Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viktor Orbán: Evropa upadne do recese, už je to nevyhnutelné

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
Stanislav Šulc

Protiruské sankce se začínají obracet proti Evropské unii, uvedl maďarský premiér Viktor Orbán ve státním radiu. Podle vlivného evropského politika aktuální problém s energiemi dovede Unii nevyhnutelně do recese.

Reklama

„Doteď jsem si myslel, že jsme se střelili do nohy,“ začal podle Bloombergu Viktor Orbán svou kritiku protiruských sankcí Evropské unie v rozhovoru pro maďarský státní rozhlas. „Teď si myslím, že se evropská ekonomika spíš střelila do plic a nyní má problémy dýchat,“ dodal Orbán. Podle něj v současnosti sankce činí větší potíže Evropské unii než samotnému Rusku a recese v Unii je nyní nevyhnutelná.

Maďarský premiér je dlouhodobým kritikem nejpřísnějších reakcí proti Rusku, zejména uvalení embarga na dovoz ruské ropy a plynu, které jsou pro fungování Maďarska kritické.

Viktor Orbán

Maďarsko se připravuje na zimu, zakázalo vývoz energií

Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze, jehož součástí je zákaz vývozu zdrojů energie. Zrušilo také mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou a plánuje zvýšit domácí těžbu zemního plynu, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

„Přestože k nám ruský plyn i nadále teče prostřednictvím dvou hlavních plynovodů, i naši lidi čelí extrémnímu nárůstu cen energií,“ poznamenal Orbán, jehož vláda již ve čtvrtek ohlásila největší podpůrný program pro domácnosti čelící rostoucím nákladům na bydlení. Zároveň se  Maďarsko chystá na možný energetický nedostatek na podzim a v zimě.

Návrat k Putinovi?

Viktor Orbán až do začátku ruské invaze na Ukrajinu patřil společně s českým prezidentem Milošem Zemanem k hlavním podporovatelům ruského režimu v Evropské unii. Po 24. únoru se však i on od Vladimira Putina odvrátil a ruskou agresi tvrdě kritizoval.

Viktor Orbán a Vladimir Putin

Nečekaný zvrat. Putin ztrácí dlouholetého spojence, Orbán drží s Evropou

Dlouholetý spojenec Vladimira Putina, maďarský premiér Viktor Orbán, překvapil politiky i politology. Prozatím dal místo Ruska přednost EU, píše server CNBC. Maďarsko podpořilo žádost Ukrajiny o členství v EU a také přijme ukrajinské uprchlíky.

Přečíst článek

Zároveň však často komplikoval jednání o protiruských sankcích a často předem deklaroval, že Maďarsko bude vetovat veškerá potenciální omezení dovozu ruských energetických surovin, zejména ropy a plynu. Embargo na ruskou ropu pak nakonec Maďarsko nevetovalo jen kvůli částečné výjimce, kterou získali.

Aktuální Orbánova rétorika pak naznačuje další odklon od silné protiruské politiky Evropské unie. Navíc probíhá ve chvíli, kdy Unie žaluje Maďarsko kvůli porušování právního státu. Toho se Maďarsko mělo dopustit schválením dalších zákonů znesnadňujících život menšinám.

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme