Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší
Profimedia
 ČTK

Německá ekonomika zakončila rok 2023 v červených číslech. Letos by se podle odhadů měla z recese vymanit. Poroste ale jen málo.

Reklama

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku proti předchozím třem měsícům snížil o 0,3 procenta. V pátek to na základně cenově a kalendářně očištěných dat oznámil Spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžný údaj z konce ledna. Země se tak loni propadla do recese.

„Německá ekonomika tak zakončila v červených číslech celý rok 2023. V posledním čtvrtletí zpomalil ekonomiku pokles investic, zatímco spotřeba mírně vzrostla,“ řekla vedoucí statistického úřadu Ruth Brandová. Za loňský rok zaznamenala ekonomika pokles o 0,3 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády z tohoto týdne vykáže růst jen o 0,2 procenta. Ještě loni v říjnu vláda čekala na letošek růst o 1,3 procenta.

Lepší vyhlídky nejsou ani v celé Evropské unii. V polovině měsíce zhoršila výhled letošního růstu ekonomiky EU i zemí eurozóny také Evropská komise. Nově čeká růst ekonomiky v EU letos o 0,9 procenta místo dosud očekávaných 1,3 procenta, výhled růstu pro eurozónu zhoršila na 0,8 procenta z původních 1,2 procenta.

Proč je chyba hnát se za eurem, vysvětluje ekonom Kovanda

Koruna vůči euru za covidu a války reálně posílila o 20 procent, podle stoupenců přijetí eura je však prý slabá. Všechny země, které platí eurem, mají trvale vyšší nezaměstnanost než Česko i proto, že společná měna znemožňuje kurzové přizpůsobení ekonomiky, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Přečíst článek

Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme

Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme

Zatímco česká ekonomika již v technické recesi podle ekonomů je, té německé se podaří propadu HDP vyhnout. „Je to zejména díky nižší poptávce po energiích způsobené příznivým počasím. Nové zdroje energií zvládají vykrýt propad dodávek z Ruska,“ prozradil německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. 

Přečíst článek

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Nová prognóza České bankovní asociace (ČBA) snížila pro letošní rok odhad růstu tuzemské ekonomiky na 1,2 procenta. Pro příští rok jej přehodnotila k silnějším hodnotám a očekává jej 2,8 procenta. Inflace podle ní letos klesne na 2,7 procenta, v příštím roce pak dále na 2,2 procenta. Vyplývá to z makroekonomické prognózy, kterou ČBA představila. V podzimní prognóze předpokládala letos růst HDP 1,8 procenta a inflaci 2,5 procenta. Zhoršený výhled pro českou ekonomiku představila i Evropská komise.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Češi se otřepali z inflace, po půldruhém roce už zase začínají utrácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme