Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií
Profimedia
Zdeněk Pečený

Dlouhotrvající konflikt v Rudém moři a eskalující napětí na Blízkém východě mohou mít zničující dopady na globální ekonomiku, opětovně nastartovat vysokou inflaci a narušit dodávky energií, varovali přes víkend přední světoví ekonomové.

Reklama

Události na Blízkém východě by mohly zhatit to, co vypadalo jako lepší vyhlídky na hospodářské oživení. Společný vojenský zásah Spojených států a Velké Británie proti jemenským povstalcům, jež od listopadu útočí na obchodní lodě v Rudém moři, může celou situaci nakonec ještě zhoršit.

Ekonomové Světové banky se obávají, že eskalace napětí v regionu vyústí v krizi, růst úrokových sazeb, nižší růst, přetrvávající inflaci a větší geopolitické nejistoty.

Prezident ČR Petr Pavel

Pavel: Útoky Húsíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat

Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány, uvedl na sociální síti X prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným krokem k zamezení rostoucímu napětí v regionu, míní.

Přečíst článek

Plavba kolem Afriky

Jen během listopadu došlo u jemenských břehů k útokům na dvacet nákladních lodí.

Společnosti, které přepravují zboží po jedné z nejrušnějších obchodních tras světa pro továrny, obchody, autosalony a další podniky, tak čelily nelehkému rozhodnutí, zda poslat svá plavidla přes Rudé moře a riskovat útoky milicí Húsíů v Jemenu a skousnout náklady na výrazně dražší pojištění, nebo plout dalších více než šest tisíc kilometrů kolem Afriky, a přidat tak 10 dní v každém směru plavby a spálit podstatně více paliva.

„Začínáme být svědky použití globálních dodavatelských řetězců jako zbraně,“ řekl deníku New York Times Marco Forgione, generální ředitel Institutu pro export a mezinárodní obchod.

Spojené státy znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

USA a Velká Británie znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát radar Húsíů. Na síti X to uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Mluvčí povstalců později řekl, že americké údery, včetně toho posledního v metropoli Saná, nebudou mít žádný vliv na kapacitu povstalců pokračovat v útocích na obchodní lodě v Rudém moři a v Adenském zálivu. I v pátek Húsíové podle Washingtonu odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu. Húsíové televizi Al-Džazíra také řekli, že si poslední úder amerických sil nevyžádal mrtvé ani zraněné. Rebelové také znovu slíbili pomstu.

Přečíst článek

Narušení světového obchodu

„Situace eskaluje a stává se to vážným problémem,“ uvedl John Llewellyn, bývalý hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle něho vzrostla pravděpodobnost vážného narušení světového obchodu na 30 procent oproti 10 procentům před týdnem.

„Dochází k hroznému a nevyhnutelnému vývoji, který by mohl vést k rozšíření situace v Rudém moři do Hormuzského průlivu a širšího území Blízkého východu,“ dodal Llewellyn.

Na tankerech přes Rudé moře proudí do Evropy například také dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) z Kataru. Ty však společnost QatarEnergy nyní kvůli zvýšenému bezpečnostnímu riziku pozastavila, uvedla agentura Reuters.

„Je to pauza, abychom dostali bezpečnostní radu. Pokud cesta přes Rudé moře zůstane nebezpečná, poplujeme kolem mysu," řekl agentuře informovaný zdroj.

Cestu z Kataru do Evropy tanker naložený zkapalněným zemním plynem běžně urazí za 18 dnů. Pokud je nucen plout kolem mysu Dobré naděje, cesta je o devět dnů delší, uvedl analytik trhu LNG ze společnosti ICIS Alex Froley. Jeden z obchodníků pak spočítal, že cena převáženého nákladu se tím zvýší o 1,00 až 1,30 eura za megawatthodinu (MWh), což ale částečně smaže fakt, že lodě ušetří na poplatcích za využití Suezského průplavu.

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Lukáš Kovanda: Útok Američanů na Húsíe zdraží benzín

Vojenský úder Spojený států a Británie na pozice jemenských povstalců, k němuž došlo v noci na dnešek, není překvapivý. Spojené státy jej zvažovaly už v prosinci 2023. V podstatě jde také o test, zda Teherán, jenž povstalce podporuje, bude ochoten vstoupit s USA do proxy války. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil. Jemenští povstalci, Húsíové, v Rudém moři útočí na – zejména – západní plavidla, a ochromují tak mezinárodní obchod. Činí tak ze msty za odvetný útok Izraele na teroristy z Hamásu v Gaze, které taktéž podporuje Írán.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme