Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Borůvka: To, co se děje na realitním trhu, je hysterie

Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR
Tereza Zavadilová/Newstream
Tereza Zavadilová

Ačkoli realitní profesionál, sám je překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. "Přece normální je i být v nájmu," říká k dlouhodobému růstu cen nemovitostí v rozhovoru pro newstream.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Obchodování s nemovitostmi se přitom kultivuje – do konce letošního roku budou muset mít makléři, kteří neměli příslušné vzdělání a praxi, povinné zkoušky. „A lepší vzdělání už je znát,“ říká. Počet obchodníků se ale nesnížil.

Reklama

Před časem vstoupil v platnost zákon o realitním zprostředkování. Jak to teď vypadá na trhu, změnil se? 

Nová legislativa se řešila velmi dlouho, poslední dva roky platí, ale de facto až letos na konci roku by měli všichni odpovídat novému zákonu.

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí. Historické centrum městečka Ragusa Ibla na Sicílii.

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí

S možností pořídit si dům za jedno euro přišlo před několika lety pár městeček na Sicílii. V současné době se k projektu připojilo přes 40 italských obcí a zdá se, že levné nemovitosti si nachází své kupce. Která města dům za euro nabízí a jak tento koncept vůbec funguje?

Přečíst článek

Takže až teď změny začnou naplno běžet?

Už postupně běží, makléři skládají zkoušky, ale teoreticky si to značná část z nich může doplnit až do konce letošního roku. Je pravda, že během covidu byl trošku výpadek, protože zkoušky je třeba dělat prezenčně. Myslím ale, že kdo chtěl, zvládl to včas.

Patnáct tisíc prověřených

Kolik lidí je aktuálně licencovaných na profesi realitního makléře?

Realitní sektor je sektor, který si ministerstva tak trochu přehazují mezi sebou. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má pod sebou odbor realitní činnosti a nějak na něj dozírá. Nicméně jednotliví zprostředkovatelé hlásí nově vázanou živnost na úřady, což zase spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Zároveň ale zprostředkovatelé musejí mít povinné pojištění odpovědnosti, a to zase hlásí na MMR. Podle našich posledních informací nahlásilo pojištění zhruba 15 tisíc subjektů. 

Vít Soural, Flat Zone

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Existuje nějaký seznam, kdo z makléřů licenci má a kdo ne?

Bohužel, údajně kvůli ochraně dat není možné uveřejnit seznam všech licencovaných, tedy odborně způsobilých zprostředkovatelů. Vlastně se to dá ověřit jen telefonicky na ministerstvu nebo přímým vyhledáním v živnostenském rejstříku v seznamu vázaných živností. Myslím, že je to škoda, že jednoznačný seznam není. Trpí tím spotřebitel.

Doporučuje vaše asociace svým členům něco k prokázání, třeba odznak, jako mají třeba policisté ve filmech?

V současné době si může kdokoli vytvořit cokoli, a právě proto jsme k tomu nepřistoupili. U nás v asociaci si každý může ověřit, kdo je naším členem a kdo ne, na seznamu členů. Ten je volně přístupný na www.arkcr.cz. Protože je členství dobrovolné, všichni makléři tam nejsou. Naše podmínky jsou přísnější, než stanoví současný zákon.

Přísnost musí být

V čem je přísnější?

Třeba v tom, že odborná způsobilost se musí každých pět let obnovovat. To zákon nevyžaduje. Třeba se to do něj jednou dostane. 

Dá se odhadnout, kolik procent trhu zastupujete?

To se dá těžko říci, protože naším členem může být fyzická osoba i firma, která má pod sebou třeba dvacet i více fyzických osob. Nebo to jsou franšízové sítě jako například RE/MAX, Next, Century21, Evropa RK a tam jsou členy jejich jednotlivé firmy.

Rodinný dům architektů.

Symbióza moderny a tradice. Tak to vypadá, když si tvoří domov architekti

Hledali útěk před ruchem velkoměsta a místo vhodné pro vytvoření nového domova našli v historické části Trhových Svin. Dva domy architekti Barbora a Jiří Weinzettlovi spojili v jeden.

Přečíst článek

Jednotliví makléři řetězců jsou také členy, ale do počtu je oficiálně nezapočítáváme. Celkově máme cca 400 členů. Z těch zmíněných patnácti tisíc autorizovaných osob (fyzické i právnické osoby, pozn. red.) zastupujeme zhruba polovinu.

Vedete si nějakou statistiku obratu realitního trhu?

Žádná oficiální statistika neexistuje, něco se dá odhadnout skrze velké realitní servery jako Sreality, kudy proběhne odhadem polovina obchodů. Kdyby bylo povinné členství v asociaci jako profesním sdružení tak, jak to mají například lékaři, architekti, advokáti a notáři, byl by větší přehled i pořádek. 

Trnitá cesta k novému zákonu

Usilovali jste o povinnou komoru i legislativně?

Vznik zákona o realitním zprostředkování byl velice složitý. My o něj usilovali desítky let a vždy, když se s něčím začalo, vyměnila se vláda a šlo se nanovo. Nebyla prostě potřebná společenská objednávka. Už vůbec ne pro povinné členství v profesním spolku.

Nakonec se nám podařilo prosadit, že MMR ve spolupráci s odbornou veřejností včetně nás zpracovalo věcný záměr. Pak se zpracovávalo paragrafované znění, ale to už řešilo ministerstvo samo a nedostalo se tam vše, co jsme chtěli. Ale aspoň je na světě a měl by nějakou dobu fungovat. Možná se najde i cesta k jeho zkvalitnění a zpřísnění i ve smyslu povinného členství. Je to samozřejmě i o shodě na trhu, kdo by měl být tím sdružením a podobně. 

Hlavní budova České národní banky

Lukáš Kovanda: Hypotéky zdraží, úroky za vládní dluh jsou nejvýše od roku 2012

Hypotéky v Česku zdražují nejvýraznějším tempem od konce roku 2018. V září jejich průměrná úroková sazba stoupla z 2,32 na 2,43 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Fincentrum Hypoindex. Z měsíce na měsíc tak průměrná sazba poskočila hned o 0,11 procentního bodu. Rapidněji meziměsíčně stoupala naposledy v prosinci 2018. Jde však stále jen o „zahřívací kolo“. Hypotéky budou dále a ještě rychleji zdražovat v příštích měsících.

Přečíst článek

Sníží se díky novému zákonu počet realitních makléřů? Dlouhodobě se říkalo, že to je celkem džungle.

Mysleli jsme si, že se sníží počet už jen tím, že bude povinné pojištění. Že ten, kdo to dělá jen tak někdy z domu, to prostě nezaplatí. Nestalo se to, počet zůstal zhruba stejný. Mimo jiné i proto, že se tam podařilo prosadit slevy na pojistném pro ty, kteří pro někoho výhradně pracují. Logiku to má, ale nemyslím, že to bylo dobře. 

Které z pojišťoven produkty pro makléře nabízejí a kolik to vlastně stojí?

Prakticky všechny pojišťovny pojištění odpovědnosti v nabídce mají. Stojí to už i pod dva tisíce za rok, takže myslím, že z toho ani nic moc nemají. 

Trh se kultivuje

A zkultivoval se tedy vůbec trh? To měl přece zákon přinést...

Myslím, že kvalita trhu se začíná lepšit. Už jen to, že část z makléřů musí projít nějakou zkouškou, aby prokázali na živnostenském úřadě odbornou způsobilost a získali vázanou živnost znamená, že něco musejí udělat. Někdo to dělá poctivě, jde na kurz se zkouškou, druhý se několikrát ke zkoušce vrátí, ale ve výsledku to pomáhá zvýšit odbornou úroveň.

Makléři bývají poměrně výřeční, to ano, ale musejí taky vědět, o čem mluví, umět znát právní základy či najít ve výkresu okno. Vysokoškolák z oblasti práv, ekonomie a stavařiny může vázanou živnost získat sám o sobě, lidé s nižším vzděláním potřebují mít praxi a zkoušku. Čímž neříkám, že každý vysokoškolák umí prodávat nebo že člověk s dlouhou praxí, ale třeba základním vzděláním, nemůže být úplně perfektní.

Výstavba bytů, ilustrační foto

Hypoindex: Úroky z hypoték začínají růst

Banky letos za tři čtvrtletí sjednaly hypotéky za více než 300 miliard korun. Trh stále roste rekordním tempem.

Přečíst článek

Realitní trh zaznamenává v poslední době obrovskou poptávku, ceny letí stále vzhůru. Jak se na to jako praktici díváte?

Ano, teď pořád rostly ceny, poptávka způsobuje velký zájem. I když jsou regiony, kde to tak markantní není. Pořád, třeba v Ústí nad Labem ve vyloučené lokalitě, nemusí byt stát více než půl milionu. Ale to je extrém. Navíc hypotéky byly nabízené za výhodných podmínek, s úrokem i do dvou procent ročně.

Být v nájmu není ostuda

Ale nejde jen o hypotéky. Lidé se teď i hodně zbavují úspor a ukládají své peníze do nemovitostí. Sám jsem překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. Asi to vychází z doby, kdy stát skoro rozdal bytový fond lidem do vlastnictví přesto, že leckdo k nim v devadesátých letech přišel kdovíjak.

Ale být v nájmu přece není žádná ostuda. A může to být i z nejrůznějších důvodů pro nájemníka výhodné. Ano, byla zde i doba, kdy nájem a splátka hypotéky byly skoro vyrovnané, to ale byl spíše výkyv. Lidé se často neuvědomují, jak nákladné je nemovitost vlastnit, všechny fondy oprav, úroky a podobně. 

Víte, kolik lidí kupuje nemovitosti v hotovosti a na hypotéku?

Nesledujeme to přísně statisticky, ale co říkají kolegové z regionů, celkem dost realizací je dnes uskutečňováno z vlastních úspor. Často se takto kupují rekreační nemovitosti či teď už i třeba předražená garážová stání, asi ve strachu z inflace. Myslím si, že je to hysterie. Zastaví se to a bude se zase prodávat v uvozovkách normálně. Nečekám nějaký pád cen typu credit crunch, ale určitý pokles, či přibrzdění růstu cen časem ano. 

Ing. arch. Jan Borůvka, CIPS

Původní profesí architekt začal v realitách pracovat v roce 1991. Absolvoval řadu domácích i zahraničních specializačních kurzů zaměřených na obor nemovitosti. Od roku 1991 je opakovaně volen do funkce generálního sekretáře Asociace realitních kanceláří České republiky. Od roku 1994 je jednatelem společnosti Informační centrum ARK a je aktivní jako realitní konzultant. Byl jedním ze zakladatelů společnosti Czech Development Invest a je členem řady domácích i zahraničních profesně zaměřených organizací a poradních sborů. V současnosti je členem představenstva Evropské asociace realitních profesí se sídlem v Bruselu (CEPI).

>>>>>>Zajímá vás realitní trh? Čtěte více zde<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Menší ostrovy u Kanady mohou stát stejně jako garsonka v Praze.

Vlastní ostrov není jen pro miliardáře. Stát může i tolik co garsonka na Proseku

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme