Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nečekaný zvrat. Putin ztrácí dlouholetého spojence, Orbán drží s Evropou

Viktor Orbán a Vladimir Putin
ČTK
Petra Jansová
pej

Dlouholetý spojenec Vladimira Putina, maďarský premiér Viktor Orbán, překvapil politiky i politology. Prozatím dal místo Ruska přednost EU, píše server CNBC. Maďarsko podpořilo žádost Ukrajiny o členství v EU a také přijme ukrajinské uprchlíky.

Reklama

Maďarsko se ke všeobecnému překvapení postavilo za Ukrajinu. Jako i ostatní členské země EU přijme Ukrajince prchající před válkou a podpoří také žádost země o vstup do EU. Schválilo rovněž tvrdé sankce proti oligarchům a ruské ekonomice.

„Orbán je oportunista. Dobře ví, že by v těchto dnech ze spojenectví s Ruskem profitoval jen málo. Chce být vůdcem, kterého občané respektují a vycítil, že Maďaři jsou nyní spíš nakloněni dobrým vztahům s EU,“ uvedl pro server CNBC analytik think-tanku CEPS Daniel Gros. Podpora Putina by mu podle Grose přinesla záporné body v blížících se volbách, které se uskuteční 3. dubna. A předvolební průzkumy Orbánovi predikují jen velmi těsné vítězství. 

To je podle Grose také důvod, proč Orbán souhlasí se sankcemi, ačkoli v posledních letech vystupoval jako velký spojenec Ruska a často se chvástal blízkým vztahem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Jejich úzké spojenectví bylo vidět i během koronavirové pandemie. Maďarsko bylo první evropskou zemí, která zakoupila ruskou vakcínu Sputnik V proti covidu, přestože ji evropské regulační orgány neschválily. 

Došlo také na řadu obchodních a energetických dohod. Maďarsko za poslední desetiletí podle dat Eurostatu zvýšilo dovoz ruského plynu na dvojnásobek objemu. 

ilustrační foto

Boeing, Exxon nebo Nike. Americké firmy bojkotují Putinovo Rusko

Američtí giganti opouští Rusko. Svoje aktivity tam ukončila těžařská společnost ExxonMobil, Boeing přerušil technickou podporu leteckým společnostem. A své aktivity kvůli invazi na Ukrajinu omezil i Nike, Google, Apple či American Express.

Přečíst článek

Orbán se k Putinovi otočil zády

Co přimělo Orbána k tak razantní změně názoru? Podle analytika Andriuse Tursy z poradenské společnosti Teneo zřejmě „silný odpor Evropanů vůči invazi“, stejně jako „neočekávaná velikost ruské agrese“. Tursa nicméně pro CNBC připomněl, že Maďarsko se postavilo proti tranzitu zbraní na Ukrajinu přes svoje území. Toto rozhodnutí maďarská vláda podpořila argumentem, že se nechce podílet na krveprolití a snaží se tak ochránit životy na obou stranách konfliktu.

Podle maďarské europoslankyně Katalin Csehové je nyní Orbán kvůli svojí dosavadní náklonnosti k Putinovi ve velmi obtížné situaci. „Snažil se všechny přesvědčit, že Rusko je přítel a partner, ale ve skutečnosti tomu tak není,“ dodala Csehová.

Aktuální průzkumy, na které upozorňuje server Politico, potvrzují, že Maďaři jsou pro další setrvání v EU. Více než 70 procent by považovalo opuštění unie za zcela nevýhodné.

Vladimir Putin

Putina po anexi Krymu Rusové milovali. Teď je to jiné

Ruský prezident Vladimir Putin není po agresi vůči Ukrajině kladným hrdinou ani v Rusku. Nesouhlasí s ním obyčejní lidé a kritizují ho oligarchové, píše CNBC.

Přečíst článek

Stejně jako ještě na konci minulého týdne nebylo jasné, jaký postoj Orbán zaujme k invazi na Ukrajinu, visí otazníky i nad tím, jak by se k Rusku postavil, pokud by volby vyhrál a znovu se postavil do čela maďarské vlády.

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Kontejneroví přepravci MSC a Maersk odřízli Rusko. Do země proudí jen potraviny a léky

Po moři do Ruska se od dnešního dne doplaví pouze potraviny a humanitární pomoc. Veškeré dodávky ostatního zboží mají stopku. Společnosti MSC a Maersk, dva největší světoví námořní přepravci, v reakci na uvalení sankcí Západu na Rusko za rozpoutání války na Ukrajině pozastavily veškerý obchod s touto mocností. Firmy to uvedly v prohlášeních.

Přečíst článek

Reklama

Související

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze ani vojáky, prohlásil

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze, ani vojáky, a Putin není zločincem, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme