Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michal Semotan: Příští rok problémy nečekám, trable mohou přijít za dva roky

Výroba automobilů, ilustrační foto
Volkswagen
Stanislav Šulc

Rozhodnutí o výstavbě továrny Volkswagenu na baterie do elektrovozů v České republice je podle Michala Semotana z J&T Banky klíčové pro zdárný rozvoj tuzemského průmyslu. Pokud k tomu nedojde a pokud vláda Petra Fialy i nadále bude praktikovat rozhazovačnou fiskální politiku, zaděláváme se na pořádný průšvih v nadcházejících letech, vysvětluje zkušený ekonom v anketě byznysového portálu newstream.cz o ekonomických výhledech na rok 2023.

Reklama

Jak se bude vyvíjet ekonomika v následujícím roce?

Česká ekonomika opět trochu nabírá na obrátkách. Výroba aut jede a nečekám omezení ani v příštím roce, nejsem tedy člověk pesimistický, který by si myslel, že naše ekonomika projde nějakou hlubší recesí. A pokud ano, tak bude mělká a krátká, v řádech jednotlivých měsíců, tedy spíše technického rázu. Ano, jsem v tomto ohledu spíše optimista. Vláda by se ale měla zaměřit, jak nepromeškat příležitosti pro budoucí leta a pořádně zabrat v tom, aby továrnu na baterie do elektromobilů vybudoval koncern VW právě u nás. To bude opravdu důležité pro další roky naší ekonomiky – z dlouhodobého pohledu.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T J&T / užito se svolením

Co by nastalo, pokud by Volkswagen nakonec zvolil pro svou gigafactory jinou lokalitu?

Pokud by se toto nepovedlo a pokud k tomu připočtu dlouhodobé schodky státního rozpočtu, kde nevidím snahu o jeho redukci, tak mám strach z toho, co přijde za dva za tři roky, než přímo v 2023.

ČNB má dost síly na obranu koruny

Projeví se to nějak na koruně?

Obecně musím říci, že jsem nyní spíše překvapený posílením české měny vůči euru. Řekl bych, že je to spíše sentimentem a uklidněním na finančních trzích. Že se všichni smířili s tím, že jsme v období vyšších sazeb, že je to nutnost. My je v Česku máme dostatečně vysoké v Česku, takže žádné nové šoky. Zajímavá je situace na dolaru. Jeho oslabování je vždy spíše pozitivní pro měny rozvíjejících se trhů, kam se řadíme i my. K tomu spekulanti vědí, s kým mají tu čest a sázky na oslabování české koruny již nezkoušejí, neboť vědí, že je to může přijít celkem draho. ČNB má náboje k tomu, aby korunu bránila. Takže by se muselo semlít něco ošklivého na Ukrajině, aby se obecně vypláchl celý region, a pak může koruna oslabit vůči euru i dolarů. Ale v jiném případě nejspíš ne.

Výrazné zpomalení se očekává ve stavebnictví. Jaká situace nastane tam?

Poptávka po nových bytech jasně klesá, ale ona ta dobíhající poptávka vzhledem ke kapacitám našeho stavebnictví bude stačit, takže ani zde nečekám zásadnější katastrofu.

Jak vidí rok 2023 respektovaní ekonomové?

Nákupní centrum

Jana Matesová: Ekonomika se propadne. Lidé přestanou nakupovat to, co nepotřebují

Inflace nejspíš nadále zůstane dvouciferná a může za to i aktuální politika České národní banky, myslí si bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance a respektovaná ekonomka Jana Matesová. Jak se podle ní bude vyvíjet česká ekonomika v příštím roce? 

Přečíst článek

Po prvotním útlumu dojde k růstu poptávky.

Pavel Sobíšek: Inflace zůstane přes deset procent, koruna oslabí

Jak se bude česká ekonomika vyvíjet v následujícím komplikovaném roce? Byznysový portál newstream.cz přináší sérii pohledů významných tuzemských ekonomů. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek předpokládá, že po prvotním útlumu začne poptávka opět oživovat.

Přečíst článek

Přestanou Češi nakupovat kvůli ekonomické nejistotě?

Petr Bartoň: Jaký bude rok 2023? To se ukáže na svátek svatého Valentýna

Jak se budou vyvíjet klíčové ukazatele tuzemské ekonomiky v příštím roce? Pokračujeme v anketě mezi uznávanými ekonomy s Petrem Bartoněm, hlavním ekonomem investiční skupiny Natland.

Přečíst článek

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme