Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Viktor Orbán a část jeho kabinetu
ČTK
Stanislav Šulc

Ministři energetiky zemí Evropské unie dnes budou hledat způsob, jak zajistit plyn pro všechny spotřebitele ve svých zemích při omezených dodávkách z Ruska. „Jakékoli zpřísnění sankcí, které by vedlo k omezení dostupnosti energetických zdrojů, budeme vetovat,“ uvedl podle agentury Bloomberg maďarský ministr Gergely Gulyas.

Reklama

Rusko se minulý týden rozhodlo přestat dodávat plyn do Polska a Bulharska, protože tamní energetické firmy odmítly přistoupit na požadavek prezidenta Vladimira Putina platit za klíčový zdroj energie v rublech. Evropská unie podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové s tímto scénářem počítala a obě země začaly dostávat plyn od svých sousedů.

Tím se však energetická závislost velké části evropských států na dovozu z Ruska neřeší. I proto dnes proběhne schůzka energetických ministrů EU, na které se bude řešit strategie zaměřená na naplnění zásobníků před zimní topnou sezonou v době nejisté perspektivy energetických obchodů s Moskvou. Ministři by také měli vyjádřit názory svých vlád na možné ukončení odběru ruské ropy.

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Gazprom hrozí snížením dodávek plynu i do Česka. Když budou Poláci krást

Gazprom varuje, že sníží dodávky i plynu pro Česko, pokud bude Polsko přepravovaný plyn krást. „Rozděl a panuj“. Parafrázujeme-li proslulý Churchillův výrok, EU měla na vybranou mezi svým vlastním odpojením od ruského plynu a mezi hanbou. Zvolila hanbu. A Rusko jí vypne plyn.

Přečíst článek

Maďaři nezklamali. Kopou za Rusko

Od schůzky však nelze očekávat žádné restriktivní řešení vůči ruskému plynu. Již dopředu totiž svou pozici anoncovalo Maďarsko Viktora Orbána. „Žádné sankce omezující přísun ruského plynu nepodpoříme. Budeme je vetovat,“ prohlásil podle agentury Bloomberg člen maďarské vlády Gergely Gulyas již v neděli večer. „Vzhledem k nutnosti schválit takové sankce jednomyslně, Komise se ani nemusí snažit navrhovat cokoli, co omezí přísun plynu či ropy z Ruska,“ dodal Gulyas.

Reklama

Narážel tak na šestý balík protiruských sankcí, jehož návrh o víkendu dokončovala komise v koordinaci s členskými zeměmi. Jeho zásadní součástí má být embargo na dovoz ruské ropy, jež podporuje velká většina unijních států. Maďarsko však patří k opozici, zároveň se stalo jednou z mála zemí, které Rusku platí za energetické suroviny v rublech.

Plynovod Jamal

Kreml couvá. Platba za plyn v rublech už není bezpodmínečně nutná

Kreml včera upřesnil podobu nového mechanismu platebního styku s odběrateli ruského plynu z takzvaných nepřátelských zemí, mezi něž patří i členské státy EU. Složí-li „nepřátelští“ obchodní partneři ruského plynárenského gigantu Gazprom svá eura, příp. dolary na devizový účet Gazprombanky, ruské státní banky, plyn poteče do EU i tehdy, pokud Gazprombanka nepřevede získané devizy v rubly. Znemožnění převodu ovšem v takovém případě nesmí být důsledkem případných dalších sankcí na Rusko uvalených.

Přečíst článek

Firmy by měly mít možnost kupovat plyn od Rusů

Ministři by měli hovořit zejména o tom, jak se s omezeným přísunem plynu vypořádat v příštích týdnech a měsících. Řeč bude také o tom, jak mohou firmy dále odebírat ruský plyn a zároveň neporušovat protiruské sankce. Proti závazným společně přijatým postihům by se podle Bruselu provinily, pokud by přistoupily na rublové platby, které Moskva žádá od celé unie.

Evropský blok z Ruska odebírá více než třetinu plynu, který potřebuje, a v reakci na ruskou agresi na Ukrajině má v plánu již letos tuto závislost výrazně snížit. Pomoci mají dodávky z jiných států, urychlení přechodu na obnovitelné zdroje či úspory. Řada zemí více závislých na ruských energiích přitom upozorňuje, že přinejmenším tuto zimu je pro jejich průmysl či vytápění domácností ruský plyn nezbytný. Zástupci vlád budou dnes debatovat o tom, jak v současné nejisté situaci naplnit plynové zásobníky, které by v listopadu měly být podle aktuálně projednávaného návrhu plné z 80 procent.

armáda při nacvičování ochrany kritické infrastruktury, kterými ropné zásobníky firmy Mero jsou

Síkela: Pokračujeme v plnění zásobníků, už jsou z třetiny plné

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek

Nájmy zdražují, nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat

Dalibor Martínek: Nájmy v blízké budoucnosti? Přátelé, kdo na to má

Jak se vyvine situace s nájmy? Žádné dobré zprávy nejsou na obzoru. Nájmy zdražují, další nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat. A projekty Prahy? Tak o tom za chvilku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme