Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel burzy FTX Bankman-Fried už není ve vazbě. Soud ho pustil na kauci

Sam Bankman-Fried, zakladatel zkrachovalé burzy FTX, čeká v domácím vězení v USA na soud.
ČTK
 ČTK

Soudce v New Yorku souhlasil s propuštěním zakladatele zkrachované kryptoměnové burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z vazby na kauci ve výši 250 milionů dolarů (asi 5,7 miliardy korun) složenou v dluhopisech, píše agentura AP.

Reklama

Žalobci třicetiletého podnikatele viní z „podvodu impozantních rozměrů”, který podle nich spočíval ve vykradení miliard dolarů z vkladů zákazníků k nezveřejněným rizikovým investicím prostřednictvím hedgeového fondu Alameda Research.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Dům z karet. Šéf kryptoburzy FTX okradl investory o dvě miliardy dolarů, tvrdí úřady

Za dlouholetý „domeček z karet“ označila způsob fungování kryptoměnové zkrachovalé burzy americká Komise pro cenné papíry (SEC). Zakladatel a šéf burzy Sam Bankman-Fried byl v pondělí zatčen na Bahamách a americkou komisí obviněn z podvodu. Podle komise nekalým způsobem vybral od investorů více než 1,8 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun). Spojené státy podle všeho požádají o jeho vydání.

Přečíst článek

Bankman-Fried, který byl ve čtvrtek přepraven do USA z Bahamských ostrovů, kde byl minulý týden zatčen, se musí vzdát svého pasu a setrvat v domácím vězení v domě své matky v Kalifornii, a to až do 3. ledna, kdy soudní proces s ním bude pokračovat. Obžalovaný, který je jinak známý nošením ležérního oblečení, seděl u soudu mezi svými advokáty v obleku a kravatě.

Spolupracovníci se přiznali

Zatímco byl Bankman-Fried v letadle, přiznali se dva jeho klíčoví spolupracovníci k trestným činům souvisejícím s krachem FTX. Carolyn Ellisonová působila jako generální ředitelka Alameda Research a Gary Wang spoluzaložil FTX, kde pracoval jako technologický ředitel. Podle soudu se přiznali k podílu na „podvodu, který přispěl ke kolapsu burzy”. Oba podle AP podepsali dohodu o spolupráci s obžalobou a přiznali se k podvodům s cennými papíry a komoditními podvody výměnou za zmírnění trestu.

Reklama

Bitcoin ztrácí na hodnotě.

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Drobní investoři, kteří vsadili na bitcoin a další kryptoměny, se po pádu velkých kryptoburz nemohou dostat ke svým penězům.  

Přečíst článek

Bankman-Fried odmítá obvinění z podvodu. Uznal nicméně, že při řízení FTX pochybil a pádu burzy minulý měsíc nedokázal zabránit.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme