Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno. Německá ekonomika se recesi nevyhne, tvrdí vlivný institut

VW, továrna ve Wolfsburgu
ČTK
 ČTK

Německé hospodářství před sebou nemá příliš jasné vyhlídky. Ekonomika spolkové země se podle ekonomů řítí do recese. Důvodem je celoevropská energetická krize, kterou odstartovala válka na Ukrajině.

Reklama

Německá ekonomika letos kvůli energetické krizi prudce zpomalí, hrubý domácí produkt země vzroste asi o 1,6 procenta. V příštím roce ji ale čeká recese, HDP se sníží o 0,3 procenta, uvádí ve svém výhledu německý institut Ifo, který ještě letos v červnu počítal s růstem HDP na letošní rok o 2,5 procenta. 

Zatím se nezlepší ani inflace, u které letos institut počítá s průměrným růstem o 8,1 procenta, v příštím roce pak o 9,3 procenta. Normalizaci inflace a výkonu ekonomiky Ifo očekává v roce 2024.

„Snižování dodávek plynu z Ruska v létě, a tím způsobené drastické zvyšování cen, zadusí hospodářskou obnovu po pandemii nemoci covid-19. Teprve v roce 2024 očekáváme normalizaci s růstem 1,8 procenta a inflací 2,5 procenta,” řekl Timo Wollmershäuser, který je v Ifo hlavním prognostikem.

Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Chladnější kanceláře, zhasnuté památky a reklamy. Německo začalo povinně šetřit

V Německu dnes začalo platit vládní nařízení, jehož smyslem je uspořit energie. Mezi hlavní body patří ve veřejných budovách nevytápění chodeb a snížení teploty na pracovištích, výjimku mají sociální služby či školy a školky. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck soubor těchto opatření považuje za nezbytný a opakovaně zdůrazňuje, že každá ušetřená kilowatthodina je krokem k překonání zimy a ke snížení závislosti na zemním plynu z Ruska.

Přečíst článek

Ifo svůj hospodářský výhled kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu a výraznému zvyšování cen energií radikálně upravil už několikrát. Loni v prosinci očekával na letošní rok hospodářský růst o 3,7 procenta, v březnu předpoklad snížil na 3,1 procenta, v červnu na 2,5 procenta a dnes na 1,6 procenta.

Winter is coming

Nyní Ifo předpokládá, že německá ekonomika se ve třetím kvartálu po dvou čtvrtletích růstu dostane do stagnace a v závěrečném čtvrtletí se propadne o 0,2 procenta. Propad bude podle institutu pokračovat i v úvodním čtvrtletí nadcházejícího roku, kdy Ifo pokles odhaduje na 0,4 procenta. Celý příští rok by pak mohl skončit hospodářským propadem o 0,3 procenta. Takový výsledek by byl o čtyři procentní body horší, než činil červnový odhad Ifo. Institut tehdy předpokládal na příští rok vzestup HDP o 3,7 procenta.

„Míříme do zimní recese,” uvedl Wollmershäuser v hodnocení letošního čtvrtého čtvrtletí a prvního kvartálu roku příštího.

Za celý loňský rok německé hospodářství podle spolkového statistického úřadu vzrostlo o 2,9 procenta. Na letošní rok německá vláda původně očekávala růst o 3,6 procenta, na jaře ale prognózu růstu snížila na 2,2 procenta. Zatímco Ifo předpovídá na příští rok hospodářskou recesi, spolková vláda nadále počítá s růstem o 2,5 procenta.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Na truc Putinovi. Němci Čechům posílají plyn z Norska

Do Česka v uplynulých sedmi dnech netekl žádný plyn z Ruska. Důvodem je odstavení plynovodu Nord Stream 1. Přesto se dodávky plynu z německé do české plynovodní sítě ztenčily jen o necelých 40 procent. Důvodem je fakt, že do Česka přes Německo nadále proudí plyn z jiných zemí, než je Rusko. Zejména se jedná o Norsko.

Přečíst článek

Evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni

Evropští ministři financí se scházejí v Praze. Recesi lze ještě odvrátit, míní evropský komisař Gentiloni

Den D. Tím se zdá být pátek 9. září. V Bruselu se schází evropští lídři a energetičtí experti, aby dojednali společné unijní řešení energetické krize. A v Praze probíhá setkání evropských ministrů financí a guvernérů. Téma? Očekávaná recese. Té přitom podle slov evropského komisaře pro ekonomiku Paola Gentiloniho lze ještě zabránit.

Přečíst článek

Vše k recesi čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme