Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: Rekordně silná koruna pomáhá tlumit inflaci zlevněním dovozu

České bankovky, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Kurz koruny, který se v posledních dnech dostal pod hladinu 23,90 koruny za euro, což je nejsilnější úroveň od roku 2008, je pro Česko momentálně dobrou zprávou, protože pomáhá tlumit inflaci zlevněním dováženého zboží, včetně energetických surovin. Naopak problémem může být pro tuzemské vývozce. Shodli se na tom oslovení analytici.

Reklama

„Silná česká koruna je velmi dobrou zprávou pro boj s inflací, jelikož snižuje náklady na nákup energií v cizích měnách. I díky silné koruně tak v posledních týdnech klesaly ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v ČR,” řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek. Slabší korunu by si podle něj naopak přáli exportéři, kteří prodávají zboží a služby v zahraničí.

Tradičně pozitivní je efekt silnější koruny i pro 'dovolenkáře', kteří výhodně směňují za zahraniční měny, uvedl analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš. Negativně naopak posilující koruna působí na exportéry, jimž snižuje konkurenceschopnost. Nyní to podle něj platí obzvlášť i díky posilování reálného kurzu. „Nominálně koruna posiluje, k tomu zároveň česká cenová hladina rostla vůči řadě obchodních partnerů rychleji,” řekl analytik.

Kurz koruny vůči euru

Analytici: Koruna přilákala spekulanty. Příští měsíce bude oslabovat

Česká měna by v příštích měsících měla oslabit ze současných hodnot, které jsou k euru nejsilnější od krizového roku 2008. Mohla by tak oslabit o několik desítek haléřů z pátečních 23,90 Kč za euro. Vyplývá to z odhadů analytiků. Posilování koruny z posledních týdnů podle nich souviselo s návratem rizikového apetitu k exotičtějším měnám, jako je koruna. Roli hraje i vyšší úročení domácí měny.

Přečíst článek

Horší výkon exportu se může negativně projevit i v celkovém slabším ekonomickém růstu, podotkl Zámiš. Ceny přitom v Česku v poslední době rostou vůči koši obchodních partnerů výrazně rychleji, což celkovou konkurenceschopnost snižuje ještě nad rámec posilování nominálního kurzu, dodal.

Také analytik XTB Jiří Tyleček z ekonomického pohledu spíše kvituje silnou měnu, která pomáhá snižovat inflaci, která je největším současným problémem české ekonomiky. Připustil, že určitý problém mohou mít exportéři, ale ti podle něj zatím vykazují známky toho, že se se situací umí vyrovnat. Jedním z indikátorů je zatím stále vysoká zaměstnanost, poznamenal.

Firmy podle Svazu průmyslu a dopravy čím dál častěji využívají úvěry v eurech. Loni v listopadu podíl eurových úvěrů ve firmách činil 44 procent a ve zpracovatelském průmyslu 59 procent, využívání úvěrů v jednotné evropské měně ve firmách tak meziročně stouplo o 43 procent a ve zpracovatelském průmyslu o 25 procent. Eurové úvěry jsou pro firmy možností, jak se dostat k výhodnějšímu financování. Zatímco základní úroková sazba České národní banky je na úrovni sedmi procent, sazba Evropské centrální banky dosahuje 2,5 procenta.

Čekat na ještě silnější korunu nemá smysl. Je nejlepší čas kupovat eura, tvrdí analytici

Česká měna se koncem pracovního týdne dostala dvakrát po sobě na nejsilnější úroveň vůči euru od listopadu 2008, dokonce krátce prolomila hranici 23,90 k evropské měně. Už i laici přemýšlejí, zda nakoupit eura, aspoň na léto, nebo ještě nějaký čas počkat, jestli kurz nebude dokonce výhodnější.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Analytici: Silná koruna míří k prolomení historických maxim vůči dolaru i euru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme