Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Matesová: Ekonomika se propadne. Lidé přestanou nakupovat to, co nepotřebují

Nákupní centrum
Pixabay
Stanislav Šulc

Inflace nejspíš nadále zůstane dvouciferná a může za to i aktuální politika České národní banky, myslí si bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance a respektovaná ekonomka Jana Matesová. Jak se podle ní bude vyvíjet česká ekonomika v příštím roce? 

Reklama

Co nás čeká? Propad ekonomiky? 

Podle posledního vývoje i rizik do příštího roku očekávám, že český reálný hrubý domácí produkt v příštím roce jako celku mírně poklesne. Považuji za velmi pravděpodobný pokles reálného HDP v prvním čtvrtletí. O dalších čtvrtletích rozhodne především vývoj ekonomiky v EU, zejména v Německu, situace na trhu s plynem, tedy jak se bude dařit plnit zásobníky, a vývoj domácí inflace. 

Jak se bude vyvíjet podle vás právě inflace? 

Dostat v roce 2023 inflaci těsně pod deset procent není cíl, kterým bychom se měli chlubit. Pro ekonomiku i společnost by bylo mnohem prospěšnější, kdyby se ke konci roku dostala nejvýše na 3-5 procentům. Při současné politice ČNB je ale mnohem pravděpodobnější první varianta. 

Po prvotním útlumu dojde k růstu poptávky.

Pavel Sobíšek: Inflace zůstane přes deset procent, koruna oslabí

Jak se bude česká ekonomika vyvíjet v následujícím komplikovaném roce? Byznysový portál newstream.cz přináší sérii pohledů významných tuzemských ekonomů. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek předpokládá, že po prvotním útlumu začne poptávka opět oživovat.

Přečíst článek

ČNB pod vedením Aleše Michla se snaží bojovat s inflací zejména kurzem koruny. Co očekáváte od koruny? 

ČNB vyhlásila politiku silné koruny, což je důležité pro zlevňování dovážených vstupů, včetně energetických, a stabilního kurzu koruny k euru, což pomůže plánování podniků. Na tuto politiku má zatím dost eurových rezerv pro nákupy koruny za eura na finančních trzích. S ohledem na rizika, kterým bude česká ekonomika čelit, a na apetit finančních trhů (které českou korunu stále vidí jako součást balíku měn rozvíjejících se trhů), je možné, že i přesto koruna k euru mírně oslabí. Kurz koruny k americkému dolaru bude záviset především na jeho kurzu k euru. I když po ztrátě dolní komory amerického Kongresu demokraty a po nástupu Evropské centrální banky k systematickému utahování měnové politiky dolar vůči euru oslabil, rizika na straně ekonomik eurozóny jsou přece jen vyšší než na straně americké ekonomiky, a proto očekávám, že americký dolar vůči euru i vůči koruně znovu mírně posílí.   

Projeví se propad HDP nějak výrazněji na nezaměstnanosti? 

V roce 2023 čekám jen mírné zvýšení nezaměstnanosti, která velmi pravděpodobně nadále zůstane nejnižší, nebo jednou ze dvou nejnižších v EU. 

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

Jak se tedy bude reálná ekonomika v příštím roce vyvíjet, když na jedné straně počítáte s poklesem HDP, ale zároveň neporoste nezaměstnanost? 

Očekávám, že celková spotřeba českých domácností v roce 2023 dále poklesne. S poklesem můžeme určitě počítat v prvním čtvrtletí. Stagnace nebo pokles jsou pravděpodobné i ve druhém čtvrtletí. V dalších dvou čtvrtletích už bude meziroční srovnání spotřeby poměřováno k nižšímu základu. Vývoj bude ale záviset na disciplinovanosti českých veřejných výdajů a na mezinárodní ekonomické situaci. Očekávám, že bude pokračovat trend změny struktury spotřeby a omezování nákupů zbytného zboží a služeb.  

A jaká situace bude panovat v průmyslu, tedy tahounu české ekonomiky? 

Vývoj v průmyslu bude nejvíce záviset na mezinárodní situaci, zejména na vývoji ekonomik EU, kam směřuje naprostá většina českého exportu, také na ochlazení čínské ekonomiky, které ovlivní ceny na globálních trzích i obnovování globálních dodavatelských řetězců. Průmyslu pomůže příliv evropských fondů, který se v příštím roce začne masivně projevovat. Nejpozitivnějším signálem pro český průmysl by bylo ukončení války na Ukrajině a odsun ruských vojsk z jejího území, které by umožnilo zahájit sanaci a rekonstrukci Ukrajiny. V souhrnu věřím v mírný růst průmyslové výroby. 

ČNB

Rok 2023 bude těžký, nikoliv tragický. Ekonomika zpomalí, inflace postupně spadne

Česká ekonomika v příštím roce zpomalí. Podle predikcí ministerstva financí a České národní banky (ČNB) za celý rok vykáže pokles hrubého domácího produktu (HDP), analytici očekávají slabý růst do jednoho procenta. Vysoká inflace by se měla postupně snižovat, ale stále zůstane nad dvouprocentním cílem ČNB. I proto podle analytiků nepřikročí ČNB dříve než v polovině roku ke snižování základních úrokových sazeb. Instituce i analytici očekávají také mírné zvýšení nezaměstnanosti.

Přečíst článek

Velký propad se čeká ve stavebnictví. Souhlasíte? 

Pokud jde o výstavbu nového bydlení, očekávám, že v roce 2023 bude pokračovat její pokles. Stavebnictví by mělo v oblasti infrastruktury i přechodu na ekologické projekty těžit zejména z vyššího přísunu evropských fondů, to je pro ně velmi dobrá zpráva. Mohlo by mít i více uchazečů o zaměstnání. Stále ale platí nutnost konečně schválit a uvést v platnost racionální stavební zákon, který by nás i v této oblasti vrátil z okruhu zemí rovníkové Afriky do vyspělého světa, a potřebné právní normy pro komunitní energetiku. 

Jana Matesová 

Bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance, uznávaná ekonomka s mnoha zahraničními zkušenostmi. V posledních letech se věnuje komentování tuzemské ekonomiky a dopadům globální situace na ni. 

Lukáš Kovanda: Po třiceti letech od rozpadu federace Češi bohatnou rychleji, Slováci se rychleji zadlužují

Už za týden si připomeneme třicáté výročí vzniku samostatné České republiky. Rozpad česko-slovenské federace nastal k 31. 12. 1992. Dne 1. ledna tak Česko slaví nejen Nový rok, ale pravidelně si připomíná též Den obnovy samostatného českého státu. Slováci ten den mají v kalendáři coby Den vzniku Slovenskej republiky. Z hlediska ryze ekonomického dopadli v uplynulých třiceti letech lépe Češi. A to po takřka všech stránkách. Byť jistě i Slováci učinili značný pokrok a jeden čas dokonce náskok Česka v národohospodářské výkonnosti význačně stahovali.

Přečíst článek

Důvěra v ekonomiku se znovu propadla.

Bude hůř. Důvěra v ekonomiku je nejnižší od loňského března

Důvěra v českou ekonomiku je znovu nejnižší od loňského března. Takzvaný souhrnný indikátor důvěry v prosinci klesl meziměsíčně o 0,6 bodu na hodnotu 89,5. Důvěra se snížila mezi podnikateli a také u spotřebitelů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme