Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

předsednictví ČR - informace o tématu

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Petr Fiala jednou z osobností roku 2022 aneb Jak se z nudného profesůrka stal lídr Evropy

Doma není nikdo prorokem. To si český premiér nejspíš mnohokrát řekl během uplynulého roku. Jeho vedení státu je totiž celý rok ostřelováno za přehnanou orientaci na evropské (i světové) publikum, a naopak za nedostatečnou orientaci na domácí problémy. Přesto Petr Fiala jednoznačně je nejdůležitější postavou tuzemské politiky a povedlo se mu stát i vlivnou evropskou figurou. Mezi desítku osobností roku 2022 rozhodně patří.

Přečíst článek

Pochvala pro Fialu a spol. Dohoda o plynu je dalším úspěchem českého předsednictví, píší Financial Times

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Předsednictví nám parádně šlape. Ale kdo vládne v Česku?

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Dalibor Martínek: Blíží se největší krize za třicet let. Vláda není slyšet. Možná už má prázdniny

Ministr Jurečka je lidový, prostě co ho napadne, to řekne. Teď ho napadly vyšší daně pro bohaté. Že je to blbost mu řekli už kolegové z vlády, za uši mu pak dali za takový nápad veřejně se vyjadřující ekonomové.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Jana Havligerová: Politika aneb Samý hněv a sem tam rvačka

Tak máme nového ministra školství. Stanaře Petra Gazdíka, byť není přímým aktérem, zdiskreditovala kauza Dozimetr, nahradil ho expert na ústavní a mezinárodní právo, poslanec za STAN Vladimír Balaš. Prezident republiky ho jmenoval bez průtahů, neopomněl ovšem zdůraznit, že tak de facto učinil pouze z lítosti k premiéru Fialovi. Jinak hlava státu na Fialově kabinetu nenechává nit suchou. Nad samotným předsedou vlády ovšem Miloš Zeman roztahuje ochranná křídla tak okatě, až se to začíná blížit polibku smrti.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala v Evropském parlamentu

EU musí jednotně zmírňovat dopady krizí na občany, uvedl Fiala v Evropském parlamentu

České předsednictví v Radě Evropské unie má před sebou řadu úkolů, tím hlavním je nacházet shodu členských zemí při snaze zmírňovat dopady současných krizí. Řekl to český premiér Petr Fiala, když v Evropském parlamentu představoval svou vizi pro příštích šest měsíců. Jako hlavní výzvy zmínil inflaci, nedostupnost energií a potravinovou krizi, přičemž tyto jevy spojoval s ruskou válkou proti Ukrajině.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hlavní úkol této vlády? Využít předsednictví EU ke zlevnění energií

Česko by mělo své předsednictví v Evropské unii, které dneškem začíná, využít k zahájení návratu racionality v energetické oblasti. Premiér Fiala hovoří spíše o energetické suverenitě, jenže ta dosažitelná není. Důležité je začít se vracet právě k energetické racionalitě.

Přečíst článek

David Ondráčka: Evropa jako domácí úkol a politické PR

Začíná české předsednictví Rady EU, půlroční rotující cirkus schůzek, kampaní, priorit a politických jednání. Je to příležitost, jak dostat Česko na mapu Evropy politicky, ujasnit si naše vlastní pozice a co chce Česko Evropě vlastně říct, a hlavně si udělat své domácí úkoly.

Přečíst článek
hokej

Dalibor Martínek: Zkažená ruská duše. Proč i hokej je důležitější než české předsednictví EU

Tak za prvé, samozřejmě, že je v civilizovaném světě hokejový šampionát ve Finsku mnohem sledovanější, než jak bude sledováno, kterak Češi za šest týdnů povedou EU. Nějaké české „vedení“ nikoho na Západě nezajímá. Kromě bruselských myší. Kdybyste se v červenci zeptali na ulici Lisabonu deseti Portugalců, kdo vede Evropskou unii, nebude to vědět ani jeden. Na to sázím tisícovku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme