Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel burzy FTX Bankman-Fried už není ve vazbě. Soud ho pustil na kauci

Sam Bankman-Fried, zakladatel zkrachovalé burzy FTX, čeká v domácím vězení v USA na soud.
ČTK
 ČTK

Soudce v New Yorku souhlasil s propuštěním zakladatele zkrachované kryptoměnové burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z vazby na kauci ve výši 250 milionů dolarů (asi 5,7 miliardy korun) složenou v dluhopisech, píše agentura AP.

Reklama

Žalobci třicetiletého podnikatele viní z „podvodu impozantních rozměrů”, který podle nich spočíval ve vykradení miliard dolarů z vkladů zákazníků k nezveřejněným rizikovým investicím prostřednictvím hedgeového fondu Alameda Research.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Dům z karet. Šéf kryptoburzy FTX okradl investory o dvě miliardy dolarů, tvrdí úřady

Za dlouholetý „domeček z karet“ označila způsob fungování kryptoměnové zkrachovalé burzy americká Komise pro cenné papíry (SEC). Zakladatel a šéf burzy Sam Bankman-Fried byl v pondělí zatčen na Bahamách a americkou komisí obviněn z podvodu. Podle komise nekalým způsobem vybral od investorů více než 1,8 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun). Spojené státy podle všeho požádají o jeho vydání.

Přečíst článek

Bankman-Fried, který byl ve čtvrtek přepraven do USA z Bahamských ostrovů, kde byl minulý týden zatčen, se musí vzdát svého pasu a setrvat v domácím vězení v domě své matky v Kalifornii, a to až do 3. ledna, kdy soudní proces s ním bude pokračovat. Obžalovaný, který je jinak známý nošením ležérního oblečení, seděl u soudu mezi svými advokáty v obleku a kravatě.

Spolupracovníci se přiznali

Zatímco byl Bankman-Fried v letadle, přiznali se dva jeho klíčoví spolupracovníci k trestným činům souvisejícím s krachem FTX. Carolyn Ellisonová působila jako generální ředitelka Alameda Research a Gary Wang spoluzaložil FTX, kde pracoval jako technologický ředitel. Podle soudu se přiznali k podílu na „podvodu, který přispěl ke kolapsu burzy”. Oba podle AP podepsali dohodu o spolupráci s obžalobou a přiznali se k podvodům s cennými papíry a komoditními podvody výměnou za zmírnění trestu.

Bitcoin ztrácí na hodnotě.

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Drobní investoři, kteří vsadili na bitcoin a další kryptoměny, se po pádu velkých kryptoburz nemohou dostat ke svým penězům.  

Přečíst článek

Bankman-Fried odmítá obvinění z podvodu. Uznal nicméně, že při řízení FTX pochybil a pádu burzy minulý měsíc nedokázal zabránit.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme