Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon snížil výhled na Vánoce, Bezosovi hrozí pátý největší propad majetku mezi miliardáři

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon
ČTK
Dušan Kütner
duk

Internetový gigant Amazon očekává nižší tržby o nadcházejících Vánocích. Akcie firmy ve čtvrtek po uzavření burzy klesly o více než pětinu, což znamená, že její majitel, miliardář Jeff Bezos přijde o 23 miliard dolarů. Pokud dnes akcie nevzrostou, bude to pátý největší jednodenní pokles mezi miliardáři, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Po čtvrtečním uzavření trhu akcie klesly až o 21 procent. Pokud se tento pokles přenese i do dnešní seance, byl by propad majetku zakladatele Amazonu o 23 miliard dolarů pátým největším jednodenním poklesem bohatství v historii, uvedl Bloomberg.

Logistický areál v Kojetíně na Moravě, kde nyní působí již druhý sklad Amazonu.

Amazon v Kojetíně otevře logistické centrum za pět miliard. Zaměstná dvě tisícovky lidí i roboty

Pětimiliardové obří logistické centrum pro Amazon v moravském Kojetíně je hotovo.  Zaměstná dvě tisícovky lidí i roboty.

Přečíst článek

Pokud by se kurz akcí udržel i dnes, majetek Bezose by měl podle indexu miliardářů Bloombergu hodnotu asi 111 miliard dolarů. To je o polovinu méně než jeho maximum 214 miliard dolarů v červenci 2021. Jen letos se jeho majetek do čtvrtka propadl o více než 58 miliard dolarů. protože Amazon zasáhl širší propad technologických akcií.

Většími smolaři byli Zuckerberg či Musk

Z nejbohatších lidí světa sledovaných indexem zaznamenali větší propad pouze Mark Zuckerberg, který se z první desîtky nejbohatších obyvatel planety propadl na aktuální 28. místo, Changpeng Zhao a Elon Musk, i když to se může do konce týdne - zejména po dnešní odkládané Muskově akvizici Twitteru - změnit.

Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Investory vyděsily výsledky mateřské firmy Facebooku. Hodnota Mety spadla o dva biliony korun

Akcie amerického podniku Meta Platforms, mateřské společnosti Facebooku, po středečním zveřejnění hospodářských výsledků dnes prudce klesají. Kolem 18:30 středoevropského času ztrácely zhruba 22 procent a nacházely se kolem 101 dolarů, nejníže od roku 2016. Tržní hodnota firmy se tak snížila přibližně o 82 miliard dolarů (dva biliony korun), uvedla agentura Reuters. Od začátku roku akcie odepisují kolem 70 procent.

Přečíst článek

Aktuální prognóza největšího světového maloobchodu pro poslední čtvrtletí roku výrazně zaostala za dřívějšími odhady analytiků. Amazon očekává, že dopady inflace, rostoucích nákladů na pohonné hmoty a slabší poptávky přetrvají. Internetový prodejce se také potýká s ústupem zákazníků z elektronického obchodování, když se nakupující vracejí ke svým předpandemickým zvykům.

Akcie společnosti letos do čtvrteční uzávěrky klesly o 33 procent. Bezos podle srpnového podání drží v Amazonu asi 996 milionů akcií.

Další velká investorka Amazonu a Bezosova exmanželka MacKenzie Scottová prijde asi o sedm miliard dolarů ze svého čistého jmění, které ke čtvrteční uzávěrce činilo 26,8 miliardy dolarů. Podle letošního prohlášení společnosti drží více než 293 milionů akcií Amazonu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme