Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražskou filharmonii navrhnou architektonická esa. Jsou mezi nimi i Češi

Museumpark v centru Rotterdamu od ateliéru MVRD.
MVRD
Petra Jansová

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména.

Reklama

Do mezinárodní architektonické soutěže již bylo k účasti vyzváno pět renomovaných architektonických ateliérů. Celkem se tedy soutěže zúčastní 20 architektonických týmů z 11 zemí světa. Na skicovném a cenách se mezi účastníky soutěže rozdělí 18 milionů korun.

Kromě známých zahraničních atelilérů jako je MVRDV, Foster + Partners, Snøhetta nebo Ateliers Jean Nouvel se do užšího výběru dostali i čeští architekti – Šépka Architekti ve spolupráci se španělským ateliérem Francisco Mangado. Arquitecto, finští ALA Architects s s českým studiem Opočenský Valouch architekti, o kterém bylo v posledních letech slyšet především v souvislosti s oceňovanou obnovou a doplněním areálu společnosti Lasvit v Novém Boru nebo brněnská architektonická kancelář Chybík+Krištof s holandským studiem Mecanoo.

Na práce ateliérů, které postoupily do užšího kola, se můžete podívat v následující galerii.

 „Jsme velmi příjemně překvapeni. Jde o velmi prestižní projekt, který se doufám stane tím nejhezčím místem v nově vznikající čtvrti Bubny-Zátory,“ říká Ondřej Chybík s tím, že se s architekty ze studia Mecanoo se poznali během architektonické soutěže na školu nedaleko Moskvy, kde týmy soutěžili proti sobě.

Ve dvacítce ateliéru je i ateliér architekta Petr Hájka. Mezi jeho nejznámější stavby patří Horní náměstí v Olomouci, Arcidiecézní muzeum Olomouc, multifunkční sál Jízdárna, úprava zámeckého návrší a multifunkční sál v Litomyšli, vzdělávací centrum Krkonošského národního parku, rekonstrukce vodárenské věže na Letné nebo rozšíření Centra současného umění DOX+. 

„Je důležité zdůraznit, že samotná soutěž je jen část přípravy projektu. Vedle soutěže projekt dál pokračuje dalšími pracemi, máme za sebou například průzkum vibrací na parcele či participaci s veřejností. A jakmile bude ustanovena nová vláda, jsme připraveni jednat se zástupci státu o jeho zapojení do projektu,“ uvedl náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Budova s odhadovanými náklady na její výstavbu ve výši asi šest miliard korun, bude disponovat několika sály, zázemí zde naleznou oba významné pražské orchestry – Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a Česká filharmonie, dále hudební oddělení Městské knihovny.

Stavba století

Budova Vltavské filharmonie se stane zásadním impulsem rozvoje brownfieldu Bubny-Zátory.

„Výstavba Vltavské filharmonie je projektem století a je radost vidět, že má výraznou podporu nejen napříč politickým spektrem, ale jak vyplývá ze sociologického šetření a našich participačních aktivit, tak se těší také podpoře u široké veřejnosti – jak u Pražanů, tak u pravidelných návštěvníků kulturních akcí,“ dodal ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Architektonický ateliér Chybik+Kristof se podepsal pod spoustu projektů od rezidenčních staveb po veřejné nebo experimentální jako je food market Manifesto v Praze. Za svoji práci byli architekti z Brna také mnohokrát oceněni, naposledy zaujali porotu prestižní MIPIM Awards projektem Vinařství Lahofer. „Vytváří se povědomí nejenom o nás, ale i o české architektuře, ale vlastně i o tom, že se na Moravě vyrábí víno. To považuji za hodně důležité,” říká v rozhovoru pro newstream.cz jeden ze zakladatelů studia Ondřej Chybík.

Přečíst článek

Finální architektonický návrh na podobu Vltavské filharmonie bude vybrán v dubnu 2022. Samotná stavba by měla začít v roce 2027 a dokončena by mohla být v roce 2031.

Odborná porota je složena z 11 členů. Kromě předsedy poroty Michala Sedláčka jsou jejími řádnými členy například Andreas Cukrowicz, autor vítězného návrhu koncertního sálu v Mnichově, nebo Tina Saaby, někdejší městská architektka Kodaně. Z českých zástupců je to architekt Josef Pleskot, architekt a zároveň vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer, stávající ministr kultury Lubomír Zaorálek, primátor Prahy Zdeněk Hřib či starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský.

Vítězné náměstí Praha 6

Na Vítězném náměstí v Praze zmizí proluka. Univerzita prodala pozemky miliardářům

V západní části Vítězného náměstí v Praze 6 mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů zmizí nezastavěná plocha. Pozemky od Vysoké školy chemicko – technologické (VŠCHT) koupilo za částku těsně převyšující jednu miliardu korun konsorcium developerů. Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group tam postaví kanceláře, obchody i byty.

Přečíst článek

Hasičská zbrojnice a zázemí technických služeb v Líbeznicích.

Nejlepší novostavby podle historiků: Sídlo Lasvitu a hasičská zbrojnice v Líbeznici

Nenarušuje, ale dotváří. Přesně takové jsou podle historiků architektury realizace sídla společnosti Lasvit a hasičské zbrojnice v Líbeznici.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme