Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubaji roste konkurence. Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády
iStock
 ČTK

Influenceři, youtubeři či hráči elektronických sportů: Andorra láká díky svému výhodnému daňovému systému a příznivým životním podmínkám lidi, kteří si vydělávají aktivitami na internetu. Cílem tohoto malého knížectví v Pyrenejích je stát se místem, kde se daří internetovým profesím, píše agentura AFP.

Reklama

S počítačem a luxusní kabelkou v ruce prochází Laia Falcová strmými ulicemi hlavního města Andorra La Vella, aby naplnila svůj lifestylový profil na síti Instagram, kde zveřejňuje fotky z restaurací či obchodů s oblečením. Tato devětatřicetiletá Španělka, kterou na sociálních sítích sleduje na 170 tisíc lidí, se usídlila v Andoře na začátku roku 2022, několik let poté, co zemi poprvé navštívila.

Kvalita života a bezpečnost jsou podle Falcové důvody, kvůli kterým se přestěhovala do nejvýše položeného hlavního města v Evropě, ležícího mezi pyrenejskými vršky ve výšce 1023 metrů nad mořem. Netají se však tím, že svou roli hrála i daňová stránka. „Co se týče daní, tak ty jsou hodně výhodné. Je to velmi odlišné od zemí, se kterými sousedíme,” říká.

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů do realit.

Španělský sen. Byt v Malaze stojí stejně jako v Olomouci, ale nese jako ten v Praze

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů. Nemovitosti ve městě, které je velmi oblíbené i kvůli celoročním příjemným teplotám, se stále dají sehnat za rozumnou cenu. Byt v historickém centru, dvacet minut od moře, vyjde na tři miliony korun. „Vlastně zhruba tak v 70 procentech volají lidé, kteří prodali byt například v Opavě nebo třeba Olomouci a peníze chtějí investovat,“ dodává Obonete Ubam, Čech s nigerijskými kořeny, který ve Španělsku zprostředkovává prodeje nemovitostí.

Přečíst článek

Evropský daňový ráj 

S desetiprocentní daní z příjmů, desetiprocentním zdaněním zisků společností a daní z přidané hodnoty ve výši 4,5 procenta jsou rozdíly ve srovnání se Španělskem a Francií velmi patrné.

„Daňový systém je atraktivní, je ale v souladu s evropskými standardy. Nejsme daňovým rájem,” říká ministr financí pyrenejského knížectví Éric Bartolomé. „Ačkoliv daňový systém hraje významnou roli, tak v čele priorit těch, kteří se přestěhovali, jsou životní podmínky či blízkost Francii a Španělska,” tvrdí Bartolomé o nových obyvatelích z řad youtuberů a influencerů.

Tato ekonomická migrace je čím dál významnější. Po začátku pandemie nemoci covid-19 ji spustil příchod některých z nejznámějších španělských youtuberů, například El Rubia, jehož příspěvky o počítačových hrách sleduje na 40 milionů lidí. „Pak to bylo jako sněhová koule. Tím, že se přestěhovali, mnozí objevili zemi, která sousedí se Španělskem a nabízí podmínky, které považují za optimální,” tvrdí ministr Bartolomé.

digitální nomád, práce z pláže

Kryptonomádi se usazují zpět ve velkých městech. Medvědí trh kočování nepřeje

Téměř tři čtvrtě roku medvědího trhu s digitálními měnami začíná doléhat na takzvané kryptonomády. Ti se místo práce z pláže či apartmánů pětihvězdičkových hotelů vracejí zpět do šedivých a rušných velkoměst, epicenter dění a byznysu.

Přečíst článek

Magnet pro internetové podnikatele

A následovali lidé z dalších profesí, například obchodníci s cennými papíry na internetu, specialisté na elektronickou komerci, influenceři a také známí sportovci. Pomocí těchto nových obyvatel chce Andorra „diverzifikovat své hospodářství, které je velmi závislé na turismu, zimních sportech a přeshraničním obchodu”.

V Andoře vznikla i řada specializovaných agentur, které pomáhají lidem usadit se v zemi vzdálené jen pár hodin jízdy od Barcelony. To je i případ firmy Set up Andorra, kterou řídí Francouzka Virginie Hergelová, která žije v knížectví už 22 let. „Daňový systém je atraktivní, ale dostávám také hodně otázek o bezpečnosti a kvalitě života,” říká Francouzka, která podle svých slov „tak trochu pomáhá" lidem, kteří se chtějí do Andorry přestěhovat.

Digitální nomádi nechodí do práce, lebedí si v teple, ale trápí je psychika

S odcházejícím létem a myšlenkou na zachmuřelou a hlavně drahou zimu se možná zasníme, že by nebylo špatné pracovat na dálku odněkud z tropické pláže. Covid přece ukázal, že pracovat distančně může víc lidí, než by se dříve dalo věřit. Co by nám na pláži chybělo? Ukazuje se, že je toho hodně.

Přečíst článek

Mezi jejími klienty je i devětadvacetiletý Vincent Huet, který vytváří grafickou podobu počítačových her. Přestěhoval se na začátku roku. „Tady je vše lepší, úplně to vyhovuje mému životnímu stylu, je to daleko lepší než v Paříži, kde jsem bydlel jen kvůli práci,” tvrdí. „Na mé rozhodnutí přestěhovat se do Andorry neměla výše daní přímý vliv,” tvrdí Huet, ačkoliv uznává, že bez nižšího zdanění by mu jeho zaměstnavatel „možná nemohl nabídnout takový plat”.

Může tato malá země v Pyrenejí soutěžit s Dubají, kam se kvůli výhodným podmínkám přestěhovala řada influencerů? „Kontaktovalo mě mnoho francouzských youtuberů, kteří byli v Dubaji, hodně se jim tam líbilo, ale už jsou z té země unavení a zvažují Andorru,” říká spokojeně Hergelová.

Večerní pohled na Dubaj a její nejznámější ikonu Burdž Chalífa

Dubaj už láká turisty i na dostupnější a levnější alkohol

Dubaj zrušila třicetiprocentní daň z alkoholu a vyžadovat přestala i poplatek za licenci nutnou k nákupu alkoholu v nákupních a turistických centrech. Na sociálních sítích to oznámily firmy African+Eastern a MMI, což jsou v Dubaji dva největší dodavatelé alkoholických nápojů. Krok má podle nich podpořit odvětví turistiky. Změny ve zdanění začaly platit v neděli, zkušebně zatím na rok, informují místní média.

Přečíst článek

„Možná jsem tady nemohla tolik rozvinout své aktivity influencerky, jako bych dokázala v Barceloně či Madridu, protože je tady méně příležitostí navázat spolupráci s firmami, ale podle mě pozitiva převažují nad negativními stránkami,” tvrdí Falcová.

Západ slunce na ostrově Bali

Chcete žít na Bali? Se třemi miliony v kapse dostanete „zlaté” vízum

Indonésie se rozhodla přilákat v nejisté době nové a movité obyvatele. Sází přitom na svůj největší turistický trumf, romantický ostrov Bali. Od Vánoc začne vydávat speciální víza, která umožní pobyt v zemi deset let. Ale nebude to zadarmo, vízum dostanou jen ti, kteří prokážou, že mají na účtu minimálně 130 tisíc dolarů (asi 3,2 milionu korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Do Číny přes daňové ráje tečou obří sumy peněz ze Západu. Peking o tom nemá tušení

Zahraniční napojení na čínská aktiva je zřejmě mnohem větší, než zaznamenávají oficiální statistiky. Vyplývá to z průzkumu, na který upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální nomádi nechodí do práce, lebedí si v teple, ale trápí je psychika

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme