Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Mnozí rozumbradové viděli bitcoin mrtvý, ale zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Bitcoin zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?
Pixabay
Lukáš Kovanda

Na podzim mnozí i čeští rozumbradové tancovali na hrobu bitcoinu, aniž se ovšem ujistili, že je skutečně mrtvý. Kopat do nemohoucího není morální v životě a není to prozíravé ani na trzích. Bitcoin od začátku letošního roku vyskočil o nějakých 40 procent a mlčení dřívějších rozumbradů je nyní ohlušující, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

V polovině ledna vystoupal bitcoin nad úroveň 21 tisíc dolarů (přes 465 tisíc korun), o týden později přidal další dva tisíce dolarů. Už poněkolikáté mnozí viděli bitcoin mrtvý, zřejmě v důsledku vlastního promarnění příležitosti do něj dříve výhodně investovat, a opět se spletli. Bitcoin a další kryptoměny se nyní stále více chovají jako technologické akcie. Vzhůru jej z velké části žene vyhlídka méně razantního utahování měnové politiky americké centrální banky.

Roční výnos 150 procent

Ta se sice nemusí naplnit, ale to neznamená, že má nyní valný smysl zůstat mimo bitcoin. Není mrtvý. Naopak, jedním z největších rizik současného dlouhodobého investování je nemít v bitcoinu investováno vůbec nic. Vždyť v uplynulých dvanácti letech zhodnocuje průměrným ročním tempem zhruba 150 procent.

Bitcoin automat pro vklady.

Roman Valihrach: Nejhorší je při investování do kryptoměn vsadit na emoce a časovat trh

Většina lidí vidí v kryptoměnách snadný způsob zbohatnutí, ale přitom je zná jen z novinových titulků. Z našeho průzkumu vyplynulo, že 82 procent všech, kdo o investici do kryptoměn přemýšlí, chce nakoupit v ideální moment a vytrvale na něj čeká. Jen čtvrtina z nich ovšem sleduje vývoj na trzích aktivně. K čemu to vede? Investují, když je krypto na rekordních hodnotách. Následně kryptotrhy se ztrátou opouštějí, jakmile se cena bitcoinu začne propadat. Taková lekce může být počátečním impulzem k hlubšímu pochopení fungování kryptoměnových trhů, nebo důvodem, proč se investor o kryptoměny rychle přestane zajímat. Funkční strategie, jak na potenciálním růstu tohoto dynamicky se rozvíjejícího trhu profitovat, je přitom snazší, než se na první pohled zdá.

Přečíst článek

Index Standard & Poor’s 500 za stejnou dobu přidává ročně průměrně přibližně 10 procent. Za uplynulé tři roky pak index amerických akcií přidává průměrně ročně přes sedm procent, kdežto bitcoin bezmála 37 procent.

Samozřejmě, obecně platí, že podíl bitcoinu na celkových investicích by měl být v jednotkách procent, zatímco podíl akcií v desítkách procent. Podstatné je dokupovat bitcoin stále i teď pravidelně bez ohledu na momentální cenu, v relativně malém, fixním objemu, HODLovat a vykašlat se na investice do 99,5 procenta další kryptoměn, takzvaných shitcoinů.

kryptoměny

Další oběť pádu burzy FTX. Zkrachovala kryptopůjčovna Genesis Global, dluží miliardy

Společnost Genesis Global Holdco, která půjčuje kryptoměny, ve čtvrtek vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Jde zatím o poslední firmu, která zkrachovala v důsledku pádu velké kryptoměnové burzy FTX a loňské krize na trhu s digitálními aktivy. Firma dluží miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin býčí běh letos mine. Možná už ale dosáhl dna, tvrdí experti

Bývalý finančník z Wall Street a kryptoinvestor Anthony Scaramucci se i přes těžké ztráty jeho fondů dál drží kryptoměn. A není sám. Po bouřlivém roce 2022 se i ostatní investoři do bitcoinu snaží zjistit, kdy by mohla nastat další býčí série kryptoměny. Scaramucci věří, že bitcoin bude do tří let za 100 tisíc dolarů. Rok 2023 ale bude na kryptotrhu rokem opatrnosti. Do toho příštího už ale kryptoinvestoři hledí s optimismem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme