Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Nižší růst HDP v USA má pozitivní dopad na akciové trhy

Fed
iStock
Kryštof Míšek

Zklidnění na trhu práce nebo nižší růst HDP v USA, to jsou faktory, které pozitivně dopadají na akciové trhy. Hlavní americký index S&P 500 se tak vrací na letošní maxima kolem 4500 bodů a naznačuje, že září by nemuselo být tak jednoznačně negativní pro světové finanční trhy. Fed by totiž mohl mít už dostatečně „odpracováno“.

Reklama

Žádost o hypotéky v USA je nejnižší od 90. let

Poslední revize údaje o HDP ukázala, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,1 procenta, zatímco předchozí oficiální odhad činil 2,4 procenta. Mezitím srpnové údaje o počtu pracovních míst v soukromém sektoru podle ADP byly slabší, než se očekávalo. Žádosti o hypotéky v USA klesly na nejnižší úroveň od poloviny 90. let.

Náhlé snížení úvěrové aktivity je jedním z nejdůležitějších indikátorů, že ekonomika se může schylovat k recesi. Tato data přicházejí v době nadějí na „měkké přistání“ ekonomiky a hrají významnou roli při hodnocení, zda Fed včele J. Powellem již skončil se svým zvyšováním úrokových sazeb a potenciálním oslabováním ekonomiky. Nižší ekonomický růst, vyšší míra nezaměstnanosti mají za cíl oslabit jádrové inflační tlaky, které již delší dobu trápí vedení americké centrální banky. Investoři tak v současnosti „horší“ data doslova vítají.

Akcie čínského developera China Evergrande Group se v týdnu prudce propadly o 87 procent. Bylo to poprvé, co se obchodování s akciemi společnosti obnovilo od března loňského roku. Evergrande je nejzadluženější developer na světě a jeho problémy jsou jedním z faktorů, které přispěly ke krizi čínského realitního sektoru. Vzhledem k mohutnosti zadlužení této společnosti je případných krach ohrožením celé čínské ekonomiky a zejména tamních bank.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Týden tradera: Čínská centrální banka překvapila trhy

Uplynulý týden přinesl zlepšení na klíčových akciových trzích, na tomto uvolnění má lví podíl další úprava úrokových sazeb ze strany čínské měnové autority a pak zejména silné hospodářské výsledky technologické společnosti NVIDIA. Ta překvapila investory další sadou skutečně výborných čísel. Akciové trhy se tak odrazily ze svých lokálních minim a index S&P 500 se vrátil blíže k 4500 bodům.

Přečíst článek

Sněmovna podpořila vládní návrh na snížení podílu hlasů akcionářů, který je nutný pro přeměny obchodních společností a družstev. Místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů by nově mělo podle sporného návrhu pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů. Stát by mohl změnu využít při restrukturalizaci společnosti ČEZ kvůli posílení kontroly nad energetickou infrastrukturou, přičemž menšinové akcionáře by podle kritiků vyvlastnil.

Další korky kabinetu premiéra P. Fialy, o kterých se spekulovalo v poslední době na Twitteru pak mohou být pro akcie ČEZ klíčové. Situace se jistě bude ještě různě vyvíjet, ale nakonec může otřást se základy českého kapitálového trhu a skončit mohutnými arbitrážemi proti státu. Investoři do tohoto titulu tedy musí počítat se zvýšenými politickými riziky.

Čínský jüan

Týden tradera: Čínská ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže

V minulém týdnu se do hledáčku investorů dostala se svým neblahým ekonomickým vývojem Čína. Tamní ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže. Realitní sektor v čele se společností Evergrande se opět otřásá pod tíhou nesplacených úvěrů a klesajících cen nemovitostí. Hodně mi to připomíná Japonsko 90. let. Hlavní americký index S&P 500 se tak podíval dále hlouběji pod 4400 bodů.

Přečíst článek

Wall Street

Týden tradera: Downgrade od Moody´s znejistěl Wall Street

Uplynulý týden se nesl opět spíše ve znamení určité nejistoty. Vysoké valuace, nepříznivé zprávy a patrný výběr zisků ze strany investorů si vybraly svoji daň. Hlavní americký index si prošel určitou volatilitou a obchodoval se i hlouběji pod 4500 bodů. Mezi hlavní témata patřila změna ratingu u menších amerických bank nebo pokračující krize kolem převratu v Nigeru.

Přečíst článek

Reklama

Související

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Fed

Týden tradera: Američtí bankéři jsou znepokojeni přetrvávající inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme