Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koruna by měla příští rok mírně oslabit kvůli snižování sazeb ČNB

Kurz koruny vůči euru
iStock
 ČTK

Kurz české měny k euru by měl v roce 2024 mírně oslabit v důsledku očekávaného snižování úrokových sazeb České národní banky (ČNB). Shodli se na tom oslovení analytici. Koruna letos postupně oslabila o 2,1 procenta na 24,70 CZK/EUR, což je nejslabší úroveň od loňského srpna.

Reklama

"V příštím roce očekávám mírné, ale nikterak závratné oslabení koruny. Snižování úrokových sazeb ČNB by mohlo nabrat v první polovině roku agresivnější trend, což bude tlačit na korunu," řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Snižovat sazby však postupně začne také americká centrální banka Fed a Evropská centrální banka, což by podle něj mělo oslabování vyrovnat. "S eurem nejspíše překonáme hranici 25 CZK/EUR. Na americkém dolaru bych očekával agresivnější oslabení koruny nad 23 CZK/USD, nicméně druhá polovina roku by mohla být opět ve znamení silnější koruny," odhadl.

Co udělá rok 2024 s kurzem koruny, úroky hypoték, cenami nemovitostí, pohonných hmot i elektřiny?

Již za týden budeme odpočítávat první hodiny a dny roku 2024. Co od nej čekat? Jak změní kurz koruny, úroky hypoték, cen realit, pohonných hmot či elektřiny pro nabíjení vozů?

Přečíst článek

Analytik Cyrrusu Vít Hradil v roce 2024 od koruny nijak oslnivý výkon neočekává. ČNB letos v prosinci poprvé snížila tuzemské sazby a v tomto trendu bude podle něj téměř jistě i pokračovat. Navíc uklidnění inflace a ochlazení ekonomiky ji nakonec přiměje k rychlejšímu postupu, než momentálně avizuje. Slabá zahraniční poptávka po průmyslovém zboží navíc zhorší tuzemskou obchodní bilanci, z čehož bezprostředně vyplývá nižší poptávka po korunách.

Předpokládá tedy, že koruna do poloviny roku oslabí k 24,80 koruny za euro. Následovat by měl opatrný obrat, když i evropská a americká centrální banka zahájí proces snižování sazeb, což zvýší relativní atraktivitu české měny, a středoevropský průmysl se oklepe z recese.

Točené pivo

Připravte se na to, co se změní ohledně DPH v roce 2024. Do sazby 21 procent spadne i pivo

Rok 2024 bude nejen ve znamení změn, které mají za cíl snižovat deficit veřejných financí, které přináší konsolidační balíček vlády Petra Fialy. Čeká nás i řada dalších významných legislativních změn jakou jsou například změny dotýkající se zákona o dani z přidané hodnoty. Ve spolupráci s daňovými experty z poradenských společností BDO a Moore Czech Republic tentokrát přinášíme přehled nejdůležitějších změn, které se v roce 2024 dotknou prakticky všech obyvatel. Budou se týkat spotřební daně u zbytných věcí, ale i DPH u zboží a služeb pro osobní potřebu, kterou platíme všichni.

Přečíst článek

Do konce příštího roku bude ČNB poměrně aktivní ve snižování úrokových sazeb, které by mohly spadnout možná i pod čtyři procenta, upozornil analytik Purple Trading Petr Lajsek. K větším či menším uvolnění měnové politiky může sáhnout na každém zasedání, což bude podle něj vytvářet velký tlak na oslabování české koruny. Na páru s eurem se tak zřejmě kurz posune do konce roku nad úroveň 25 CZK/EUR, dodal.

Vyloučeno podle něj není ani krátkodobé oslabení na úrovně kolem 25,50 koruny za euro. To by mohlo nastal při vyšším než očekávaném snižování sazeb ČNB, nižší než očekávané inflaci či růstu geopolitického napětí. Otázkou je pak případné zakročení centrální banky pomocí devizových rezerv proti přílišnému oslabení koruny. ČNB bude mít asi velké problémy s obranou koruny po začátku snižování úrokových sazeb. Příliš slabá koruna by mohla opět rozvířit inflaci a ztížit tak centrální bance práci. Devizové rezervy ČNB jsou však stále široké a podle Lajskova názoru se je banka nebude bát využít.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Analytici: Silná koruna míří k prolomení historických maxim vůči dolaru i euru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme