Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: A je to tady. Inflace v Česku po roce a půl klesla pod deset procent

Inflace v Česku v červnu po roce a půl klesla pod deset procent
ČTK

Inflace v Česku v červnu klesla na 9,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Pod deseti procenty byla inflace v Česku naposledy v lednu 2022, kdy činila 9,9 procenta.

Reklama

„V červnu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 9,7 procenta a již popáté zmírnily svůj růst. Nižší růst cen byl naposledy zaznamenán v prosinci 2021, a to ve výši 6,6 procenta. Zpomalení růstu cen bylo ovlivněno zejména vývojem v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení,” uvedl Jaroslav Sixta, místopředseda Českého statistického úřadu.

Inflace v Česku do června 2023 ČSÚ

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura, uvedli statistici.

Penze, penzista, důchodce

Inflace nejvíce zasáhla důchodce, nejméně rodiny s dětmi, ukazuje studie

Inflace v posledních třech letech v Česku nejvíce zasáhla důchodce, nejméně rodiny s dětmi. Rozdíly jsou ale malé. Rozdílné dopady jsou způsobené různou mírou zdražování u různých typů zboží a služeb a také různým podílem výdajů na jednotlivé typy zboží a služeb u jednotlivých skupin obyvatel. Vyplývá to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Podle studie mezi lednem 2020 a letošním březnem vzrostly ceny v Česku kumulativně o 33 procent.

Přečíst článek

Pokles pod deset procent je v souladu s odhady analytiků. Na zpomalování tempa růstu cen podle nich působí srovnávací základna loňského roku, projevuje se ale i silná koruna a nižší poptávka. V květnu byla inflace 11,1 procenta. Vývoj inflace dopoledne na tiskové konferenci ve sněmovně okomentuje premiér Petr Fiala spolu se Sixtou.

Reklama

Inflace je stále ve srovnání s Evropou nadprůměrná

„Další pokles inflace v řadě je nepochybně dobrou zprávou, avšak zatím bych ji raději nepřeceňoval. Přece jen i ta aktuální inflace je v našich zeměpisných šířkách vysoce nadprůměrnou, a navíc prozatím klesá jen díky srovnávacímu základu, nikoliv však zlevňování spotřebního zboží a služeb,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Analytici: ČNB se pod Michlem nedrží modelových doporučení

Česká národní banka (ČNB) se pod vedením guvernéra Aleše Michla méně než dříve držela modelových doporučení svého aparátu při rozhodování o měnové politice. Shodují se na tom analytici. Připomínají, že ČNB za Michlova působení nijak neupravila základní úrokovou sazbu, která je od loňského června na sedmi procentech. Michl je dnes v čele centrální banky rok, od loňského července nahradil Jiřího Rusnoka.

Přečíst článek

Přitom prostor pro rychlejší pokles inflacepodle Dufka stále existuje. Vytváří jej silná koruna, klesající náklady v mezinárodní dopravě i zlevňující suroviny a energie. I když ČR má nejvíce utlumenou poptávku ze všech zemí EU, na cenách v obchodě to rozhodně ještě vidět není. „Stačí se podívat na spotřební zboží, jako je oblečení nebo obuv, kde ceny stále jen rostou, i když se nakupuje méně a méně,“ míní.

Ceny budou i nadále klesat

„Inflace bude klesat i v následujících měsících, avšak v závěru roku zafunguje nízký srovnávací základ z loňského zavedení tzv. úsporného tarifu. K cílovým úrovním, které by ráda viděla ČNB (ve výši dvou procent, pozn. red.), se inflace vrátí až v příštím roce. Jak rychle a zda dosáhne přesně oněch dvou procent, rozhodne i podoba vládního rozpočtového balíčku,“ míní Dufek.

Se zpomalováním inflace počítá i prognóza České národní banky (ČNB), podle které by se ve druhém a třetím čtvrtletí příštího roku inflace měla dostat na dvouprocentní cíl.

Vše o inflaci čtěte zde

Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Pokles je po zpřesnění hlubší, než Český statistický úřad uvedl v květnu, kdy informoval o meziročním snížení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně ekonomika v prvních třech měsících roku stagnovala, potvrdil ČSÚ dřívější čísla.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme