Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec kryptosnění. Portugalsko zdaní digitální aktiva

Kryptoměny v roce 2021
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Digitální nomádi ztrácejí další oázu. Portugalsko, kam se řada z nich odstěhovala kvůli nulovým daním na kryptoměny, již příští rok chystá zdanění digitálních aktiv, pokud je uživatelé drží kratší dobu než rok.  

Reklama

Portugalsko se stalo rájem pro držitele kryptoměn. Zatímco ostatní země postupně zaváděly nejrůznější restrikce či daňové zátěže, jihoevropská země se tvářila, že nic podobného nepotřebuje. Díky tomu se podle dat portugalského statistického úřadu za poslední dekádu zvýšil počet zahraničních rezidentů o půl milionu. „Přibyli zvláště digitální nomádi a také firmy zabývající se kryptoměnami,“ uvedla agentura Bloomberg

Daň ve výši 28 procent

Tomu je však podle všeho nyní konec. V pondělí totiž portugalská vláda poslala do parlamentu návrh státního rozpočtu na rok 2023. A v něm počítá se zdaněním kryptoaktiv, a to nejen pro firmy, ale také pro běžné držitele. 

digitální nomád, práce z pláže

Kryptonomádi se usazují zpět ve velkých městech. Medvědí trh kočování nepřeje

Téměř tři čtvrtě roku medvědího trhu s digitálními měnami začíná doléhat na takzvané kryptonomády. Ti se místo práce z pláže či apartmánů pětihvězdičkových hotelů vracejí zpět do šedivých a rušných velkoměst, epicenter dění a byznysu.

Přečíst článek

Mělo by jít o 28procentní daň z prodeje aktiv, která investor drží méně než 365 dní,“ cituje Bloomberg znění návrhu zákona. A vláda počítá i s dalšími zákonnými odvody, například 4 procenta na jejich provize brokerských společností, a dokonce 10procentní daň z bezpoplatkových převodů. Daňová povinnost by se měla týkat také na těžbu krypta. 

„Tato úprava je plně v souladu s naším daňovým systémem i novými evropskými regulemi,“ uvedl portugalský ministr financí António Mendonça Mendes. 

Schválení celoevropské regulace MiCA se blíží

Vedle národních řešení zdanění kryptoměn se pak přiblížilo také celoevropské, známé pod zkratkou MiCA (Markets in Crypto-Assets). V pondělí návrh znění regule MiCA schválil výbor ekonomický a měnový výbor Evropského parlamentu, a to drtivou převahou 28 ku 1. Díky tomu by se MiCA mohla schválit ještě do konce roku. A v účinnost by mohla vstoupit v roce 2024. 

Hlavním cílem této regule je zabránit existenci anonymních kryptopeněženek. A dále umožnit jednotlivým státům konat dohled i případně zdaňovat tato aktiva. 

Crypto.com Arena je multifunkční aréna v americkém městě Los Angeles.

Kryptoburzy touží po pozornosti. Investují miliardy do sportovního sponzoringu, nalákaly i Ronalda

Pro fanoušky profesionálního sportu a sportovních přenosů jsou v posledních měsících naléhavé reklamní vzkazy na téma kryptoprůmyslu téměř nepřehlédnutelné. Jména burz a blockchainových společností jsou součástí týmových dresů, reklam na stadionech a vábí z televizních reklam o poločase. Mluví o nich prominentní hráči v čele s Cristianem Ronaldem, kteří se těší z lukrativních smluv. Jen za posledních 18 měsíců Crypto.com a spol. do sportovního sponzoringu investovaly 2,4 miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ethereum, ilustrační foto

Ethereum dokončilo aktualizaci softwaru. Spotřeba energie klesne 2000krát

Blockchain ethereum dokončil významnou aktualizaci softwaru, oznámil na Twitteru jeho tvůrce a spoluzakladatel Vitalik Buterin. Cílem aktualizace, označované anglickým slovem merge (spojení), je výrazně snížit spotřebu energie. Ta klesne o 99,95 procenta, uvedl Buterin.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Průlomový verdikt: Kryptoměny jsou věc, ne peníze, prodej se musí danit, rozhodl soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme