Reklama

Drobná, přesto úleva. Inflace v USA klesla, lidé už konečně tankují levněji

Walmart
ČTK
 ČTK

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v červenci zpomalilo na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta. Pomohly k tomu klesající ceny benzinu, oznámilo americké ministerstvo práce. Pokles míry inflace je výraznější, než očekávali analytici.

Reklama

Červnová inflace byla nejvyšší od roku 1981. V meziměsíčním srovnání zůstaly ceny v červenci beze změny, protože pokles cen pohonných hmot vykompenzoval růst cen potravin a nákladů na bydlení. Meziměsíční vývoj cen byl nejnižší za více než dva roky. V červnu ceny vzrostly o 1,3 procenta.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, činila stejně jako v červnu 5,9 procenta. Meziměsíčně jádrové ceny stouply o 0,3 procenta po červnovém růstu o 0,7 procenta.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech rostou kvůli řadě faktorů. Patří mezi ně nestabilní globální dodavatelské řetězce, masivní vládní stimuly na začátku pandemie nemoci covid-19 a ruská invaze na Ukrajinu.

Německý ministr financí Christian Lindner

Až 48 milionů Němců bude kvůli inflaci platit míň na daních

Němci by v nadcházejícím roce mohli na daních ušetřit asi 10 miliard euro (244,3 miliardy korun), z čehož by těžilo na 48 milionů lidí. Oznámil to německý ministr financí Christian Lindner, který představil své plány na vyrovnání dopadů vysoké inflace. Další výhody budou mít rodiče s dětmi, neboť Lindner chce navýšit plošné příspěvky na děti.

Přečíst článek

Navzdory zmírnění zůstávají inflační tlaky stále zvýšené. Americká centrální banka (Fed) nyní zvažuje, zda v září opět zvýší hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. K tomuto vysokému zvýšení Fed přistoupil s cílem zkrotit inflaci.

Banka už dříve naznačila, že bude zapotřebí několika měsíčních poklesů růstu indexu spotřebitelských cen, než přestane s razantněnším zpřísňováním měnové politiky, upozornila agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rozdíl pěti let v ceně benzínu na amerických čerpacích stanicích společnosti Chevron. První snímek je z roku 2017, druhý z října 2022

Noční můra Američanů se stala realitou. V zemi zaslíbené benzinu se tankuje dráž než v Česku

Přečíst článek
Benzínová stanice v USA

V USA stojí benzin stejně jako v březnu. V Česku zlevnil výrazně více

Přečíst článek
Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme