Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podvody, spiknutí, nezákonné politické dary. Na Bankmana-Frieda se valí další obžaloba

Sam Bankman-Fried, zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX, čelí další obžalobě.
ČTK
 ČTK

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried a lidé z jeho okolí poskytli ve Spojených státech přes 300 nezákonných politických darů. Uvádí se to v nové obžalobě, kterou zveřejnil federální soud na Manhattanu. Bankman-Fried je obžalován ze čtyř případů podvodu a osmi spiknutí, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Zmíněné dary v řádu desítek milionů dolarů byly nezákonné, protože šly přes takzvaného bílého koně nebo byly poskytnuty s využitím firemních prostředků. Bankman-Fried tak často obcházel limity příspěvků.

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Federální žalobci zabavili 700 milionů dolarů napojených na Bankmana-Frieda

Federální žalobci zabavili 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun) v aktivech napojených na bývalého šéfa zkrachovalé kryptoburzy FTX Sama Bankmana-Frieda. Z toho převážnou většinu tvoří akcie Robinhood, které Bankman-Fried měl údajně nakoupit za peníze uživatelů FTX, informuje server CNBC. Americké úřady případ označují za jeden z největších podvodů v historii USA.

Přečíst článek

Zakladatel FTX byl už dříve obžalován mimo jiné z podvodu na investorech. Čelí trestnímu stíhaní kvůli podvodu a praní špinavých peněz. V těchto případech přiznal svou vinu.

Podle žalobců použil prostředky zákazníků na pokrytí ztrát svého hedgeového fondu Alameda Research. Bývalá šéfka Alamedy Caroline Ellisonová a bývalý člen vedení FTX Gary Wang se přiznali k podvodu a souhlasili se spoluprací při vyšetřování.

Barry Silbert

Kryptomagnát viděl kolaps trhu přicházet, katastrofě ani tak zabránit nedokázal

Ostřílený finančník Barry Silbert, který se vždy držel strany zájmu médií, opakoval chyby, kterých se mnoho manažerů dopustilo před ním. Kvůli rychlému růstu se příliš zadlužil a kolaps cen kryptoměn jej stál vedle miliard i jeho firmy.

Přečíst článek

Vklady ukradl, tvrdí obžaloba

„Bankman-Fried zneužil důvěry, kterou zákazníci FTX do něj a jeho burzy vložili. Ukradl vklady klientů FTX a miliardy dolarů z ukradených prostředků použil k různým účelům,” uvádí se v nové obžalobě, která byla podána ve středu.

S akciemi hrál ruletu. Před rokem byl dolarovým milionářem, teď prodává v lahůdkách

Myslel si, že je jako obchodník na finančních trzích neporazitelný. Jeho portfolio mělo v jednu chvíli hodnotu 1,5 milionu dolarů. O vše ale přišel. A nyní pracuje v lahůdkářství v Las Vegas za v přepočtu 300 korun na hodinu.

Přečíst článek

FTX vznikla v roce 2019. Bankman-Fried využil růstu hodnoty bitcoinu a dalších digitálních aktiv a nahromadil majetek až 26 miliard dolarů. Krach kryptoburzy loni v listopadu způsobil problémy v celém odvětví kryptoměn.

Bankman-Fried patřil k hlavním sponzorům americké Demokratické strany. V roce 2020 přispěl na prezidentskou kampaň současné hlavy státu Joea Bidena částkou 5,2 milionu dolarů (116,3 milionu korun).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme