Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jeden bitcoin bude ještě letos stát tři miliony korun, říká analytik, který se zatím nemýlil

Bitcoin, ilustrační obrázek
Unsplash
Lukáš Kovanda

Bitcoin dnes nad ránem středoevropského času stál bez několika málo tisíc 1,5 milionu korun. To je jeho historicky nejvyšší cena v české měně. Nebýt razantního zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky z minulého týdne, už nyní by bitcoin vyšel na víc než právě půldruhý milion korun.

Reklama

Nejstarší o nejrozšířenější kryptoměna je tedy rekordně drahá nejen v dolarech, ale také právě v korunách. V dolarech se dnes cena bitcoinu vyhoupla už na více než 68 500. Na rekord se vyšplhala i druhá největší kryptoměna ethereum. Podle analytiků k tomu přispívají pozitivní zprávy ohledně kryptoměn a také obavy z inflace.

Kryptoměny posilují od minulého měsíce, kdy byl ve Spojených státech spuštěn první fond ETF, který se zaměřuje na futures na bitcoiny. Růst ceny bitcoinu nyní pohání umocněný obnovený zájem jak institucionálních hráčů typu nejrůznějších zavedených fondů, tak drobných investorů.  

„Máme pocit že trh změnil,” konstatoval Matthew Dibb ze společnosti Stack Funds, která spravuje kryptoaktiva. Poukázal přitom na zvýšenou poptávku ze strany velkých investorů, a dokonce i penzijních fondů. „Lidé nyní přicházejí na to, že nemít žádnou pozici, ani velmi malou, pravděpodobně není pro další vývoj dobré, a tak nakupují kryptoaktiva za nynější cenu,” dodal.

Elon Musk

Musk se poddá radám z Twitteru. Prodá deset procent akcií Tesly za 21 miliard dolarů

Neobvyklou byznysovou strategii se rozhodl použít nejbohatší muž planety Elon Musk při rozhodování o tom, jak naloží se svými akciemi automobilky Tesla. Zeptal se na svých followerů na Twitteru. Téměř tři pětiny ze tří a půl milionů účastníků ankety mu doporučilo akcie prodat. Anketu miliardář a vizionář vyhlásil v reakci na kritiku, že neplatí svůj spravedlivý podíl na daních, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Do konce listopadu na dvojnásobku

Podle prognózy pseudonymního nizozemského analytika, vystupujícího jako PlanB, se do konce listopadu vyhoupne cena bitcoinu na 98 tisíc dolarů za kus a do konce letošního roku pak na zhruba 135 tisíc dolarů. Částka 135 tisíc dolarů odpovídá dle dnešního kursu přibližně třem milionům korun. 

Prognózy analytika PlanB přitom stojí za zvýšenou pozornost. Poprvé je publikoval letos v červnu, když bitcoin vyšel na méně než 40 tisíc dolarů. Jeho prognózy pro konec měsíců srpna a září se prakticky „do puntíku“ vyplnily, když odchylka činila méně než třetinu procenta. Odchylka analytikovy prognózy od říjnové uzavírací ceny pak činila zhruba dvě procenta, což se stále poměrně solidní výsledek.  

Sám PlanB ovšem upozorňuje, že naplnění jeho prognóz zásadně ohrožuje možná „černá labuť“, což je označení pro zcela nečekanou událost, která má zároveň na daném trhu, v tomto případě trhu s bitcoinem, závažný, ba až transformativní dopad. PlanB uvádí, že takovou událostí může být závažný regulatorní zásah proti kryptoměnám, opětovně citelně zvýšené šíření covidové nákazy nebo třeba vážný geopolitický otřes typu vážného vyhrocení napětí mezi USA a Čínou.  

Ethereum, ilustrační foto

Ethereum je na historickém maximu. Poroste dál, míní experti

Po bitcoinu druhá největší kryptoměna ethereum dnes vystoupala nad 4400 dolarů (téměř 100 tisíc korun) a překonala tak předchozí rekord 4380 dolarů z 12. května. Přispěla k tomu technická aktualizace sítě ethereum.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímáte se o kryptoměny? Více se dozvíte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme