Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: A je to tady. Inflace v Česku po roce a půl klesla pod deset procent

Inflace v Česku v červnu po roce a půl klesla pod deset procent
ČTK

Inflace v Česku v červnu klesla na 9,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Pod deseti procenty byla inflace v Česku naposledy v lednu 2022, kdy činila 9,9 procenta.

Reklama

„V červnu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 9,7 procenta a již popáté zmírnily svůj růst. Nižší růst cen byl naposledy zaznamenán v prosinci 2021, a to ve výši 6,6 procenta. Zpomalení růstu cen bylo ovlivněno zejména vývojem v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení,” uvedl Jaroslav Sixta, místopředseda Českého statistického úřadu.

Inflace v Česku do června 2023 ČSÚ

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura, uvedli statistici.

Penze, penzista, důchodce

Inflace nejvíce zasáhla důchodce, nejméně rodiny s dětmi, ukazuje studie

Inflace v posledních třech letech v Česku nejvíce zasáhla důchodce, nejméně rodiny s dětmi. Rozdíly jsou ale malé. Rozdílné dopady jsou způsobené různou mírou zdražování u různých typů zboží a služeb a také různým podílem výdajů na jednotlivé typy zboží a služeb u jednotlivých skupin obyvatel. Vyplývá to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Podle studie mezi lednem 2020 a letošním březnem vzrostly ceny v Česku kumulativně o 33 procent.

Přečíst článek

Pokles pod deset procent je v souladu s odhady analytiků. Na zpomalování tempa růstu cen podle nich působí srovnávací základna loňského roku, projevuje se ale i silná koruna a nižší poptávka. V květnu byla inflace 11,1 procenta. Vývoj inflace dopoledne na tiskové konferenci ve sněmovně okomentuje premiér Petr Fiala spolu se Sixtou.

Inflace je stále ve srovnání s Evropou nadprůměrná

„Další pokles inflace v řadě je nepochybně dobrou zprávou, avšak zatím bych ji raději nepřeceňoval. Přece jen i ta aktuální inflace je v našich zeměpisných šířkách vysoce nadprůměrnou, a navíc prozatím klesá jen díky srovnávacímu základu, nikoliv však zlevňování spotřebního zboží a služeb,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Analytici: ČNB se pod Michlem nedrží modelových doporučení

Česká národní banka (ČNB) se pod vedením guvernéra Aleše Michla méně než dříve držela modelových doporučení svého aparátu při rozhodování o měnové politice. Shodují se na tom analytici. Připomínají, že ČNB za Michlova působení nijak neupravila základní úrokovou sazbu, která je od loňského června na sedmi procentech. Michl je dnes v čele centrální banky rok, od loňského července nahradil Jiřího Rusnoka.

Přečíst článek

Přitom prostor pro rychlejší pokles inflacepodle Dufka stále existuje. Vytváří jej silná koruna, klesající náklady v mezinárodní dopravě i zlevňující suroviny a energie. I když ČR má nejvíce utlumenou poptávku ze všech zemí EU, na cenách v obchodě to rozhodně ještě vidět není. „Stačí se podívat na spotřební zboží, jako je oblečení nebo obuv, kde ceny stále jen rostou, i když se nakupuje méně a méně,“ míní.

Ceny budou i nadále klesat

„Inflace bude klesat i v následujících měsících, avšak v závěru roku zafunguje nízký srovnávací základ z loňského zavedení tzv. úsporného tarifu. K cílovým úrovním, které by ráda viděla ČNB (ve výši dvou procent, pozn. red.), se inflace vrátí až v příštím roce. Jak rychle a zda dosáhne přesně oněch dvou procent, rozhodne i podoba vládního rozpočtového balíčku,“ míní Dufek.

Se zpomalováním inflace počítá i prognóza České národní banky (ČNB), podle které by se ve druhém a třetím čtvrtletí příštího roku inflace měla dostat na dvouprocentní cíl.

Vše o inflaci čtěte zde

Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Pokles je po zpřesnění hlubší, než Český statistický úřad uvedl v květnu, kdy informoval o meziročním snížení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně ekonomika v prvních třech měsících roku stagnovala, potvrdil ČSÚ dřívější čísla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme