Reklama

Petr Fiala jednou z osobností roku 2022 aneb Jak se z nudného profesůrka stal lídr Evropy

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)
ČTK
Dalibor Martínek

Doma není nikdo prorokem. To si český premiér nejspíš mnohokrát řekl během uplynulého roku. Jeho vedení státu je totiž celý rok ostřelováno za přehnanou orientaci na evropské (i světové) publikum, a naopak za nedostatečnou orientaci na domácí problémy. Přesto Petr Fiala jednoznačně je nejdůležitější postavou tuzemské politiky a povedlo se mu stát i vlivnou evropskou figurou. Mezi desítku osobností roku 2022 rozhodně patří.

Reklama

Petr Fiala se stal šéfem ODS před osmi lety poté, co se jeho předchůdce Petr Nečas znemožnil v kauze Nagygate. Poprvé se však pořádně předvedl až loni v květnu, když v Brně zahajoval předvolební kampaň. Poprvé byl jeho veřejný projev sebevědomý, pronesený z patra a mířil k věci. Vymezil se vůči Babišovi, ale mluvil korektně.

V tomto novém, dobrém duchu poté už pravidelně pokračoval. Loni dovedl svou stranu k volebnímu vítězství, a od července jako zástupce Česka vedl Radu Evropské unie. Jako by se pro tuto funkci narodil. Na rozdíl od Mirka Topolánka dotáhl misi do úspěšného konce.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Přečíst článek

Na závěr jeho působení se mu dostalo pochvaly od mnoha světových státníků. „Vedl“ Evropu v době války na Ukrajině, v době energetické krize a obří inflace. Uspěl.

Profesůrek premiérem a vůdcem

Nyní osmapadesátiletý Fiala nastupoval do čela strany za podezíravých pohledů tehdejších matadorů ODS z Nečasovy a Topolánkovy éry. V zákulisí se mu hanlivě říkalo „profesůrek.“ Působil tak trochu jako člověk bez emocí. Byl sice považován za morálně čistého, nicméně poněkud nudného.

To vše se, pro mnohé překvapivě, změnilo právě onoho květnového brněnského dne, kdy koalice Spolu startovala předvolební kampaň. Před lidi přišel jiný Fiala. Jeho projev byl najednou dynamický. A autentický. Dá se říct, že podzimní volby nevyhrál jenom program koalice Spolu, v jejímž čele stál Fiala coby lídr nejsilnější ze tří partají. Ale právě také proměněný, nyní již sebevědomý a důvěryhodný vůdce. „Klidný, věcný, slušný. Přesně to potřebujeme,“ glosoval to po volbách Alexandr Vondra, nyní místopředseda ODS.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Zrozen pro vyšší cíle

Fiala jako by se zrodil pro Brusel a pro mezinárodní politiku. Předsednictví mu přišlo k duhu. A vlastně, trošku cynicky řečeno, i válka na Ukrajině. Za poslední půlrok jsme ho mohli spoustakrát vidět bok po boku vedle šéfky Evropské komise Uršuly von der Leyenové nebo předsedy Rady Evropské unie Charlese Michela. A dalších státníků.

Bývalý rektor Masarykovy univerzity má dobrou angličtinu a bezvadné vystupování. Vždy správně oblečen a sestřižen, brýle dodávají na důležitosti. Ale má také něco navíc. Hodnoty. Za Ukrajinu se postavil bez odkladů.

Proti ruské invazi demonstrovali lidé na různých místech světa, jako například v izraelském Tel Avivu.

Putin jako novodobý Hitler, Zelenskyj jako Churchill. Nejvlivnější osobnosti letošního roku zplodila válka

Když prestižní časopis Time v roce 1938 dal na svou titulní stranu jako Osobnost roku nacistického vůdce Adolfa Hitlera, vyvolalo to vlnu kritiky až opovržení. Časopis, který se tradice interní redakční ankety Person of the Year drží dodnes, argumentoval tím, že Hitler měl v daném roce největší vliv na dění v Evropě, i když jednoznačně negativní. Ze stejného důvodu patří mezi nejvlivnější osobnosti roku 2022 i ruský prezident Vladimir Putin, neboť důsledky jeho bezprecedentní invaze na Ukrajinu včetně ekonomických dopadů pocítila celá Evropa i země mimo ní.

Přečíst článek

Nikdy nebyl v komunistické straně. Ba naopak, vystudovaný češtinář a historik se už jako dvacátník na konci osmdesátých let zapojil v Brně do podzemních bytových seminářů a spolupodílel se na tvorbě samizdatu Revue 88. Na začátku devadesátých let se účastnil vzniku oboru politologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Před dvaceti lety se stal prvním profesorem politologie.

Celý život sice tíhnul ke křesťanství, v roce 2013 však kandidoval do Poslanecké sněmovny za ODS. Dostal se, a v listopadu téhož roku do strany i vstoupil. Dva měsíce na to se po pádu Nečase a celé party lobbistů, kteří si u tehdejšího premiéra pod dozorem jeho sekretářky podávali kliku, stal předsedou ODS.

Zpočátku se zdálo, že strana nebude mít pod neprůbojným profesorem potřebnou dynamiku. Měl tam spoustu rebelů a tajných křídel. Ustál to. A opak se nakonec stal pravdou. Vloni Fiala změnil styl, vyhrál volby a stal se premiérem.

Legendární cesta vlakem

Silný v kramflecích je hlavně v zahraniční politice. Tam jako by se našel. Fialovi sice někteří komentátoři a analytici z počátku roku 2022 vytýkali, že se nedostatečně věnuje boji s inflací nebo rapidnímu zdražováním energií. Finance nechal na pospas stranickému kolegovi Zbyňku Stanjurovi, drahé energie Jozefu Síkelovi. Sám se věnoval „vzletnějším“ věcem.

Jaderná elektrárna Dukovany

Lukáš Kovanda: Klíčovou událostí roku 2023 bude zestátnění ČEZ

Ekonomickým tématem roku 2023 bude zestátnění ČEZ. Domácnosti si na energie musí vyčlenit až čtyřnásobek letošních výdajů.

Přečíst článek

Když se zcela nečekaně objevily už v půlce března obrázky a záběry, jak premiér Fiala jede se svým polským kolegou Morawieckým a slovinským premiérem Janšou vlakem do Kyjeva za prezidentem Zelenským, pomyslně tím vypálil rybník všem západoevropským vrcholným představitelům. Byl tam prostě první. A ukázal tím nejen podporu Ukrajině, ale také schopnost rychle reagovat a svou neohroženost. Bylo to nejsilnější gesto, jaké mohl ukázat.

Řada dalších evropských politiků následně do Kyjeva jela také, včetně šéfky Evropské komise von der Leyenové. Ale dá se říct, že už jen následovali Fialu. Byli druzí. Punc hrdiny si pro sebe vzal český premiér.

Dosavadní vrchol kariéry

Vrchol jeho života však přišel s českým předsednictvím Radě Evropské unie v druhém pololetí 2022. Byl aktivní, pořád v letadle, skoro by se dalo říct víc v Bruselu než v Praze. Což není míněno pejorativně. Jednoznačně se stavěl za Evropskou unii, za západní hodnoty. Samozřejmě musel převzít spoustu agendy, kterou v Česku tolik neřešíme. Příprava na klimatický summit, vztahy Evropy s oblastí ASEAN. Byly například podepsány dohody o budoucí spoluprací Evropy s Malajsií a Thajskem. Řešení energetické krize na evropské úrovni, socioekonomické dopady války na Evropu. Probíral řadu dalších témat. Ukrajina byla logicky to ústřední. Ostrý přístup k Rusku ho šlechtil.

Prezident Miloš Zeman

Poslední projev Miloše Zemana: Vláda bude muset sáhnout na daně

Vláda podle prezidenta Miloše Zemana musí přijmout některé daňové návrhy ekonomů, které se týkají příjmů státního rozpočtu. Deficit státních financí je jedním ze zdrojů inflace, uvedl Zeman ve svém vánočním poselství ze zámku v Lánech. Inflaci zařadil vedle ruské invaze na Ukrajinu a energetické krize mezi nejvážnější problémy končícího roku 2022.

Přečíst článek

Turecký prezident Erdogan v Praze, německý kancléř Olaf Scholz v Praze, americký ministr obrany Lloyd Austin v Praze. A tak dále. Fiala bude moci vydat knihu rukou třesení. Hodně samozřejmě pomohla i faktická zbrojní pomoc Ukrajině, s kterou Česko začalo mezi prvními a opět udávalo směr. 

S deseti miliony obyvatel budeme v Evropské unii hrát vždy jen patřičnou roli. Osobní odvahou při cestě na Ukrajinu, pevnými postoji a skvělým vystupováním udělal Fiala pro Česko za půl roku mnohem víc práce než třeba prezident Zeman, který se soustředil na východní cestu, za deset let. Dá se říct, že profesor a premiér Fiala tak trochu vrátil Česko do Evropy.

„České předsednictví bylo aktivní a angažované. Náš obdiv patří premiérovi Petru Fialovi a jeho týmu,“ hodnotil na sklonku roku předseda Rady Evropské unie Charles Michel. „Evropa má vůči Česku dluh vzhledem k jeho práci za posledního půl roku,“ konstatovala šéfka Evropské komise Uršula von der Leyenová.

Předsednitví Rady Evropské unie

České předsednictví končí. Ti, co jej zařizovali, ale zůstanou ve státní službě

Na úspěšném českém předsednictví se podílelo kolem dvou tisíc lidí. Část z nich se vrátí ke svým původním úkolům, část odejde ze státní služby. A část bude dál pomáhat prosazovat české zájmy v Unii.

Přečíst článek

Pivo se prodávalo i v muslimském Kataru během mistrovství světa ve fotbalu

Alespoň v něčem první. Češi opět ovládli žebříček spotřeby piva

Roční spotřeba piva na hlavu v České republice činila vloni 184,1 litru, a meziročně dokonce vzrostla. V přepočtu na hlavu jsme největšími pijany už 29. rok v řadě. Přesto se v celkovém ženbříčku Češi propadli ze 16. na 19. pozici.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Vláda chystá další ránu pro kapitálový trh - povinné zastoupení žen

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme