Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Předpověděl krizi v roce 2008. Řítí se na nás další hrozba, míní investor Michael Burry

Investora Michaela Burryho ztvárnil ve snímku Sázka na nejistotu herec Christian Bale
CinemArt - použito se svolením
Stanislav Šulc
sta

Muž, který předpověděl splasknutí amerického nemovitostního trhu a o němž vznikl oscarový film Sázka na nejistotu, zveřejnil na Twitteru šifrovanou zprávu, kterou zanedlouho poté smazal. Podle agentury Bloomberg šlo o varování před dalším hlubokým pádem trhů.

Reklama

„Šílení je zpět. Po letech 1929, 1968, 2000 a 2008 se tlak šílení, které mění býky v bubliny, vytratil. Ale šílení postcovidové éry je tu stále. Je to stejné jako rok 2001 před Enronem, před 11. zářím, před WorldComem,“ uvedl podle agentury Bloomberg investor Michael Burry. „Není sice úplně jisté, na co přesně Burry ve svém šifrovaném vzkazu odkazuje, ale evidentně současnost srovnává s obdobím před prasknutím technologické bubliny,“ vysvětlila Claire Ballentineová z Bloombergu s tím, že Burry později svůj tweet smazal, což ovšem dělá poměrně často.

Burry přitom platí za jednoho z nejlepších časovačů trhu. Tuto pověst získal v období před prasknutím americké realitní bubliny v roce 2008, když to byl právě on, kdo pravděpodobnost pádu burz vypozoroval ze zdánlivě nesouvisejících tržních ukazatelů. Tehdy on sám na krizi vydělal 100 milionů dolarů, investiční společnost Scion Capital, jejíž vedení Burry přesvědčil na sázku proti americké ekonomice, vydělala dalších 700 milionů a investice zhodnotila o stovky procent.

Burry se díky tomu stal hrdinou oscarového snímku Sázka na nejistotu (známý i u nás pod původním titulem The Big Short).

Patrik Vlášek

Ředitel Ericonn: Investovat do nemovitostí má cenu tam, kde příjem z nájmu převyšuje hypoteční úrokovou sazbu

„Převážně investujeme do rezidenčních nemovitostí a pozemků ve statutárních městech a nejdále v dostupnosti do 30 kilometrů. Dále nás zajímají rekreační střediska v lokalitě Jižní Čechy a v horských oblastech Šumava a Krkonoše,“ říká Patrik Vlášek, obchodní ředitel společnosti Ericonn.

Přečíst článek

Propad trhů na obzoru?

Burry propad trhů předpovídal v uplynulých měsících již několikrát. Bloomberg připomíná, že však k propadu skutečně dochází. Například širší index americké burzy S&P 500 v prvním pololetí umazal 13 procent, čímž letošní rok představuje nejhorší první pololetí americké ekonomiky od roku 1970.

Bloomberg pak uvádí, že například od posledního podobného tweetu Michaela Burryho burzy během pouhého měsíce propadly až o osm procent. Poté se ale trend otočil a trhy zase začaly růst.

Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika se plácá na hraně stagnace. A bude hůř

Tuzemská ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí oproti tomu předchozímu vykázala mírný růst. Je to pozitivní výsledek, i když zatím jen předběžný. V každém případě české hospodářství výrazně zpomaluje. Ještě na začátku roku překvapilo mezikvartálním tempem 0,9 procenta, které se nyní přiblížilo nule (0,2 procenta).

Přečíst článek

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Končí éra „jestřábí“ ČNB. Na podzim ale může být vše jinak

Jestřábi Marek Mora a Tomáš Holub zůstali v menšině. Noví členové bankovní rady se přiklonili k holubičí rétorice svého guvernéra.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme