Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České předsednictví končí. Ti, co jej zařizovali, ale zůstanou ve státní službě

Předsednitví Rady Evropské unie
ČTK
 ČTK

Na úspěšném českém předsednictví se podílelo kolem dvou tisíc lidí. Část z nich se vrátí ke svým původním úkolům, část odejde ze státní služby. A část bude dál pomáhat prosazovat české zájmy v Unii.

Reklama

Desítky lidí, kteří se podíleli na letošním předsednictví v Radě Evropské unie, budou pokračovat ve službách státu. Ať už na úřadu vlády, nebo v jiných resortech, uvedl mluvčí vlády Václav Smolka. Pracovníci, kteří státní správu posílili, měli ale časově ohraničené smlouvy. Místa celkem 228 lidí, hrazená z centrálního rozpočtu, jsou systemizována do konce příštího roku. Záleží pak i na jednotlivých resortech, zda ve svých rozpočtech najdou peníze na případné další působení, sdělil mluvčí ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) Marek Zeman.

Státní správu pro předsednictví, které začalo v červenci a skončí s posledním prosincovým dnem, posílilo 228 pracovníků. Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu (SZEU) posílilo 69 diplomatů. Celkem bylo na SZEU zhruba 270 pracovníků, a to diplomatů, expertů z unijních institucí či stážistů. Do předsednictví se napříč státní správou zapojilo 2000 úředníků.

Premiér Petr Fiala (druhý zprava) a ekonomičtí ministři nesklízejí jen pochvaly.

Dalibor Martínek: Venku huj, doma fuj. Vláda letos nechala Čechy napospas

Je třeba říct, že vláda má vládnout. I kdyby vydala sebebláznivější nařízení, třeba drakonicky zvýšila daně, výsledkem bude, že se o ní bude vědět. Lidé budou vnímat, že mají vládu, která vládne, někam směřuje. Ať už je to kamkoliv.

Přečíst článek

„Věříme, že zkušenosti a kontakty, které v posledních letech získali při přípravě předsednictví a v jeho průběhu, nám pomohou být v EU respektovaným partnerem a prosazovat na evropské půdě zájmy občanů ČR,“ uvedl Smolka k možné další spolupráci. Také podle Zemana bude snaha zachovat úspěšné a respektované úředníky ve strukturách. „Bude ale záležet na konkrétních pracovních příležitostech a možnostech,“ uvedl.

Zůstat mohou, když najdou ministerstva peníze

Systemizovaná místa budou financována po menší část příštího roku. Zda někteří z 228 pracovníků budou pokračovat ve státní správě, záleží do jisté míry tedy na ministerstvech. „Zda ve svých rozpočtových kapitolách najdou prostředky na případné další prodloužení působení v roce 2023 nad rámec finanční alokace dané centrálním rozpočtem, případně zda těmto pracovníkům nabídnou další uplatnění v rámci resortu po skončení jejich stávajících pozic,“ uvedl Zeman.

Na druhé straně existuje ale tlak na snižování počtu státních zaměstnanců, není tedy podle něj možné automaticky předpokládat, že všichni zůstanou ve službách státu na dobu neurčitou. Hlásit se mohou do výběrových řízení nejen na svých gesčních ministerstvech, mnohdy se nabídky sdílejí napříč státní správou. To platí i pro stážisty, kterých na SZEU působilo 61.

Veletrh pracovních příležitostí v Bratislavě

Číslo roku: 6480. Tolik Čechů pracuje na Slovensku. Naopak Slováků v ČR dělá rekordní počet

Třicet let po rozdělení federace pracuje v Česku rekordní počet Slováků. Češi se zato na Slovensko za prací neženou – míří jich tam 25krát méně než Slováků do Česka.

Přečíst článek

Češi umí sjednat dohodu

Specifická situace podle Zemana platí pro 69 diplomatických posil na SZEU. V naprosté většině se po ukončení výjezdu vracejí na domovské resorty a služební poměr na dobu neurčitou byl podmínkou jejich výjezdu.

„Konečně uplatnění pro některé experty v bruselských institucích může napomoci zvýšený rozpočet pro tzv. sekondované národní experty (SNEs) na rok 2023,“ dodal Zeman. Národní experti jsou odborníci z členských států EU, kteří jsou dočasně vysíláni svými institucemi z veřejného sektoru do jednotlivých institucí EU. Zůstávají ale ve služebním poměru k instituci v ČR.

České diplomaty a vyjednávače za hledání kompromisů a jednotných stanovisek EU ocenili čeští i zahraniční analytici věnující se bruselské agendě. Vyjednávači zvládli dohodnout podrobnosti několika stěžejních norem z klíčového klimatického balíku nebo strop na ceny plynu, přičemž různá vyjednávání se odehrávala často v jednom dni. „Velkou výhodou Čechů je, že jsou důvěryhodnými vyjednávači. To znamená, že umí přivést evropské diplomaty k jednomu stolu, aby se dohodli,“ uvedla například ředitelka evropského programu Institutu Montaigne v Paříži Georgina Wrightová.

Ministři české vlády Vít Rakušan, Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala (zleva)

Inflace pomáhá státní kase. Vláda díky ní vybírá výrazně víc na DPH

Za prvních 11 měsíců letošního roku stát na DPH vybral 487,7 miliardy korun. Přitom ještě před deseti lety se mu podařilo za celý rok získat z této daně pouhých 278 miliard korun.

Přečíst článek

Banky varují klienty, ať zaplatí včas. Některé platby lze poslat naposledy dnes

Největší problémy mohou nastat u plateb na stavební spoření nebo penzijní připojištění. Klienti tak mohou přijít o část státní podpory.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Petr Fiala jednou z osobností roku 2022 aneb Jak se z nudného profesůrka stal lídr Evropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme