Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky po rozhodnutí ČNB neotálejí a snižují úroky na spořicích účtech

Banky po rozhodnutí ČNB neotálejí a snižují úroky na spořicích účtech
iStock
 ČTK

Pokles úrokových sazeb centrální banky začínají zohledňovat i banky ve svých spořicích produktech. Některé z nich základní sazby snížily či upravily podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazby bank na spořicích účtech stále lehce převyšují šest procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Česká národní banka ve čtvrtek rozhodla o snížení základní sazby o půl bodu na 6,25 procenta, koncem prosince ji snížila o čtvrt bodu.

Reklama

Nejvyšší úrok na spořicím účtu lze nadále získat u Trinity Bank, která nabízí úrok až 6,3 procenta do 250 tisíc korun, nad tento limit 5,69 procenta. Při založení nového účtu na nových pobočkách ve vybraných městech a s trvalým bydlištěm v nich lze získat úrokovou sazbu 6,08 procenta.

Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB

Trinity Bank zvyšuje sazbu na svém spořicím účtu na 6,30 procenta

Česká národní banka podruhé snížila sazby, takže úroky na spořicích účtech budou obecně klesat. Přesto tuzemská Trinity Bank spořicí sazby zvýšila, a to na svých historicky rekordních 6,30 procenta.

Přečíst článek

Nejvyšší úrok na spořicím účtu bez jakéhokoliv limitu lze stále získat u VÚB Banky, která nabízí úrok 6,05 procenta. Jde ale o pobočku slovenské banky, a pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu, strhne mu banka daň 19 procent.

Druhé místo bez omezení výše vkladu a dalších podmínek zaujímá Max banka, dříve Expobank CZ, s úrokem 6,01 procenta. Následuje Air Bank, která přeskočila UniCredit. Air Bank vklady do 250 tisíc úročí sazbou pět procent. Část přesahující tuto hranici úročí šesti procenty. Je ale potřeba pětkrát zaplatit kartou v předchozím měsíci.

UniCredit na svém spořicím účtu snížila úrok na 5,75 procenta, jde o akci jen pro nové klienty. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Banka garantuje, že úrok nesníží do konce února. Dřívějším klientům dává standardně 2,5 procenta do limitu půl milionu.

Sídlo České národní banky

ČNB zrychlila uvolňování měnové politiky. Úrokovou sazbu snížila o půl procenta

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta, uvedl ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Pro snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady ČNB. Jeden člen navrhoval ještě razantnější pokles o 0,75 procentního bodu, řekl guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Creditas nabízí sazbu 5,5 procenta pro vklady do půl milionu, nad tento limit 3,1 procenta. mBank stále nabízí 5,5 procenta, podmínkou je ale běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. Úrok 5,3 procenta má Moneta Money Bank, a to pro vklady do jednoho milionu korun. Část vkladu nad milion se úročí 0,5 procenta.

Fio banka drží sazbu 5,5 procenta, kterou se úročí vklady do 200 tisíc. U Komerční banky se klienti mohou dostat až na sazbu pět procent. Základní úročení jsou dvě procenta a do 200 tisíc korun. Bonusovou sazbu tři procenta navíc lze získat bez podmínek pouze do 29. února 2024.

Klienti Raiffeisenbank mohou nově dosáhnout na sazbu pět procent, z toho základní úroková sazba je 0,1 procenta a bonusová 4,9 procenta. Tu lze získat, když klient třikrát měsíčně zaplatí kartou. J&T Banka od 8. února nově nabízí pět procent, ale podmínkou je minimální vklad jeden milion .

U České spořitelny lze získat sazbu pět procent, ale jen do 200 tisíc. Navíc je třeba mít Plus účet, internetové bankovnictví George a investovat minimálně 300 korun měsíčně pravidelným pokynem. ČSOB nabízí úročení pěti procenty pro vklady do 250 tisíc. Stačí pětkrát měsíčně zaplatit kartou a nejméně jednou za tři měsíce se podívat do aplikace ČSOB Smart. Úročení platí do 5. dubna.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Sazby a inflace klesají. Je to pro Čechy světlo na konci tunelu?

Přečíst článek
Česká národní banka

Anketa: Analytici očekávají tento týden mírný pokles úrokových sazeb

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Přijde Ježíšek už před Vánocemi a zlevní peníze? Tlak na snížení sazeb na ČNB je neskutečný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme