Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: Silná koruna míří k prolomení historických maxim vůči dolaru i euru

Analytici: Silná koruna míří k prolomení historických maxim vůči dolaru i euru
ČTK
 ČTK

Česká koruna, která se v minulých dnech dostala na patnáctileté maximum pod hranici 23,25 CZK/EUR, by mohla v příštích měsících dále posílit. Shodli se na tom analytici. Česká měna by podle nich mohla zpevnit i pod 23 korun za euro. Její oslabení očekávají až po snížení úrokových sazeb České národní banky, tedy někdy ve druhém pololetí.

Reklama

"Českou měnu podporuje pozitivní nálada na kapitálových trzích, vysoký úrokový diferenciál a změna rétoriky centrálních bankéřů související mimo jiné s ochlazováním inflačních tlaků. Pokud tento sentiment a makroekonomický vývoj bude pokračovat, může se koruna v následujících měsících posouvat i na silnější úrovně k psychologické úrovni 23 korun za euro," řekl analytik společnosti Portu Radim Krejčí.

Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Ve světě je pouze pět význačnějších měn, které od předvečera ruské invaze na Ukrajinu (tedy od 23. února 2022) až do včerejšího večera posílily jak vůči dolaru, tak euru. Jen dvě z těchto měn jsou měny evropských zemí: česká koruna a švýcarský frank.

Přečíst článek

Budou-li v dalších týdnech a měsících potvrzeny slábnoucí inflační tlaky ve světě a pokud na ně zareagují centrální banky úpravou svých měnových politik, nemá podle něj česká měna důvod k oslabování. Návrat ke slabším úrovním kolem 24 korun za euro by mohl přijít ve chvíli, kdy se ČNB odhodlá k zahájení cyklu snižování svých klíčových úrokových sazeb. K tomu by mohlo dojít ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, dodal Krejčí.

V nejbližší době je velmi pravděpodobné, že koruna prolomí hranici 23 Kč za euro a 21 Kč za americký dolar, souhlasil analytik Purple Trading Petr Lajsek. Na páru s eurem by tak mohlo dojít k vytvoření historických maxim. "Silná koruna může přetrvávat dlouhodobě, markantnější oslabení očekávám až v případě, kdy se ČNB rozhodne snížit úrokové sazby," uvedl.

To by podle něj mohlo přijít možná už ve třetím čtvrtletí letošního roku. Od dolaru však očekává spíše mírné oslabení díky výhledu na snižování úrokových sazeb a ke konci roku tak kurz k dolaru mohl být kolem 21 CZK/USD.

Největší zkázu napáchal hurikán Ian loni na Floridě.

Předpověděl hypoteční krizi před 15 lety, teď varuje před další velkou vodou

Může se zopakovat americká hypoteční krize z roku 2007, která přerostla v globální finanční krizi? Dave Burt, generální ředitel investiční výzkumné společnosti DeltaTerra Capital, byl jedním z mála, kteří před patnácti lety vsadili na to, že je trh s bydlením je na pokraji kolapsu, a teď opět mluví o tom, že se podobná katastrofa může odehrát znovu. Tentokrát by k opakování historie mohlo vést přehlížené klimatické riziko, řekl CNBC.

Přečíst článek

Česká koruna nabízí atraktivní kombinaci vysokého výnosu zajištěného proti oslabení masivními devizovými rezervami ČNB, uvedl analytik Cyrrusu Vít Hradil. Přízeň trhu koruně podle něj dlouhodobě nevydrží. "V horizontu týdnů může příznivý tržní sentiment korunu ještě udržet při síle, ovšem v řádu měsíců očekáváme její oslabení směrem k 23,80 Kč za euro," odhadl.

Společnost Ebury, která se věnuje kurzovému zajištění a finančním službám pro podniky, očekává, že koruna letos odevzdá část aktuálních zisků a uzavře rok okolo hranice 23,90 koruny za euro. "Koruna loni vůči euru posílila o tři procenta a byla tak zdaleka nejvýkonnější měnou v regionu střední a východní Evropy. Od začátku roku posílila o další 3,5 procenta," řekl obchodní ředitel Ebury pro Česko a Slovensko Tomáš Kudla. I když ani podle něj není zcela vyloučené ani její další krátkodobé posílení až pod hranici 23 korun, měla by se po většinu roku pohybovat spíše pod hranicí 24 Kč za euro.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme