prozrazuje Zdeněk Mertlík, makléř liberecké Realitní kanceláře Evropa, která běžně zprostředkovávala prodeje i pronájmy bytů v Sasku českým zájemcům.

„Odešlo nám i dost nájemníků, které jsme měli v okolí Žitavy. Opět v tom hrál velkou roli strach, že se například neuvidí s příbuznými třeba i několik měsíců. Ti lidé nyní žijí v Česku, ale nemyslím si, že by tu byli nějak šťastní. Přeci jen ceny na obou stranách hranice jsou výrazně odlišné,“ dodává Mertlík.

Bavorsko je drahé

A opadnuvší zájem se projevuje také na nabídce zahraničních nemovitostí na největším tuzemském realitním serveru Sreality.cz. Zatímco do pandemie bylo možné tu najít celou řadu nemovitostí „za čárou“, a to i těch běžných, tedy nikoli rekreačních, v současnosti tu najdete jen pár apartmánů v příhraničních vesnicích. A nejčastěji v Bavorsku.

Na české jižní hranici však panuje jiná situace než na té severní. Ceny v Bavorsku jsou dlouhodobě jiné než saské, a platí to také pro ceny za služby či místní daně.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Obdobné to je také v Rakousku. I proto o nemovitosti v těchto oblastech mají zájem zejména spíše movitější klienti a nikoli za účelem klasického bydlení. „Několik českých zájemců si v Rakousku pořídilo chalupu nebo vinný sklep,“ potvrzuje Zdeňka Krátká z břeclavské realitky RE/MAX Delta.

A také portál Sreality nabízí poměrně široké portfolio rekreačních objektů v prestižních rakouských lokalitách. Jen opět jde o ceny podobné širšímu centru Prahy.

Návrat k normálu?

Země střední Evropy se s koronavirem učí žít a navzdory rostoucím pandemickým statistikám zatím nikdo nechce o uzávěrách hranic ani přemýšlet. Přesto na mezivládní úrovni ani na úrovni Evropské unie k žádné dohodě o zákazu uzavření hranic kvůli pandemii zatím nedošlo. Ani o nějaké trvalejší řešení pro pendlery, ani pro ty netradiční, kteří žijí v „cizině” a do vlastní země jezdí jen pracovat.

Rekonstrukce hradu Helfštýn.

Prestižní architektonickou cenu získala výjimečná rekonstrukce hradu Helfštýn

Prestižní ocenění, Českou cenu za architekturu, udělované letos již pošesté, získali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce hradu Helfštýn.

Přečíst článek

I tak Zdeněk Mertlík očekává, že poptávka po nemovitostech v Německu určených k bydlení mezi Čechy opět poroste. „Myslím, že se to zase výrazně rozpohybuje,“ podotýká makléř.

Hlavní motivací zůstanou výrazné rozdíly v cenách nemovitostí. Zatímco v Německu lze stále sehnat nemovitost za nižší desítky tisíc eur (tedy statisíce korun) s měsíčními poplatky do 5000 korun, v Liberci a okolí to již není možné. Podle statistik serveru RealityMix jsou nyní průměrné nabídkové ceny vyšší než čtyři miliony korun, při přepočtu na metr čtvereční to je v průměru více než 70 tisíc korun.

Zejména v severních Čechách tak žití „za čárou“ je jednou ze schůdných cest k dobrému bydlení.

Museumpark v centru Rotterdamu od ateliéru MVRD.

Pražskou filharmonii navrhnou architektonická esa. Jsou mezi nimi i Češi

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační obrázek

Jeden bitcoin bude ještě letos stát tři miliony korun, říká analytik, který se zatím nemýlil

Bitcoin dnes nad ránem středoevropského času stál bez několika málo tisíc 1,5 milionu korun. To je jeho historicky nejvyšší cena v české měně. Nebýt razantního zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky z minulého týdne, už nyní by bitcoin vyšel na víc než právě půldruhý milion korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme