Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jsem nevinný, hájil se před soudem šéf zkrachovalé kryptoburzy FTX Bankman-Fried

Samuel Bankman-Fried odchází od soudu v New Yorku.
ČTK
 ČTK

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Samuel Bankman-Fried se před soudem v New Yorku označil za nevinného v případu, v němž čelí obvinění z miliardové zpronevěry. Bankamn-Fried je obviněn z osmi trestných činů. Americké úřady případ kryptoměnové burzy FTX označily za jeden z největších podvodů americké historie. Proces s Bankmanem-Friedem bude pokračovat 2. října, píše agentura AP.

Reklama

Federální žalobkyně Danielle Sassoonová v úterý odhadla, že proces bude trvat zhruba čtyři týdny. Uvedla také, že prokuratura obhájcům brzy předloží stovky tisíc dokumentů s důkazy proti jejich klientovi.

V americkém justičním systému je běžné, že se obžalovaný před soudem prohlásí za nevinného. Toto prohlášení může později změnit, připomněla agentura Reuters. Bankman-Fried k soudu dnes přišel v bílé košili a modrém obleku s kravatou. V době, kdy vedl FTX, se proslavil jako počítačový nadšenec v tričku s krátkými rukávy a šortkách.

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v prosinci obvinila třicetiletého Bankmana-Frieda z podvodu na investorech. Ten podle komise spočíval mimo jiné v tajném vyvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu.

Hrozí mu 115 let vězení

Bankman-Fried navíc čelí obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.

Než bývalý šéf FTX stanul před soudem, poslali jeho obhájci soudci Lewisovi Kaplanovi dopis, kde uvedli, že rodiče obžalovaného se stali „subjekty zkoumání médií, obtěžování i výhrůžek, včetně zpráv, ve kterých jim kdosi přál fyzickou újmu”. Advokáti na základě těchto zpráv požádali soud, aby z procesních dokumentů vyjmul jejich jména, s čímž Kaplan souhlasil.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Krypto je pro seriózní investory mrtvá kočka, uvedl vlivný bankéř JP Morgan

Přílišná volatilita a s ní spojené absurdní riziko. To je podle hlavního stratéga JP Morgan Asset Management Jareda Grosse hlavní důvod, proč kryptoaktiva jsou pro většinu relevantních finančních institucí „efektivně neexistující“.

Přečíst článek

Bankman-Fried byl před dvěma týdny propuštěn na kauci ve výši 250 milionů dolarů (asi 5,7 miliardy korun) splacenou v dluhopisech za podmínky, že čas čekání na proces stráví v domácím vězení v domě svých rodičů v Kalifornii.

Bývalí vysoce postavení zaměstnanci Alameda Research a FTX Caroline Ellisonová a Gary Wang před soudem již dříve uznali vinu a dohodli se, že budou spolupracovat s prokuraturou.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme